fbpx

Zveřejněno: 6. 4. 2017

Chcete svůj interiér oživit originálním prvkem, který do něj vnese kus přírody? Sáhněte po korku, který v moderních interiérech současnosti zažívá velký boom – korkové doplňky dají vašemu domovu potřebný šmrnc a vám poskytnou nevídané smyslové zážitky.

Korek si zamilují zejména všichni ochránci přírody. Tento materiál se totiž vyrábí z korkového dubu Quercus Suber, kterému se nejvíce daří na jihu ve Španělsku nebo Portugalsku. Kůra se loupe ze živého stromu – ten má však vynikající regenerační schopnosti, díky kterým se kůra časem obnoví a její sklizeň se může opakovat. Kvůli získání tohoto jedinečného materiálu tedy nepadne ani jeden strom.

Užití korku v interiéru může výrazně vylepšit kvalitu a komfort bydlení. Korek je totiž vysoce vodě odolný a má vynikající tepelně a zvukově izolační vlastnosti – korkovými podlahami nebo obložením stěn tak můžete vyřešit problém s hlučnými sousedy, nebo snížit tepelné ztráty domu. Zvážit korkové vybavení interiéru by měli také všichni alergici a astmatici – korek je přirozeně antialergický a navíc je vysoce odolný proti přilnavosti prachu, rozmnožování roztočů a vzniku plísní. Jako bonus lze uvést repelentní účinky korku, díky kterým vás doma nebude obtěžovat otravný hmyz. Není proto překvapením, že je korek považován za jeden z nehygieničtějších materiálů, které můžete u sebe doma přivítat.

shutterstock 182835155

Lesklé podlahy z korku jsou jednoduché na údržbu.

Chodidla jako v bavlnce

Z korku se nejčastěji vyrábějí podlahy, které jsou nadstandardně měkké, pružné a hřejivé. Pochození po nich tak vašim chodidlům poskytne skvělou masáž. Velkou předností korkových podlah je jejich přirozený vzhled – k dostání jsou však i v různých barevných odstínech, či dokonce s efekty imitace, z nichž nejoblíbenější je vzhled dřeva, kamene nebo keramiky. Instalace korkové podlahy je velmi snadná a rychlá – velké lamely nebo čtverce se jednoduše poskládají nebo přilepí k podlaze. Stejně jednoduše se z korkové krytiny skládají různé vizuálně atraktivní vzory nebo obrazce, které rázem promění nejen vzhled podlahy, ale i celé místnosti.

Pro své praktické i dekorativní vlastnosti je korek oblíbený i v podobě obložení stěn. Velmi módní záležitostí jsou korkové tapety, které stěnám dodají nevšední ráz a celý prostor zateplí a zútulní. Na rozdíl od jiných materiálů korek umožní stěnám dýchat a zabrání koncentraci vlhkosti a škodlivin – je tedy účinnou prevencí vzniku nezdravých a nevzhledných plísní na zdech.

Nevšedním kouzlem oplývá také korkový nábytek. Z korku jsou nejčastěji vyráběny křesla, židle, sofa, stoly, taburetky i interiérové doplňky, jako jsou například čela postelí či lampy. Nevšední krása korku dokonale vynikne ve spojení s originálním designem a kontrastními materiály. 

Hledáte další inspiraci na zařízení interiéru? Podívejte se, jaké ložnice nám doslova vzaly dech, nebo se podívejte, která barva je nyní v kurzu!

 

 

foto: Shutterstock

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...