fbpx

Dvě třetiny odebraných dětí by mohly při dostatečné prevenci zůstat v rodinách. A na prevenci jsou potřeba zdroje

Zveřejněno: 17. 11. 2018

S určitými věcmi se prostě člověk smířit nemůže. Například s tím, že nejsou peníze na prevenci ohrožených rodin. A organizace Rodina v klidu se to rozhodla řešit aktivně. Výtěžek její dobročinné akce nazvané Aukce v klidu poputuje právě na podporu těchto rodin. Peníze jsou potřeba zejména na školení průvodců rodin, které se nacházejí v ohrožujících situacích.

Související…

Dopřejte si skvělou terapii. Jako dobrovolník v nemocnici
Milada Kadeřábková

V aukci se budou dražit díla umělců, ke kterým se tak jednoduše nedostanete. K vidění (a zakoupení) budou díla Jana Gemrota, Jakuba Stretti, Josefa Mžyka, Libuše Niklové nebo Petra Nikla. A pro ty z vás, kteří se neorientujete v posledních uměleckých trendech, jsou k dispozici dvě superjména: Jan Saudek a Charlie Chaplin. Ano, v aukci bude i sada obrazů s tématikou slavného filmu The Kid. A pokud neznáte ani tyhle, tak by vás snad mohla zaujmout busta Supermana v životní velikosti.

Pro rodiny v nouzi

Všechna díla věnovali jejich autoři do aukce zdarma. Aukce má také sloužit jako drobné pošťouchnutí zákonodárců, kteří prevenci ohrožených rodin a dětí tak trochu zanedbávají. Zúčastnit se mohou ale samozřejmě všichni (tedy i politici). „Kořeny problémů rodin na hranici ohrožení nejsou ani tak finanční, ale pramení především z jejich sociální izolace,“ říká Vratislav Hlásek, zakladatel a garant organizace Rodina v klidu. „Uspořádáním aukce chceme získat finanční prostředky na účinnou pomoc těmto rodinám a zároveň zviditelnit problém, kterým nedostatečná prevence bezesporu je,“ doplňuje Hlásek.

Podle výzkumu z roku 2016 bylo víc než 13 tisíc dětí umístěných v náhradní péči z důvodů, kterým se dá efektivně předcházet.

„Často žijeme v představě, že bychom všechno měli zvládat bez podpory ostatních. Ale jen do té doby, než nastane situace, se kterou si nejsme schopni poradit. Potom si teprve uvědomíme skutečnou hodnotu sociálních vazeb, které jsou i v dnešním individualistickém světě extrémně důležité,“ doplňuje jednatel neziskovky Vojtěch Rybář. Aukce je už nyní spuštěná online, sálová aukce proběhne v úterý 20. listopadu od 17 hodin v pražské Malostranské besedě.

foto: Aukce v klidu, zdroj: Aukce v klidu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...