fbpx

Spánek pomáhá odhalit i skryté souvislosti, které člověka v bdělém stavu nenapadnou

Zveřejněno: 3. 1. 2019

Jste nevyspalí a máte se o něčem zásadním rozhodnout? Podle vědců byste to dělat neměli. Pomůže ale pouhých devadesát minut spánku. Po něm prý budeme schopni posoudit všechna pro a proti. Během takového odpoledního spánku navíc nevědomky zpracováváme informace, které jsou nám během bdění skryty.

Studie, která byla publikována v odborném časopisu Journal of Sleep Research, ukázala, že odpolední siesta pomáhá zvažovat všechny výhody a nevýhody před učiněním důležitého rozhodnutí. Kromě toho výsledky potvrdily, že odpolední odpočinek má pozitivní dopad na kognitivní funkce.

Spánek zlepšil rychlost zpracovávání těch úkolů, které obsahovaly skryté úlohy. U kontrolních úkolů, kde lidé hledali čtverce, se funkce mozku nezlepšila.

Vědci dospěli k tomuto závěru na základě analýzy lidí ve věkovém rozmezí od 20 do 91 let. Ti byli rozděleni do dvou skupin. Obě skupiny dostaly za úkol řešit cvičení se skrytými úkoly a také další kontrolní úlohy, při kterých účastníci uváděli, kdy na obrazovce spatřili červené nebo modré čtverce. Část lidí si poté dopřála devadesátiminutového šlofíka, zatímco druhá část zůstala vzhůru. Poté si všechny úkoly zopakovali.

Změny v mozkové aktivitě

Pomocí EEG (elektroencefalografie – jedná se o funkční vyšetření elektrické aktivity centrálního nervového systému) změřili vědci změnu v mozkové aktivitě a reakci před a po spánku. Zjistili, že spánek zlepšil rychlost zpracovávání těch úkolů, které obsahovaly skryté úlohy. U kontrolních úkolů, kde lidé hledali čtverce, se funkce mozku nezlepšila. U druhé skupiny, která zůstala vzhůru, nebylo zaznamenáno vůbec žádné zlepšení.

Lidé jsou po spánku schopni odhalit skryté informace, které nejsou vždy patrné na první pohled.

Neurovědkyně Netasha Shaikh a Elizabeth Coulthardová, hlavní autorky této studie a vědecké pracovnice na Bristolské univerzitě, interpretovaly tyto výsledky tak, že spánek zlepšuje odpovědi a pomáhá lépe a kvalitativněji zpracovávat informace. A to i v případě, že je spánek kratší. I ten pomůže při rozhodování. Zjištění jsou podle autorek důležitá, jelikož dokazují, že lidé jsou po spánku schopni odhalit skryté informace, které nejsou vždy patrné na první pohled.

Související…

Koukáte celou noc do stropu? Zde je 7 tipů pro lepší spánek
Kateřina Hájková

Primárním cílem této studie bylo podle vědkyň zjistit, zda relativně krátká doba spánku pomáhá lidem zpracovávat nevědomé informace, což se také potvrdilo. Toto zjištění naznačuje, že i pro některé jedince nevýznamný šlofík může zlepšit zpracovávání informací. „Je však zapotřebí více výzkumů na toto téma, a také v rozsáhlejších skupinách, aby bylo možno lépe porovnat, co se děje mezi lidmi různých věkových kategorií,“ uvádějí výzkumnice na závěr.

foto: Shutterstock, zdroj: WebConsultasHealthcare

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...