fbpx

Zveřejněno: 17. 7. 2017

Důkladně se podívejte na obrázek v úvodníku. Podobně by totiž mohla vypadat auta, kterými budeme jezdit za pár let. Snahy o snížení negativního dopadu na životní prostředí sílí, je tedy velmi pravděpodobné, že elektromobilita pokročí ještě o stupeň výš a vyšle na silnice auta se zelenými osázenými střechami.  

Unikátní Phyto Kinetic systém má hned několik benefitů. Kromě toho, že rostliny, ze kterých je instalace složena, produkují kyslík a zbavují nás oxidu uhličitého, představují tepelný izolant, který šetří 30 % energie na topení i chlazení uvnitř vozu. Živá střecha také ochlazuje ulice. Nehledě na to, že budoucí představa, kdy každých 10 minut na ulici zříte zelené střechy aut, pozitivně stimuluje i produkci endorfinů. 

Nejčastěji můžete tento systém vidět na autobusech ve Španělsku. Právě odsud pochází umělec Marc Grañén, který je ideátorem celé myšlenky. Jeho prototyp autobusu s živou zahradou na střeše už v současnosti přepravuje obyvatele v severním Španělsku a bude brzy expandovat do dalších měst.

Jsme první

Unikát vlastní i Česká republika. Dealer Roto Plzeň totiž představil první elektromobil Nissan s touto zelenou instalací. „Ve spolupráci s Marcem jsme ekologickou hodnotu konceptu ještě povýšili a Phyto Kinetic nainstalovali na náš ústřední model elektromobilu Nissan Leaf. Tím jsme vytvořili první pilot 100% ekologického vozu, který neprodukuje emise a zároveň vyrábí kyslík,“ řekl Petr Kolář, PR manager společnosti Nissan, a doplnil, že společnost má v plánu používat vylepšený vůz zatím jen pro marketingové účely a šíření osvěty. Nicméně myšlenka, že by taková auta jezdila po České republice, je natolik lákavá, že už se začíná významně rozpracovávat koncept, jak ji co nejdříve proměnit v realitu. 

dsc 0003

Systém Phyto Kinetic bude pro budoucí majitele minimální starostí díky speciální hmotě napuštěné živinami.

Potěšující informace pro budoucí majitele je, že „Phyto Kinetic“ byl záměrně vytvořen tak, aby byl téměř bezúdržbový. V systému nefiguruje žádná zemina, která se denně zalévá. Jedná se o lehkou hydroponickou pěnu, napuštěnou živinami, ve které mohou rostliny přežívat velké teploty i rychlost do 120 kilometrů za hodinu. Na střeše pak můžete pěstovat vše, čemu se daří v našich klimatických podmínkách. Ideální pro náš pás jsou třeba i jahody.

foto: Flowee, zdroj: Youtube

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...