fbpx

Zveřejněno: 18. 7. 2017

Kdo má větší? To, že se jednotlivé státy světa předhánějí, kdo má na svém území vyšší mrakodrap, není žádnou novinkou. První místo zatím patří Spojeným arabským emirátům. Panorama Dubaje krášlí Burj Khalifa, která je se svými 828 metry zatím nepřekonána. Otázkou ovšem je, jak dlouho bude hrát ještě ve světě architektury prim. Plány na budovy, které budou lámat rekordy, se rodí každý den. Vypadá to však, že v budoucnosti nepůjde ani tak o výšku, jako o originalitu či užitek. 

Moderní architektura nabízí spoustu možností a fantazii se opravdu meze nekladou. Existují plány na letiště, která se budou tyčit 450 metrů nad městy, na budovy roztodivných tvarů jako z pohádek tisíce a jedné noci a na celé čtvrtě vznášející se v oblacích. I když jde samozřejmě ve většině případů pouze o hudbu budoucnosti, jednotlivé akordy v podobě neuskutečněných projektů pouze čekají na to, až spolu vytvoří symfonii udržitelného rozvoje, energetické soběstačnosti a pomoci chudým. Refrén však zůstává stále stejný: óda na megalomanství k výškovým budovám prostě patří.

Oakwood tower

Pokud bude tento projekt zrealizován, vyroste v Londýně naprostý unikát. Tato osmdesátipatrová budova se stane nejvyšší dřevěnou stavbou na světě. Nebojte, nepůjde o žádnou „roubenku“ sahající až do oblak, ale o elegantní skleněnou věž, kterou bude zdobit dubová konstrukce. 

Dynamic skyscraper

Mrakodrap, který bude neustále měnit svůj tvar? Žádný problém. Tento neuvěřitelný projekt navrhl David FIsher a jde o opravdu průkopnický tah. Tím, že bude budova rotovat (a to všech jejích 80 pater), vygeneruje energii a spolu se solárními panely by tak měla být energeticky soběstačná. A kde by mělo toto dílo vyrůst? Jak jinak než v Dubaji. 

Nexus tower

Výhled na město, do zahrady nebo na oceán? Pokud patříte mezi horních deset tisíc, nechcete si vybírat. Vyžadujete vše najednou, a to nejlépe ihned. Na bydlení, které vám tuto možnost nabídne, si ale budete muset přeci jen chvíli počkat. Nexus tower je čínský masterprojekt a jedná se o budovu se třemi otočnými podlažími

Container skyscrapers

Slumy jsou druhem „bytových jednotek“, kam slunce nesvítí. Architekti z firmy CRG Architecture Consultants se rozhodli dostat trochu světla do chudinských čtvrtí a postavit mrakodrap z přepravních kontejnerů. Rozvojové země by tímto způsobem mohly vyřešit problém bydlení pro chudé. První prototyp je v plánu pro Bombaj. 

crgarchitects.comcontainscraper

Container skyscraper z dílny C R G Architecture Consultants

Dragonfly 

Jak nakrmit stále se rozrůstající města? Řešením by mohly být vertikální farmy. Jedna taková by mohla vyrůst i v New Yorku na Rooseveltově ostrově. Říká se jí vážka, protože svým tvarem opravdu připomíná křídlo tohoto malého tvora. 

The Hive 

Drone Hive neboli hnízdo pro drony je školní projekt, na kterém se podíleli tři nadějní architekti Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao a Chengda Zhu. Jde o gigantické stanoviště dronů. Ti se zde budou moci dobít, získají potřebné informace a mohou dále pokračovat v plnění úkolů. 

Analemma tower

Ok. Pokud vás mrakodrap, který vyroste ze země, žádným tvarem, výškou ani designem neohromí, teď se připravte zatajit dech. Analemma tower nejenže bude vzhůru nohama, ale také se vůbec nebude dotýkat země. Tato budova bude totiž zavěšená na asteroidu! Ano, slyšíte dobře, NA ASTEROIDU!!! Jde samozřejmě o poněkud ambiciózní projekt, ale kdo by si třeba před sto lety pomyslel, že bude existovat internet, mobilní telefony nebo třeba roboti… my říkáme, „proč ne“.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...