fbpx

Na Bulovce vzniklo první Centrum asistovaného porodu, jde ale pořád o centrum v nemocničním prostředí

Zveřejněno: 7. 2. 2019

Když se žena v České republice rozhodne rodit bezpečně a bez rizika, nemá na výběr z mnoha možností. Jediná povolená, dostupná a hrazená zdravotní péče u porodu je v porodnici. Porod zde vede většinou lékař, který má k dispozici medikamenty a možnosti chirurgického zákroku. Porod pouze s asistentkou, kterou by si navíc rodička mohla sama vybrat, byl donedávna nemožný. V pátek 8. února Nemocnice Na Bulovce zahájí provoz prvního Centra porodní asistence v Česku. Jde ale pořád o ojedinělý projekt a porody zde zatím budou probíhat v nemocničním prostředí.

Hlavním důvodem, proč chtějí některé ženy rodit mimo porodnici, je argument, že nemocniční prostředí není pro rodičky dostatečně přátelské a neumožní navození uvolněné atmosféry. Alternativou mohou být domácí porody, ty však v případě komplikací nemusí být pro rodičku i dítě úplně nejbezpečnější.

V centrech bude podporován volný pohyb během celého porodu a na matce bude i volba porodní polohy.

Východiskem by mohly být právě porodní domy a centra, které by fungovaly v blízkosti nemocnic. Tam budou ženy v péči porodních asistentek a v případě komplikací budou moci být rychle předány do péče lékařské. O založení takových domů v České republice usiluje Asociace pro porodní domy a centra APODAC nebo iniciativa Ať stojí, kterou podpořily osobnosti jako Tomáš Klus či Barbora Poláková. 

V čem jsou lepší?

V centrech by měla být respektována přání a volby ženy během celého procesu péče. Žena bude podporována ve své přirozené schopnosti porodit, naváže na důvěře založený vztah s porodní asistentkou již během těhotenství. Mělo by také být minimalizováno vyplňování osobních údajů – ta budou pokud možno zaznamenána už v těhotenství. V centrech bude podporován volný pohyb během celého porodu a na matce bude i volba porodní polohy. A měly by zde být nabízeny nefarmakologické úlevy od bolesti.

Porodnictví reguluje vyhláška o personálním obsazení, která udává, že v zařízení, kde se rodí, musí pracovat lékaři.

Žena zde také prožije porod s doprovodem podle vlastní volby, ať už jde o partnera, dulu, děti a podobně. Mělo by tak dojít k vytvoření prostředí, které by maximálně zohledňovalo její potřeby a vytvořilo soukromý, důvěrný a bezpečný prostor. Bude mít k dispozici zázemí kvalitní porodnice, pokud to bude potřeba. Podstatná část péče by zde měla být hrazena ze zdravotního pojištění.

porod 1181844061

Dilema, zda s lékařem, nebo bez má vyřešit blízkost nemocnice


První nemocnicí s centrem je tedy Bulovka. S dalšími několika porodnicemi Asociace jedná. A že se bude projekt center rozšiřovat, přislíbil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Asociace oslovuje pouze porodnice, kde je sdílena myšlenka podpory fyziologie porodu a zároveň přítomna vůle poskytovat péči porodních asistentek dle zásad Evidence Based Care.

Kde to vázne?

Komunitní porodní asistentky, které svou péči takto poskytují, by teoreticky mohly založit porodní dům, brání jim v tom ale vyhláška o povinném vybavení u porodu, která nastavuje nutné vybavení tak, že je ho de facto možné dosáhnout  jen v nemocnici. Dále porodnictví reguluje vyhláška o personálním obsazení, která udává, že v zařízení, kde se rodí, musí pracovat lékaři. Přestože evropská legislativa, se kterou by měla být naše v souladu, bere porodní asistentku jako samostatnou profesi, která se stará o ženu v celém období těhotenství porodu a raného mateřství, česká nařízení vytvoření samostatného porodního domu zamezují. Výkony porodních asistentek také proplácí pojišťovny jen ve velmi omezené míře.

Související…

Kate Middleton i české celebrity: Proč je hypnoporod stále oblíbenější
Milada Kadeřábková

Pro vytvoření porodního domu nebo porodního centra bude v Česku tedy třeba změnit pravidla pro poskytování péče porodními asistentkami, ale i zavedení  systematického vzdělávání porodních asistentek, které u nás nejsou obvykle zvyklé tímto stylem pracovat. V zahraničí, především na západ od nás, je samostatná péče porodních asistentek u porodu běžná. Některé státy, jako jsou třeba Německo, Velká Británie či Nizozemsko, doporučují a proplácí tuto péči zdravým ženám s hladce běžícím těhotenstvím jako tu nejlepší a nejbezpečnější.

foto: Shutterstock, zdroj: APODAC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...