fbpx

Verše, které se šíří po síti, podle kritiků shazují celý žánr. Převažují ale hlasy, které básně berou jako vyjádření duše offline světa ve světě online

Zveřejněno: 7. 11. 2018

Básničky už nejsou výhradní doménou knižních sbírek. Mileniálům se líbí poezie psaná romantickým fontem na pastelovém pozadí ve čtvercovém rámečku na malé obrazovce. Čtou krátké, jednoduché verše, které s nimi na chvíli rezonují. Alespoň do té doby, než se přesunou k dalšímu rámečku. Řeč je o instagramové poezii, rostoucím žánru, který je milován miliony mladých čtenářů.

Související…

Chci, aby poezie zažila globální revoluci
Tereza Hermochová

Poezie má na Instagramu své unikátní místo. Působí na něm totiž jako milá a něžná síla v nevrlé bouři ironického, cynického internetu.

basen instagram

Z Instagramu Kate Rezkové. Kýč, nebo kousek poezie na nepoetickém internetu?


Co se na insta-poezii tak líbí? Je to její zranitelnost, to vydání se všanc, její odvaha ukázat lidskou stránku na platformě, která je plná neautentických, umělých a nepravdivých příspěvků.

Většina veršů vyvolává v lidech pocit spříznění, plní funkci self-help knih – mnozí je čtou místo motivačních citátů.

Na Instagramu se proslavila třeba pětadvacetiletá indicko-kanadská básnířka Rupi Kaur, která svými krátkými básničkami, jež jsou doprovázeny i jejími vlastními ilustracemi, uhranula přes tři miliony followerů. Ta do svých těl promítá zejména témata ženskosti, rodiny, intimity a bolesti.

{youtube}RlToQQfSlLA{/youtube}

Rupi ale nezůstala jen v onlajnu, díky internetové popularitě vydala i dvě básnické sbírky a prodala tři miliony vydání své prvotiny. Se svým uměním také objíždí svět a recituje. Její sláva navíc přispěla ke vzkříšení upadající četby poezie jako takové a růstu tržeb za básnické sbírky všude na světě.   

Verše jako lék

V Čechách instagramová poezie zatím tolik rozšířená není, mezi průkopníky se dá řadit třeba spisovatelka a recitátorka Kate Rezková, která svými příspěvky na profilu Vesmír ve mně baví (a dojímá) 14 tisíc lidí. I ta letos vydala klasickou papírovou sbírku.

Instagramoví básníci se podle kritiků starají o to, že poezii, což býval vždy intelektuální literární žánr, klesá kvalita.

basen instagram 3

Zde již ukázka z mohutného instagramového díla Rupi Kaur


„Co mají instagramové básničky společného, je to, že většina veršů vyvolává v lidech pocit spříznění, plní funkci self-help knih – mnozí je čtou místo motivačních citátů,“ říká Eleanor Spencer-Reganová, ředitelka Institutu poezie na Durhamově univerzitě. „Funkce poezie se strašně mění v čase. Původně sloužila jako propagandistický nástroj králů a knížat a básníci byli velmi dobře placeni, aby opěvovali slávu svého pána. Teď bývá poezie často spíš vyjádřením, jak se kdo cítí, jaké má problémy,“ vysvětluje v rozhovoru pro Flowee Lukáš Sedláček, duchovní otec aplikace Poetizer.

Na úkor kvality

Zatímco instagramoví básníci zažívají komerční boom, literární kritici z tohoto trendu rozhodně nadšení nejsou. Kritizují verše především pro jejich jednoduchost a amatérismus. Instagramoví básníci se podle kritiků starají o to, že poezii, což býval vždy intelektuální literární žánr, klesá kvalita. „Poezie je redefinována jako krátkoformátní komunikace,“ píše například britská básnířka Rebecca Wattsová. „Čtenář je mrtev, ať žije konzumem poháněný obsah a instantní gratifikace,“ dodává. Rebecca chce po literární komunitě, aby přestala oslavovat amatérismus a ignoranci, a trvá na tom, že počet followerů „instabásníka“ neříká nic o kvalitě jeho básní.

Negativní je na Instagramu ovšem fakt, že vás rámeček omezuje na určitý počet slov.

basen instagram 4

Poezii všeho druhu najdete na instagramovém profilu @poets


Mnoho expertů s ní ale nesouhlasí a stojí si za tím, že ohlas, který Instagram poezii znovu vnesl, je pozitivní věc. Negativní je na Instagramu ovšem fakt, že vás rámeček omezuje na určitý počet slov a jeho scestně nastavené algoritmy také mohou způsobit, že se vaše poezie třeba k nikomu nedostane. To vadilo právě i Lukáši Sedláčkovi, který vyvinul Poetizer, díky němuž se prý snaží "o demokratizaci internetové poezie" a její globální revoluci. Na Poetizeru má totiž své šance být viděn (a čten) každý stejně.

foto: Shutterstock a Instagram, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...