fbpx

Zveřejněno: 10. 12. 2017

Betlémářství Rýgr je rodinná firma, která vyrábí v podhůří Orlických hor patrně jediné české autorské cínové betlémy. Petr Rýgr je vytváří téměř tři desítky let a už se staly pojmem. Jeho práce je dnes oblíbená i mezi sběrateli a oceňována na výstavách v Čechách i v zahraničí. O fungování rodinného podniku, tradicích a jejich významu jsme mluvili s jeho dcerou, Anežkou Rýgrovou - Jeřábkovou.

Název vašeho podniku je Betlémářství Rýgr. Výraz betlémářství jsem marně hledala ve slovníku. Kde se vzal?

Máte pravdu, slovo betlémářství je novotvar. Chtěli jsme, aby bylo z názvu cítit, že jde o ručně vyráběnou věc, která se dělá v řemeslné dílně, aby tam byl zabudovaný odkaz na českou poctivost. Spojení řemesla a jména odkazuje na to, jak se dřív pojmenovávaly rodinné podniky.

Názvem se tedy odkazujete k tradici rodinných podniků. Kam až tato tradice u vás v rodině sahá?

Nezačal s tím prapradědeček, pradědeček, ani dědeček, ale můj tatínek. Ale i tak je to poměrně dlouhá tradice – od roku 1988. Tatínek začal betlémy vyrábět ještě před Listopadem. V té době byly podnikatelské aktivity hodně omezené a muselo se žádat o zvláštní povolení na patřičných místech. Každou figurku musel zvlášť nafotografovat a poslat krajské komisi, kde schvalovali, zda se tím vůbec může živit, jestli něčím nenarušuje ideologii. Naštěstí jeho činnost tehdy zaštítilo ÚLUV, tedy Ústředí lidové umělecké výroby.

betlem

Rodina Rýgrova. Anežka svírá dítě, které nepatří do betléma, ale jí a manželovi Jiřímu.

Kdy jste se do rodinného podniku zapojila vy a jak konkrétně?

Pro nás ta historie začala asi před sedmi lety, kdy jsme se s manželem rozhodli, že se nám tatínkova práce líbí natolik, že chceme pomoci s propagací, a pustit tak jeho betlémy víc do světa.

Zapojuje se nějakým způsobem i zbytek rodiny?

Ano, například maminka je šikovná ilustrátorka. Oslovili jsme ji s tím, aby udělala pro betlém kulisku, která je skvělým řešením pro lidi, kteří chtějí betlém „na klíč“. A těch je většina. Jiní si naopak chtějí betlémskou krajinu vytvářet sami. Od nich máme krásnou zpětnou vazbu – posílají nám fotografie svých vlastních aranží. Manželovi rodiče se pak podílí na výrobě krabičky, kterou navrhoval můj muž Jiří.

Vyrábíte nejspíš jediné autorské cínové betlémy v Čechách. Jak se váš tatínek k tomuto materiálu dostal a co obnáší výroba?

Tatínek je v podstatě samouk, začal se učit pracovat s cínem z knížek a spoustu řemesla si sám vypozoroval. Každý výrobek má svoji originální slitinu, zkušenost se získává s léty. K odlévání se nepoužívá čistý cín, vždy je tam poměr s dalším prvkem, většinou s olovem, s antimonem. Čím je slitina čistší, tím lépe vykresluje detaily, ovšem ve větších objemech se při chladnutí příliš smršťuje a bortí se. Vlastně je třeba vyvinout na každou figurku zvláštní technologický proces.

img 8158

Cínové betlémy jsou dnes již rarita. Kromě Rýgrových se jim v Čechách moc betlémářů nevěnuje.

Pokud bych si chtěla pořídit betlém, s čím bych měla, kromě přání Ježíškovi, začít?

Betlém má svůj základ, který tvoří svatá rodina v chlévě. Dále je tu pastýř se třemi ovečkami a figurky tří králů. Klasickou sestavu doplňuje palma, ale je možné zvolit i český smrk. Dost brzo zatoužíte pořídit si další „darovníky“...

Každý rok přidáváte do nabídky nové figurky. Navazujete na nějakou tradici?

Ano. Bývalo zvykem, že lidé šli před Vánoci na trh a koupili do betléma další figurku, patřilo to k přípravě na svátky. Dříve téměř každá rodina měla ve světnici betlém, zpravidla od začátku adventu do Hromnic, tedy do února. Měli tomu uzpůsobený život, takže jim nevadilo, že půlku světnice zabírá velký dřevěný vyřezávaný betlém. To je samozřejmě s dnešním životním stylem neslučitelné. Naše cínové betlémy jsou malé, takže není problém je pořídit i do malého bytu a stále je rozšiřovat. Tyto lidové zvyky opravdu znovu ožívají. Většina zákazníků se k nám vrací a každý rok dokupuje nové figurky, třeba je pravidelně dávají dětem k Mikuláši. Nejenže tím navazují na dávnou tradici, ale sami se aktivně podílejí na tom, aby pokračovala. Řekla bych, že i na tom je vidět, že lidové zvyklosti prostě fungují a má smysl je udržovat při životě.

Čím si vysvětlujete, že jsou vaše betlémy tak populární?

Nemusím o tom nijak zvlášť přemýšlet, stačí mi reakce našich zákazníků. Stavění betlému je aktivní činnost, do které se může zapojit celá rodina, a tím podpořit a ozvláštnit vánoční atmosféru. Je hezké, že betlém třeba pořizují rodiče svým už odrostlým potomkům, aby jim připomínal dětství, vždyť zážitky spojené s Vánocemi patří k těm nejsilnějším.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...