fbpx

Umělá inteligence převádí výraz v obličeji uživatele elektrického invalidního vozíku do ovládání směru a dalších parametrů jízdy

Zveřejněno: 21. 12. 2018

Generální ředitel společnosti Hoobox Robotics Paulo Gurgel Pinheiro představil systém Wheelie jako velkého pomocníka lidem na vozíku, kteří mají problém s jeho běžným ovládáním. Výraz v obličeji, který snímá 3D kamera, je tu vlastně prostředkem, kterým se dá takto vybavený vozík ovládat. 

„Výraz tváře k pohybu vpřed je polibek, takže když uživatelé našpulí pusu, jejich invalidní vozík se začne pohybovat dopředu. Cítí se tak šťastní, že se začínají usmívat, ale úsměv může znamenat i příkaz stop, takže invalidní vozík se zastaví," popsal počáteční starosti uživatelů Paulo Gurgel Pinheiro.

Uživatel takto vylepšeného vozíku obvykle ujede skoro kilometr za den a do kamery vyšle víc než 400 ovládacích signálů.

Sada Wheelie, tedy spojení 3D kamery RealSense a elektrického vozíku, vznikla jako součást výzkumu v Brazílii a nyní se pracuje na dodávce šedesáti kompletů pro uživatele ve Spojených státech.

vozik vyraz

Našpulíte pusu, vozík se rozjede. Úsměv ho zastaví


Podle Pinheira uživatel takto vylepšeného vozíku obvykle ujede skoro kilometr za den a do kamery vyšle víc než 400 ovládacích signálů. Wheelie se vyrábí především pro lidi, kteří postrádají schopnost pohybovat částmi těla od krku dolů, a dokáže rozpoznat 10 výrazů v obličeji.

Vypláznu a couvám

Jde například o pokrčený nos, nadzdvižené obočí nebo už zmíněný polibek. Každý si může rozhodnout, jaký výraz preferuje jako signál pro pohyb vpřed, zpět, vpravo nebo vlevo. „Většina našich uživatelů ráda používá polibek k pohybu vpřed, protože je to pozitivní výraz a je snadné si na něj vzpomenout. Pro jízdu zpět pak obvykle slouží vyplazený jazyk, no a k zastavení je to pořád často úsměv,“ řekl Pinheiro.

Doposud byly pro uživatele bez možnosti ovládat vozík rukama používány senzory, napojené na různé části těla, výraz obličeje je v tomto ohledu poměrně revolučním nápadem.

vozik

Lidé, kteří nemohou ovládat vozík rukama, byli často odkázáni na pečovatele


Národní statistické centrum pro zranění míchy uvádí, že v USA žije přibližně 288 000 lidí, kteří trpí poraněním míchy, a každoročně přibude 17 700 nových případů. Studie ukázaly, že fyzická mobilita může mít největší dopad na kvalitu života lidí s tímto postižením. Často jsou odkázáni jen na invalidní vozíky nebo pečovatele, jinak se přemisťovat nemohou.

foto: VentureBeat, zdroj: VentureBeat

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...