fbpx

Zveřejněno: 11. 5. 2017

Bydlení ve stromových domech – treehouses – si leckdo vyzkoušel třeba při pobytu na africkém safari nebo v malajsijské džungli, k vidění jsou ale i v Evropě a některé se objevují i na stránkách prestižních architektonických časopisů. Tento trend už pozvolna přichází i k nám.

Hlavním účelem stavby stromových sídel byla už od pradávna bezpečnost tamních obyvatel. Několikametrová výška nad terénem skýtala bezpečí před útokem šelem, ale třeba i při záplavách. Současné zájemce o bydlení ve větvích do lesa však zřejmě vede něco jiného. Při zachování maximálního komfortu bydlení jim nabízí reálný kontakt s přírodou, dokonalý relax díky možnosti vnímat les všemi smysly a v kteroukoli denní i noční dobu.

treehouse 200703 1280

Existuje široká škála stromových domů, od malých srubů, které slouží spíše k dětským hrám, až po luxusní hotelová sídla.

Pestrost typů i účelů

Typová škála treehouses je velmi široká. Od dětských srubů a chatek, které se hodí nejvýše k dobrodružným hrám, se lze přes různé rekreační objekty dostat až k solidním konstrukcím apartmánů či rodinných domů a mezi realizacemi stromových obydlí najdeme i luxusní stavby hotelového typu.

Pokud jde o architektonická a designová řešení, vykazují stromové domy ještě větší pestrost. Například švédský Treehotel je dokladem toho, že i v rámci jednoho konceptu a místa lze nabídnout opravdu velmi odlišná řešení – lze se v něm ubytovat v designových buňkách, které nesou názvy jako Modrý kužel, Ptačí hnízdo, Zrcadlová kočka nebo UFO, a každá z nich svou podobou odpovídá názvu. Tak třeba posledně zmíněné UFO skutečně dokáže v ranním oparu vyvolat dojem, že Zemi navštívili mimozemšťané.

Na Novém Zélandu je zase na kmenech stromů umístěna jedna ze světově proslulých restaurací a díky projektu Free Spirit Spheres se lze v kanadské divočině ubytovat v působivých a vysoko zavěšených kulatých kapslích.

treehouse can

Dříve skýtaly treehouses především dokonalé útočiště před záplavami a divokými šelmami.

Bez obav o životní prostředí

Skutečnost, že projekty moderních treehouses vznikají v zemích, jako je Švédsko, Británie nebo Nový Zéland, které jsou vyhlášené svým citlivým přístupem k životnímu prostředí, je zárukou, že při stavbě a pobytu nedochází k žádným enviromentálním škodám. Jejich provozovatelé si ostatně zakládají na získávání energie z vlastních zdrojů, užívání úsporných LED světel a také na maximální hospodárnosti při užívání vody.

Treehouses už i u nás

Trend stromového bydlení začíná v současnosti dohánět i Česká republika. Pobyt ve větvích zaujal české studenty architektury, kteří předloni experimentálně realizovali stavbu proutěného objektu Hnízdo na stromě. Praktickou a komerční sféru zastupují vedle několika soukromých realizací stromové domy k pronajmutí, například ve Středočeském kraji a na jižní Moravě nabízejí bydlení v Sojčím hnízdě nebo v Tree House U jezevce.

treehouse 2021033 1280

Nyní se k nim uchylují milovníci netradičního bydlení.

Stromové domy nejsou žádnou novinkou

Doklady o bydlení v korunách stromů máme již od starověku, kdy si je nechávali stavět římští císaři. Ale ani středověk tento typ „výstavby“ neopustil a pobytu ve stromových domech si užívala například rodina Medicejských. Dokonce si je oblíbily i některé VIP osobnosti nedávné minulosti – stromovou vilku měl například Winston Churchill nebo John Lennon.

Autor: David Daniel

Čtěte také: 

Už víte, kde se staví město snů? 

Malý dům – velký trend! Zvládli byste bydlet v Tiny house?

Pozitiva i úskalí slaměného domu. V Nebrasce ho sežraly krávy 

foto: Shutterstock, Free Spirit Spheres, Pixabay

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...