fbpx

Zveřejněno: 19. 9. 2017

Američané utratí v průměru 42 dolarů měsíčně za čisticí prostředky. To je více než 500 dolarů ročně! Většina těchto pomocníků v domácnosti přitom obsahuje chemické látky, které škodí zdraví i životnímu prostředí.

Reklamy nás přesvědčily o tom, že se bez zázračných čisticích prostředků s jejich umělými vůněmi  neobejdeme. Opak je přitom pravdou. Věřte, že ve všech směrech vám bude lépe bez nich. Svůj domov zbavíte toxinů a rozpočet zbytečných nákladů. 

Čistič na podlahu

Až zázračným vynálezem je parní mop. Čištění podlahy je s ním rychlé a snadné. Není ale ideální pro laminátové podlahy. Předtím, než se pustíte do velkého úklidu, si proto pozorně prostudujte informace týkající se konkrétně vaší podlahy. Co se samotných DIY prostředků týče, na bambusovou, laminátovou či podlahu z tvrdého dřeva můžete s klidným svědomím použít čistou vodu s několika kapkami esenciálního oleje nebo octa. (Poměr: 2 litry teplé vody na ½ šálku octa.) Touto octovou vodou vyčistíte také linoleum, dlaždice i kámen. A pro opravdu špinavou podlahu vyzkoušejte následující recept:

Budete potřebovat:

1/4 šálku bílého octa

1/4 šálku jedlé sody

1 polévkovou lžíci přírodního tekutého mýdla

7,4 litru horké vody (velká konev má 10 litrů)

Můžete přidat i několik kapek esenciálního oleje

Pokud se na vyčištěné podlaze objeví pruhy, přetřete ji ještě mopem namočeným ve vodě. 

Lesknoucí se nádobí

Přemýšlejte o tom. Opravdu chcete mýt nádobí chemikáliemi? Zkuste raději následující recept na mýdlo s levandulí.

Budete potřebovat:

2 šálky vody

1/4 šálku přírodních mýdlových vloček nebo strouhaného mýdla

1/4 kastilského mýdla

2 čajové lžičky prací sody

1 čajovou lžičku rostlinného glycerinu bez GMO

30-40 kapek levandulového esenciálního oleje

Vše smíchejte a můžete začít s umýváním.

 

eko uklid shutterstock 433834819

Víte, že všechny přípravky, které potřebujete na eko úklid, najdete doma?

Kuchyně s vůní domova

Na čištění kuchyňské desky vám bude stačit hadřík namočený v mýdlové vodě. Pokud ale máte pocit, že pro svou potravinovou svatyni potřebujete udělat něco víc, můžete si vyrobit vlastní kuchyňský čistič. 

Postup:

Do nádobky s rozprašovačem nalijte v poměru 1:2 vodu a bílý vinný ocet. Pro vůni můžete přidat i několik kapek esenciálního oleje. Ještě silnějšího prostředku, který odstraní i bakterie jako E.coli,  dosáhnete, když v poměru 1:1:2 smícháte ocet, citronovou šťávu a vodu. 

Sklo jako křišťál

Na čištění skla, tedy oken, zrcadel či skleněného nábytku, v nádobě s rozprašovačem smíchejte  stejné množství octa a vody. Sklo pak vysušte suchým hadříkem, který nepouští vlákna.

Koupelna bez bakterií 

K odstranění plísní dobře poslouží samotný ocet. A pro zbytek koupelny si vystačíte s jedlou sodou. Tu smíchejte s trochou vody, abyste vytvořili pastu konzistence, která vám bude vyhovovat. Vyčištěnou oblast či předmět následně opláchněte vodou.   

Chladnička zn. hygienicky čisto 

I pro vycídění lednice je ideální jedlá soda, která nejenže dobře čistí, ale i odstraňuje pachy. Opět stačí připravit pastu (smícháním s trochou vody), vydrhnout a opláchnout. 

(Ne)toxická trouba

Čištění trouby je nejhorší! Chemická směsice ve sprejích na jejich debordelizaci vnáší do vašeho domova zcela novou úroveň toxicity. Místo toho ji raději otřete mokrým hadrem. Pak si připravte pastu z jedlé sody a vody nebo pastu z jedlé sody a peroxidu vodíku. Aplikujte (ideálně rozprašovačem) a nechte působit přes noc. Další den opět jen setřete mokrým hadříkem.

eko prani shutterstock 326206652

Ekologiké praní není žádná věda.

Ten svetr je nový? Ne, vypraný v DIY prášku

Ano, i prostředek na praní vaší vlastní výroby plně nahradí ty kupované. Nastrouhejte přírodní mýdlo (na struhadle nebo v kuchyňském robotu). To vložte se dvěma litry vody do pánve a za stálého míchání zahřívejte, až se zcela rozpustí. Do větší nádoby vlijte 16,5 litru horké vody (nádoba musí být větší než běžná desetilitrová konev), ve které zcela rozpustíte 2 šálky boraxu a 2 šálky prací sody. Nakonec přidejte i směs z pánve. Dobře promíchejte, zakryjte a nechte přes noc odležet. Druhý den směs znovu promíchejte a nalijte do džbánů nebo jiných nádob. Na jedno praní použijte ½ až 1 šálek.

Pod nohama žádné fleky

Co se týče koberců, opět vás zachrání ocet. Použijte stejný poměr 1:1 octa k vodě, pro docílení aroma můžete přikápnout i citronový nebo jiný esenciální olej dle vlastního výběru.

Osvěžovače vzduchu 

Konvenční osvěžovače vzduchu jsou dalším obrovským zdravotním problémem. Chemické látky v nich obsažené jsou spojovány s depresí, poruchami endokrinního systému, astmatem, rakovinou, genetickými poruchami a vrozenými vadami! Pokud nějaké máte doma, ihned je vyhoďte! Jestliže chcete, aby vaše domácnost příjemně voněla, svařte ve vodě pomerančovou nebo citrónovou kůru, vystavte čerstvé květiny z vaší zahrady nebo použijte esenciální oleje. Můžete vyzkoušet i difuzér nebo jednoduše přidat několik kapek oleje do lahve s rozprašovačem a vaši vysněnou a hlavně vlastnoručně vyrobenou vůni můžete kdykoliv rozprášit po interiéru. 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle Magazine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...