fbpx

Zveřejněno: 15. 10. 2017

Sdílená ekonomika je konečně i v České republice velkým  tématem. Řešíme taxislužbu, Uber, sdílené bydlení typu Airbnb a podobně. Je to nevyhnutelný trend, proti němuž mohou například taxikáři protestovat, ale to je tak vše, co se dá se sdílenou ekonomikou dělat. Jde o evoluční ekonomický proces, který se nedá zastavit. A regulaci se tento druh ekonomiky díky náskoku před státním aparátem bude vyhýbat.

I když to tak někdy, obzvláště podle zpráv z médií, nemusí vypadat, nacházíme se ve zlatých časech novodobé historie. To není žádné „sluníčkářské“ tvrzení, ale fakt, který se opírá o světové statistické údaje. Životní úroveň se za posledních 50 let výrazně zvýšila a podíl globální populace žijící v naprosté chudobě (příjem pod 1,25 USD na den) naopak výrazně klesl.

Zároveň se snížila úmrtnost kojenců a globální gramotnost výrazně vzrostla. Vyspělé technologie, které byly ještě před pár lety pro většinu lidí příliš drahé, již tvoří běžnou součást našich životů, a to i rodin s nižšími příjmy. Hlavně díky pozitivním světovým trendům, jako je růst životní úrovně a technologický pokrok, začínají vznikat nové služby a odvětví ekonomiky a obchodu, které bychom ještě před pár lety považovali za sci-fi.

shutterstock 216785728

Jednou kup, dvakrát sdílej. Půjčovat se dá i oblečení, které sami využijete jednou za půl roku.

Propojení lidí nabízí nový sdílený svět

Jednou z oblastí, která se těší nejrychlejšímu růstu na globální úrovni, je takzvaná sdílená ekonomika. Jedná se o služby, které prostřednictvím online platforem (mobilní aplikace nebo internetové stránky) propojují poptávku s nabídkou konkrétních lidí.

Jde o služby v odvětvích jako autodoprava, ubytování,  tzv. „freelancing“ (odborníci na „volné noze“), servis domácností, hlídání dětí nebo domácích mazlíčků i půjčování peněz mezi lidmi. V zahraničí fungují také služby, jako je půjčování oblečení a šperků podle vašeho vkusu nebo potřeby pro konkrétní událost. To vše za měsíční paušál. Ojedinělé není ani sdílení jídla například mezi sousedy, kdy dáte vědět, co se chystáte vařit a s kolika lidmi byste se o svůj gurmánský um rádi podělili.

Rozvoj díky výhodám

Rychlost rozšiřování těchto platforem nabírá ve státech Evropské unie i jinde ve světě na velkých obrátkách, což má mnoho různých důvodů. Jsou to třeba přijatelnější ceny, větší dostupnost nebo lepší přehlednost oproti „tradiční“ nabídce zboží a služeb.

Statistiky nám ukazují, že například růst obratů na těchto platformách v rámci EU se pohybuje mezi 80–100 % ročně. Dokazuje to i fakt, že obrat, který se v roce 2013 rovnal 1 miliardě eur, se o dva roky později vyšplhal už na 3,8 miliardy. 

Čísla a zjištěná fakta celkově podporují názor, že sdílená ekonomika se stala výrazným socio-ekonomickým trendem, který od základu mění nejen způsob našeho myšlení a života, ale také úroveň vzájemné komunikace a důvěry.

sdilena eko

Výhody sdílené ekonomiky jsou nesporné. Proto tento segment neustále roste.

Peníze zůstávají u těch, co nabízejí

Možná si říkáte, proč by většinu z nás jakožto koncové zákazníky měl zajímat nějaký růst objemu tržeb na platformách sdílené ekonomiky? Tady je důvod: V průměru 85 % z tohoto zmiňovaného objemu peněz jde totiž přímo konkrétním lidem, kteří svou službu nebo věc ke sdílení poskytli.

Při současném už celkem širokém záběru možností, jak se o své služby podělit s dalšími lidmi, může tedy sdílená ekonomika pro každého z nás znamenat poměrně zajímavé finanční přilepšení. Finanční stránka ale není jediný důvod, proč lidé považují sdílenou ekonomiku za zajímavou. Sdílení je také o komunitách, budování důvěry, dostupnosti nových možností, nových kontaktů, ale i zábavě. 

Jak se zapojit?

Třeba se i vám myšlenka sdílené ekonomiky líbí, ale nevidíte možnost, jak se konkrétně vy můžete zapojit. Stačí se rozhlédnout kolem sebe nebo se zamyslet, jaké všemožné věci doma máte a kolik procent času je skutečně používáte. Proč? Protože se vždy najde někdo, kdo by danou věc zrovna potřeboval, a je ochoten vám za její vypůjčení zaplatit. Půjčováním se vám postupně vrací vaše počáteční investice do hmotných věcí a ještě uděláte službu jiným lidem, kterým se nevyplatí si daný předmět kupovat.

Tímto modelem získávají nejen lidé, ale také naše životní prostředí, které můžete šetřit právě prostřednictvím snižování konzumu a naopak většího využití už jednou vyrobených věcí. Rychle rostoucí sdílená ekonomika tak přináší alternativu k tradičnímu modelu služeb, kde zákazník a jeho skutečné potřeby mnohdy nejsou na prvním místě. Přispět ke vzájemné spokojenosti může úplně každý, například skrze zmiňované nevyužité předměty v našich domácnostech. A ruku na srdce – v každé domácnosti se nějaké takové předměty najdou.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...