fbpx

Zveřejněno: 19. 6. 2017

Marie Kondo je mladá žena z Japonska, která radikálním způsobem mění bydlení i životy tisíců lidí. Zvou si ji do domácností i firem včetně takových gigantů, jako je společnost Google. V čem spočívá její unikátní metoda?

Uklízet byt či dům kousek po kousku je úmorná, nikdy nekončící práce. Dokud se nezmění naše myšlení, nepořádek v bytě se bude hromadit znovu a znovu. Úklid podle Marie Kondo způsobí transformaci osobnosti, která zaručuje, že se nepořádek v bytě už nikdy znovu neobjeví. „Ukliďte něco málo každý den a budete uklízet navěky. Pokud uklidíte naráz, můžete tím zásadně změnit nastavení své mysli. Vyvoláte proměnu, která bude tak zásadní, že se dotkne vašich citů a nesmírně ovlivní váš způsob myšlení i vaše návyky v rámci životního stylu,“ říká autorka. 

Můj dům, můj chrám

Prvním krokem k zázračnému úklidu je nastavení našeho postoje k obývanému prostoru. Když Marie vstupuje do jakéhokoliv domu či bytu, projevuje mu úctu tradiční japonskou úklonou. Každý zná rčení „Můj dům, můj hrad“. Slovo hrad je spojeno s asociacemi stísněnosti, stáří, boje, nebezpečí, chladného rozumu. Ve svém bytě chceme naproti tomu teplo, světlo, bezpečí a svěžest. To nacházíme v chrámu, v srdci. Projevením úcty k prostoru a jeho obyvatelům se aktivuje mocná síla přinášející do našeho života stále více pozitivních změn.

Važte si svých věcí

Druhý krok představuje úcta k věcem. Jak často bereme věci, které používáme, jako samozřejmost? Naše pohyby se staly za roky života automatickými. Činnosti děláme rutinním způsobem a potom se divíme, že postrádáme radost. Klíčem je nahradit rutinu láskyplností. Každý z předmětů si za to, že usnadňuje či obohacuje náš život, zaslouží úctu a pozornost. Ať už skládáme oblečení či myjeme nádobí, vždy je prostor pro poděkování, že nám daná věc opět dobře posloužila. Nezabere to ani o vteřinu víc času, budeme se však cítit nesrovnatelně lépe.

Radost především

Každá z věcí, které plní naše domovy, se svým způsobem domáhá naší pozornosti. Jsou na ně navázány naše vzpomínky a pocity. Nemusí být vždy příjemné. Naše pozornost je neustále jitřena a odváděna od prožívání přítomnosti. Obydlí řady z nás připomínají spíše skladiště artefaktů z naší minulosti než prostor pro autentický život. Ve skutečnosti potřebujeme jen málo věcí, a to ty, které nám přinášejí radost. Jak zjistíme, které to jsou?

Nekompromisní úklid 

Marie nabízí jednoduchý, ale velmi účinný recept. Všechny věci z dané oblasti je třeba snést na hromadu a pak je postupně jednu po druhé brát do rukou. Pěkně všechny kusy oblečení jeden po druhém, potom všechny knihy atd. Předměty, které ve vás nevyvolávají radost, by měly letět okamžitě z domu. Vše, co zbude, ukliďte pečlivě na své místo. Pamatujte, že věci s praktickým účelem, jako je koště nebo mixér, přinášejí radost prostě tím, že vám ulehčují život. Ty si samozřejmě můžete ponechat. Pokud je ovšem skutečně používáte a neleží celý rok někde v koutě.

Byt, z něhož jste odstranili všechny věci, ke kterým jste neměli pozitivní vztah, se stává bytem plným tvůrčí, radostné  energie. Prostor je nyní spíše chrámem a vy se těšíte, až zde spočinete a doplníte své fyzické i duchovní síly. To můžu potvrdit ze své vlastní zkušenosti. V našem bytě příliš věcí nenajdete, zato zde všichni, kdo sem vstupují, pociťují nádhernou volnost a klid.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Marie Kondo: Zázračný úklid - Pořádek jednou provždy

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...