fbpx

Hlas žen je od přírody tenčí a slabší než mužský. To ztěžuje jejich schopnost se s jeho pomocí prosadit. A také je pro ně těžké nepřekročit hranici mezi asertivitou a štěkavostí

Zveřejněno: 24. 11. 2018

Mnoho lidí otevřeně přiznává, že nechtějí poslouchat ženy. Ne snad proto, že to jsou ženy, ale proto, že jejich hlasy jsou jim nepříjemné. A je to spojené i s tím, že ženy se čím dál víc účastní veřejného života.

Související…

Alexo, Siri, dělej! Děti berou hlasové asistenty jako sluhy
Zdeněk Strnad

Tara Mossová, novinářka, řečnice, doktorandka na univerzitě v Sydney, patronka nadace Full Stop a autorka 11 knih, se touto otázkou zabývá v jednom ze svých literárních počinů, konkrétně v knize Speaking Out, příručka pro ženy a dívky 21. století. Na základě průzkumů, které pro sepsání knihy prováděla, na webovém portále Sbs tvrdí, že lidem nevadí ženské komentátorky, ale tón jejich hlasu.

Síla a průbojnost

Ženy, které mluví na veřejnosti, často podle Mossové vykazují známky nervozity, náznaky koktání či jiných řečových překážek, které výrazně snižují kvalitu i tón jejich hlasu. To často snižuje důvěryhodnost ženského projevu, který se může zdát málo výrazný a intenzivní. Když se pak žena snaží přidat na zvučnosti a hlasitosti, působí zase štěkavě a nepříjemně až hystericky.

Mossová doporučuje vypouštět slova "jako" nebo výraz "ehm", které jen podporují nejistý efekt výsledné řeči.

Poradenství ženám ohledně jejich hlasu není nic nového pod sluncem. Stejně jako rady, aby mlčely. Nic z toho se však v Mossové manuálu správného mluvení pro ženy a dívky nenachází. Kapitola Voice Your Charm obsahuje návod na úspěšné mluvení na veřejnosti a s ním související sebejisté vystupování. Mossová doporučuje vypouštět slova "jako" nebo výraz "ehm", které jen podporují nejistý efekt výsledné řeči. Těmito neduhy se vyznačuje styl mluvy známý jako valley speak, který pochází z údolí San Fernando Valley v Jižní Kalifornii.

tara

Tara Mossová podpořila kampaň, která bojuje za ženské oběti násilí. Ženy by neměly mlčet, ale křičet


Ten se na určitou dobu stal velmi populárním, a to dokonce mezinárodně. Kromě zmíněného častého užívání slov jako "úplně" a "jako" je typický také rostoucí intonací. Podle telefonického průzkumu lingvisty Marka Libermana, který analyzoval na 12 tisíc rozhovorů, ale neexistují žádné důkazy o tom, že ženy "vycpávková" slova užívají více než muži. Vedle zmiňovaného valley speak stojí další populární způsob mluvy zvaný uptalk. Ten se vyznačuje zakončením věty s hlubokým narůstáním nebo s nosovými, vysokými či přespříliš dychtivými akcenty.

Křaplák není sexy

Nejen podle Mossové, ale i podle dalších odborníků ženy chybují i v dalších způsobech. A to konkrétně ve dvou. Týká se to dalších typů konverzace zvaných "vocal fry" nebo "creaky voice". Jedná se o mluvení v dolních tóninách, dokud se nevytvoří až strašidelně chrčivý zvuk v zadní straně krku.

bruce willis 0349270392

Chraplák si může dovolit Bruce Willis, u žen je nezdvořilý


Epidemie mladých žen, které tímto chraplavým hlasem mluvily, aby se prosadily, se objevila v roce 2014 a 2015. „Zatímco u mužů jsou lehce nakřáplé hlasy považovány za autoritativní, dokonce až za sexy, u žen evokují nezdvořilost, otrávenost a podrážděnost,“ tvrdí v článku Tary Mossové Casey Klofstad, docent politologie na univerzitě v Miami. Podle lingvisty, filozofa a politického komentátora Noama Chomského, tímto křaplavým hlasem mluví třeba Al Pacino nebo Bruce Willis. U mužů to zkrátka vypadá dobře, ale ženskou mluvu nízké tóny spojené s chraplavostí činí "méně důvěryhodnou".

Šance na lepší práci?

Ať je to, jak chce, jednu věc můžeme prohlásit téměř jistě. Ženský přednes je pozorným sluchem veřejnosti sledován mnohem bedlivěji a hodnocen mnohem ostřeji než ten mužský. Zřejmě to má co dělat s tím, že historicky mluvili k lidem především muži.

Epidemie mladých žen, které tímto chraplavým hlasem mluvily, aby se prosadily, se objevila v roce 2014 a 2015.

Ženskou odpovědí na probíranou problematiku je podle Mossové zdravé sebevědomí a přirozenost. Tahle kombinace opravdu ještě nikdy nic nepokazila. A pokud je opravdová a nefalšovaná, nepokazí její efekt ani lehce nakřáplý hlas nebo opakování nějakých vycpávkových slov.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Sbs

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...