fbpx

Specialistka na vztahy o tom, že pohled na sebe sama změníte především změnou myšlení. Negativní myšlenky začnete nahrazovat těmi pozitivními

Zveřejněno: 16. 4. 2021

Každý si někdy nevěří. To je normální. Normální není, když nízká sebedůvěra přerůstá únosnou mez a omezuje v běžném životě. Může to znít směšně, ale takoví lidé jsou také navíc úzkostní a depresivní. Bojí se každého veřejného vystoupení (kterým pro ně může být jakákoliv běžná interakce s okolím), protože pro ně znamená potencionální riziko zesměšnění. Smysl pro kladné ohodnocení sebe sama přitom výrazně ovlivňuje všechny aspekty lidského života.

Práce, vztahy, tělesné a duševní zdraví. To vše je odrazem zdravého sebevědomí, nebo škodlivé nedůvěry v sebe sama. Ale co přesně pomáhá utvářet váš názor na sebe a své schopnosti? Kathleen Smithová, novinářka, terapeutka a autorka knihy The Fangirl Life, říká, že úroveň sebevědomí se může zvětšovat nebo zmenšovat v závislosti na tom, jak s vámi lidé v minulosti zacházeli a jaká hodnocení sebe sama a vašich životních rozhodnutí na to navazovala.

Velké malé kroky

Pokud někdo v dětství, mládí či kdykoliv v minulosti utrpěl jakoukoliv těžkou újmu, která jej psychicky udolala, je jasné, že bude těžké ji překonat a poprat se s jejími důsledky tak, aby jej v pozdějším věku negativně neovlivnila. Respektive bude těžké překonat a změnit jeho pohled na sebe sama. K velkým změnám ale vedou malé krůčky, proto je na nápravě třeba pracovat postupně.

Věnujte pozornost tomu, co vás zneklidňuje, a snažte se to pochopit. Sledujte vnitřní dialog a závěry, které činíte.

Na prvním místě stojí uvědomění problému, potom už může následovat jeho řešení. Tím se podle Smithové může stát jedna z 5 nastíněných taktik. Nebo třeba všechny najednou. Všechny totiž vedou k jednomu cíli – zvýšit si sebevědomí. Nalézt znovu ztracenou sebedůvěru. Nebo objevit úplně novou, kterou jste nikdy neměli. Příjemné je obojí.

1. Přepněte do pozitivna

Abyste se mohli zbavit negativních myšlenek, budete nejprve muset najít jejich spouštěče. Lidé, věci, situace, prostředí. Nebo všechno najednou. Nízký bankovní zůstatek, kolega, co si pořád na něco stěžuje. Tyto spouštěče nemůžete změnit, ale můžete změnit svůj postoj k nim. Proto nejprve věnujte pozornost tomu, co vás zneklidňuje, a snažte se to pochopit. Sledujte vnitřní dialog a závěry, které činíte. Zřejmě zjistíte, že jsou často iracionální a přemrštěné. Ptejte se sami sebe, zda se zakládají na faktech, nebo jen na domněnkách našeptávaných nízkým sebevědomím.

A pokud si všimnete, že máte tendence inklinovat k závěrům podrývajícím vaše sebevědomí, zapracujte na tom, abyste vždy na každé situaci našli něco, co se vám povedlo. Za co byste se mohli pochválit a ne pokárat. Práce je to těžká a trvá dlouho. Výsledek ale stojí za to. Mozek je jako sval – musíte jej posilovat a pozitivní myšlení jakbysmet. Abyste si rozvinuli schopnost pozitivního myšlení, budete muset trénovat neustále – naučit se odpustit si, když uděláte chybu, naučit se pochválit, když se vám něco podaří.

2. Sepište to

Prostě si sedněte, vezměte pěkně postaru k ruce papír, do ruky tužku a sepište seznam svých dobrých a špatných vlastností. Zdá se vám ten dobrý povážlivě krátký? Nevíte, co dalšího doplnit? Asi je něco špatně. Zřejmě si více všímáte poklesků a nedostatků než toho, co je povznášející a dobré. To značí, že jste na sebe moc přísní.

Lidé s nízkým sebevědomím často znevažují své úspěchy a přičítají je štěstí nebo náhodě.

Zamyslete se proto nad tím kratším seznamem. Doplňte, co jste neuvedli. A dejte si na čas, nespěchejte. Noste poznámky všude s sebou, a když se vám něco povede, hned vlastnost, která vás k tomu přivedla, připište na „ten dobrý“ seznam.

3. Slavte své úspěchy

Lidé s nízkým sebevědomím často znevažují své úspěchy a přičítají je štěstí nebo náhodě. Zkrátka si ubírají zásluhy. Zaměřují se na nedokonalosti spíše než na to, co se povedlo. Lidé se zdravým sebevědomím své úspěchy umí oslavovat. Vždycky si na to najdou čas. Když je někdo pochválí, poděkují a uznání neodmítají. To není tím, že jsou sobečtí nebo nafoukaní. Jen mají víru ve své schopnosti, a tak si umí užít úspěchů, k nimž je ony schopnosti dovedou.

4. Přestaňte porovnávat

Ostatní lidé nemohou být standardem, pokud jde o vaše sebevědomí. Sociální média tuto situaci příliš neulehčují. Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří často kontrolují své profily na sociálních médiích, mají vyšší pravděpodobnost nízkého sebevědomí.

Životy druhých by proto neměly být měřítkem toho vašeho. Mělo by to být právě naopak.

Virtuální svět vytváří iluzi dokonalosti. Lidé tam sdílí obrázky ideálního života. Ty však o jejich skutečném životě často vypovídají jen velmi málo. Životy druhých by proto neměly být měřítkem toho vašeho. Mělo by to být právě naopak.

5. Pečujte o sebe

Čím víc si budete vážit svého zdraví, tím více si budete vážit i sebe sama. Poslouchejte své tělo a impulsy, které z něj vycházejí. Sportujte, jezte zdravě, odpočívejte dostatečně. Starejte se o sebe, dělejte to, co máte rádi a co vás činí šťastnými. Partnera, rodiče, sourozence nebo kamarády přece také milujete. Staráte se o to, aby byli spokojení. Přistupujte tak také sami k sobě. Pokud budete trávit čas s lidmi, kterým na vás záleží, bude to ještě jednodušší. Zkuste se na sebe někdy podívat jejich očima. Nebo klidně docela často. Musí existovat důvody, proč vás mají tak rádi.

Učení se pozitivnímu myšlení a rozvíjení strategií vedoucích ke zdravému životnímu stylu není záležitostí několika dnů. Ani týdnů. Měří se spíš na měsíce a roky. Být k sobě laskavý a zvyšovat zdravé sebevědomí vyžaduje čas, praxi a trpělivost. Čím víc si to ale začnete osvojovat, tím víc radosti budete mít. A budete stále hrdější na to, kam až jste se dostali. Začnete se těšit na budoucnost.

Související…

České ženy a sebevědomí? Samy sebe mají v žebříčku až na čtvrtém místě
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Psycom

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...