fbpx

Zveřejněno: 15. 7. 2017

Ať už rádi pijete tradičního „turka“ nebo používáte kávovar, s kávovou sedlinou, která vám zbyde, lze kouzlit v domácnosti i v koupelně. Tady je několik překvapivých tipů, jak si s tímto nenápadným pomocníkem zpříjemnit život.

Nečekejte žádné věštění z šálků od kávy! S lógrem umyjete nádobí, pohnojíte květiny, vylepšíte domácí pohodu i zkrásníte. Nevěříte?

Prostředek na nádobí

Často se stává, že se k hrncům a pánvím něco připálí nebo je špína a mastnota proti klasickému prostředku na nádobí příliš odolná. Stačí přidat pár lžiček lógru a hrnce budou opět zářit čistotou.

logr shutterstock 517472380

Hnojivo

Odpad z mleté kávy obsahuje vysoký podíl dusíku, fosforu, draslíku a minerálních látek a díky tomu ho lze využít jako přírodní hnojivo. Zároveň vám zahrádku ochrání proti škůdcům a hmyzu, neboť vůně kávy je odpuzuje. Údajně také podporuje růst mrkve či hortenzií – vyzkoušeno zahradníky.

Lapač pachů i vůně domova

Vložte sedlinu do misky či jiné otevřené nádoby a umístěte ji tam, kde byste se rádi zbavili nepříjemného pachu – vůně kávy je natolik silná, že neutralizuje ostatní nevábné odéry, a pokud máte kávové aroma v oblibě, získáte i příjemný domácí „difuzér“. V tomto ohledu je káva velmi často využívaná v parfumeriích, neboť po pátém zkoušení parfému zákazník již nedokáže rozlišit jednotlivé vůně – stačí přičichnout ke kávě a nos se opět pročistí.

logr shutterstock 417886780

Boj s celulitidou

Trápí vás nevzhledná pomerančová kůže? Ačkoliv je celulitida naší přirozenou součástí, můžete se pokusit zmírnit její následky právě pomocí zbytků kávy. Použijte čtvrt až půl sklenice lógru, kterým promasírujete problematické partie. Při tom použijte nejlépe masážní houbu nebo žínku a proceduru provádějte ve vaně či sprše. Masáž by měla trvat alespoň pět minut a pro dosažení lepších výsledků se doporučuje zabalit stehna či zadeček do potravinové fólie a na patnáct minut si sednout do tepla.

Jemnější pleť a zářivější vlasy

Pokud se lógr smíchá s medem nebo s bílkem, vznikne peeling, který můžete použít na tvář i obličej. Nechte scrub chvíli působit a pak opláchněte teplou vodou. Můžete ho vyzkoušet také při pedikúře na zvlášť ztvrdlé paty. Na vlasy má sedlina báječné účinky, zejména pokud je vaše barva příliš mdlá – po kávové vlasové masce se nádherně rozzáří. Pozor, není vhodná pro příliš světlou kštici, tmavovlásky tak získávají menší kávovou výhodu.

Autor: Petra Mervartová

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...