fbpx

Zveřejněno: 26. 7. 2017

Na začátku července to začala automobilka Volvo. Oznámila, že od roku 2019 bude vyrábět už pouze elektrické nebo hybridní automobily. A spustila se lavina. Vláda Emmanuela Macrona rozhodla den poté. Francie provoz automobilů poháněných spalovacím motorem zakáže celoplošně iod roku 2040. Stejné rozhodnutí nově učinila i Velká Británie.

Podle francouzského ministra životního prostředí Nicolase Hulota budou zakázány nejen automobily, ale také jakékoli další projekty, které používají benzín, zemní plyn, uhlí nebo ropné břidlice. Tento krok je podle něj "opravdovou revolucí". Uznává, že změna bude pro automobilky obtížná, ale francouzský průmysl je na ni dobře připraven. "Naši automobiloví výrobci mají dostatek nápadů, aby mohli tento slib uvést v život… Je to koneckonců i otázka veřejného zdraví."

Již v současné době patří francouzské automobilky Peugeot, Citroën a Renault podle Evropské agentury pro životní prostředí k prvním třem na seznamu výrobců aut s nejnižšími emisemi uhlíku.

Finanční pobídky

Do stanovené doby plánuje francouzská vláda finanční příspěvky, aby se obyvatelé vzdali svých znečišťujících vozidel a místo nich zvolili ekologičtější alternativy. Konkrétně bude každému Francouzi nabídnuta finanční náhrada v případě, že svůj dieslový či benzinový vůz od určitého data výroby vymění za vhodnější. Pascal Canfin, ředitel WWF ve Francii a bývalý politik, řekl pro France Inter rádio, že nová politická platforma pro boj proti změně klimatu jde dále než kdykoli předtím, a tím staví Francii mezi vůdce v této oblasti.

shutterstock 419127901

Od roku 2019 Volvo vyrábí jen eko friendly vozy.

Dále chce země snížit energii vyráběnou uhelnými elektrárnami a také podíl jaderné energie do roku 2025 na 50 % ze současných 75 %. Podle Hulota také přijme opatření k omezení používání palmového oleje při výrobě biopaliv s cílem snížit odlesňování.

Expanduje revoluce do zbytku zemí? 

Ostatní evropské země také vznesly myšlenky zakázat automobily poháněné spalovacím motorem, aby naplnily cíle kvality ovzduší a změny klimatu, ale dosud nestanovily konkrétní cíle. Nově tak učinila pouze Velká Británie, která, i co se týče termínu, okopírovala francouzský vzor. Nizozemsko uvažuje o zákazu dieslových a benzinových motorů do roku 2025 a některé spolkové země v Německu mají zájem o jejich vyřazení do roku 2030. 

Také Indie, v níž jsou desítky měst zamořeny znečištěným ovzduším, uvažuje o zákazu těchto automobilů do roku 2030 a chce prý zavést vozy na elektrický pohon "ve velkém stylu".

shutterstock 152625536

Elektromobily budou do roku 2040 vyrábět i další velké automobilky.

Pravděpodobně se tedy vyplní předpoklad výzkumné organizace Bloomberg New Energy Finance, která předpověděla, že vozy na elektrický pohon budou dominovat automobilovému trhu dříve, než se původně očekávalo.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...