fbpx

Zveřejněno: 26. 5. 2017

Filip Doskočil se snaží postavit ekologický, soběstačný a multifunkční domek, v němž se budou pořádat workshopy, školní prohlídky a exkurze. Navíc bude sloužit jako učební vzor pro všechny lidi, kteří si chtějí postavit ekologickou stavbu, ale neví jak na to. Má místo, lidi i znalosti, chybí mu jenom peníze. Proto zahájil projekt na crowdfundingu.

V roce 1970 se architekt Michael Reynolds rozhodl vytvořit dům, který splňuje 3 podmínky: bude využívat udržitelnou architekturu (tzn. minimalizuje negativní dopad, na okolní prostředí efektivnmí využitím materiálů, energie, prostoru a ekosystému). Za druhé, jeho dům bude využívat přírodní zdroje energie a bude nezávislý na rozvodné síti. Za třetí, i člověk bez specializovaných konstrukčních znalostí jej bude schopen postavit.

3

Zeměloď je schopen postavit opravdu každý.

Workshopy ve skleníku?

Tak vznikl koncept zemělodi, ekologické soběstačné stavby, kterou si je schopen postavit každý. Filip Doskočil, zedník ze Žďáru, se o ně zajímal už 5 let a jeho snem bylo vybudovat si vlastní. Nakonec skoupil necelý hektar pozemku v Krásněvsi v údolí řeky Oslavy. Bohužel tam nemůžu postavit zeměloď, protože to není stavební pozemek. Proto jsme se rozhodli postavit skleník. Ten bude mít 40 m2, ale abychom otestovali všechny technologie, tak do něj rovnou zavedeme vodu, bude v něm sprchový kout i záchod, takže bude plně obyvatelný,“ prozradil Doskočil.

Ve spolupráci se sdružením Permakultura (CS) chtějí z místa vytvořit komunitní centrum, které bude přístupné veřejnosti, školám a školkám. V samotné budově budou probíhat workshopy zaměřené na ekologické stavitelství a technologické workshopy. „Ve výsledku plánujeme pět skleníků. Tento bude první, testovací a nejvíce vybavený. Jako jediný bude obyvatelný, ostatní budou sloužit k pěstování,“ popisuje Doskočil plány do budoucna.

2

Filip Doskočil shání na projekt peníze v rámci crowdfundingové kampaně HitHit.

Top úroveň

Filip Doskočil zahájil projekt na crowdfundungovém portálu Hithit na začátku května. Požádal o 143 tisíc korun. K vybrání peněz chybí už jen krůček, většina věcí je zajištěna. „Tyto peníze pokryjou cenu některého materiálu do prvního skleníku. Chybí poslední část materiálu pro elektrifikaci, vodoinstalaci a trojitá skla,“ říká Filip.

Plány do budoucna

„Chtěl bych jít úplně bez kompromisu, například elektriku chci mít vyřešenou na top úrovni, dát tam solární panely, dát tam i Tesla Powervolt, do kterého se to bude ukládat. Díky tomu si vyzkoušíme technologie, které mohou být v budoucnu použity i jinde,“ vysvětluje Filip. V Čechách už existuje více zemělodí, ale každý je staví jinak, nikdo s nimi nemá moc zkušeností. Jsou to spíše pokusy. „Tohle bude jeden z nich. Chceme se vyvarovat chyb, o nichž se už ví,“ dodává pan Doskočil.

4

Na projektu spolupracuje přes dvacet lidí.

Komunitní záležitost

Na projektu pracuje Filip Doskočil, jeho bratr tesař, spolupracuje s nimi brněnská architektonická firma Cohab, která se podílela na stavbě první zemělodi v Čechách, další člověk jim pomáhá s elektronikou, paní Doskočilová se stará o pozemek a pomáhají i jiní. „Technologie i znalosti máme, potřebujeme jenom peníze,“ přiznává Doskočil. Pokud obytný skleník skutečně vznikne, budou si ho zájemci moci pronajmout jako víkendový hotel a přes týden se v něm budou pořádat exkurze a workshopy. Samozřejmě se v něm budou pěstovat různé rostliny. „Navíc to bude fungovat jako vzorový projekt. Když bude někdo chtít zapojit fotovoltaiku a bude chtít vědět, jak se to dělá, tak jsme schopni mu ukázat co a jak, kde jsme nakupovali, kolik to stálo, jak se staví zdi z hlíny – což je poměrně dobrá a v Čechách neznámá metoda,“ dovysvětlil Doskočil.

foto: HitHit

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...