fbpx

Zakladatel Pure Food Company radí, jak být úspěšný a šťastný, i když nevyděláváte miliony

Zveřejněno: 28. 7. 2021

Co mám dělat se svým životem? Kam spět a kam dospět? Pro někoho je odpověď snadná. Jiným trvá celý život, než na to přijdou. A někteří na to nepřijdou nikdy. Pokud máte zrovna slabou chvilku, přemítáte a bilancujete, zkuste si zahrát na Sokrata a položit sami sobě těchto sedm otázek.

Vnitřní dialog může podle jejich autora Scotta Christa, spisovatele, podnikatele a zakladatele firmy Pure Food Company, mnohé odhalit.

1. Co mě baví nejvíc?

Je důležité vědět, co zkrátka milujete a bez čeho se nedokážete obejít. Jedině tak dokážete identifikovat, co vás motivuje a pohání. Abyste odhalili vlastní touhy, ptejte se dál: Co milujete? Co vás naplňuje? Co děláte rádi? Při čem se necítíte jako "v práci"? Možná rádi píšete, fotíte, pracujete se zvířaty... Tak za tím jděte.

2. Čeho jsem dosáhl?

„Zamyslete se nad tím, co všechno už jste prožili. Vzpomeňte si na věci, na které jste mimořádně pyšní,“ radí na serveru Lifehack.org Scott Christ. Jak se cítíte, když na své úspěchy myslíte? Docela příjemně, ne? Tak proč se nepokusit ty zkušenosti napodobit a cítit se zase tak dobře?

Pokračujte zkrátka v tom, co vám vyhovuje. Co nese ovoce. Co dává pocit naplnění.

Pokud jste zaběhli maraton a nemůžete zapomenout na ten úžasný pocit, který jste prožili po doběhnutí, začněte trénovat na další. Pokud jste vylezli na Triglav a od té doby vás to naplňuje zvláštním uspokojením, naplánujte další výšlap. Pokud jste byli šťastní, když vám otiskli povídku, pište další. Pokračujte zkrátka v tom, co vám vyhovuje. Co nese ovoce. Co dává pocit naplnění.

3. Co bych dělal, kdyby...?

Kdybyste měli nekonečně mnoho peněz a moře času, kam byste šli? Co byste dělali? S kým a kde byste trávili čas? Nepotřebujete miliony, abyste byli šťastní. Štěstí je stav mysli. „Tyto otázky vám pomohou zjistit, co je pro vás stěžejní, a stanovit cíle, které povedou k dosažení určitých milníků a vytvoření cesty ke štěstí a naplnění,“ konstatuje Christ. Vždy můžete restartovat a začít znovu. Každý den. Někdy je dobré si to připomenout.

4. Jaké jsou mé cíle?

Stanovení cílů je nezbytným předpokladem šťastné budoucnosti. Člověk potřebuje vědomí, že někam směřuje. Načrtněte si to v jasných barvách.

Neztrácejte čas s těmi, kteří vás zrazují od dosažení vašich snů.

Odpovězte si, jaké jsou vaše zdravotní cíle. Cíle v oblasti kariéry. Rodinného života. Velké cíle rozdělte na menší. Dílčí. Díky tomu přestanou být abstraktní, nabudou reálných obrysů a vy získáte mnohem lepší představu o tom, co byste měli se svým životem dělat.

5. Koho obdivuji?

Popřemýšlejte o lidech, které nejvíce respektujete a obdivujete. Jaké jsou jejich nejlepší kvality? Čím si zaslouží vaši úctu? Obdiv? Co se od nich můžete naučit? Říká se, že člověk je průměrem z pěti lidí, s nimiž nejvíc tráví čas. Takže? Neztrácejte čas s těmi, kteří vás zrazují od dosažení vašich snů. Snažte se trávit více času se šťastnými, úspěšnými a optimistickými lidmi a stanete se jedním z nich.

6. Co mě netěší?

Důležitou částí hledání životního směru je posoudit, co skutečně dělat nechcete. Čím pohrdáte? Co je vám proti srsti? Co se vám příčí? Nedělejte to.

Život je moc krátký na to, abychom jej ubíjeli v činnostech, které vlastně ze srdce nesnášíme. Pokud chcete, aby se ve vašem životě něco změnilo, musíte něco podniknout. Na to navazuje poslední otázka…

7. Jak moc na tom budu dřít?

Úspěch vám nespadne do klína, když budete se založenýma rukama čekat, až naprší a uschne. Úsilí nese plody. Pokud tedy chcete sklízet plody, budete se muset skutečně snažit. To pravděpodobně bude znamenat, že budete pracovat víc než jiní, že se dostanete za komfortní zónu a že to nebude vždycky příjemné.

Během zdánlivě nenápadných momentů často přichází ony pověstné aha momenty.

Rozhodně to ale bude stát za to. Protože tato cesta většinou bývá ta nejvíce naplňující. Během takových zdánlivě nenápadných okamžiků totiž často přichází ony pověstné aha momenty, které pomohou odpovědět na otázku, která byla položena na úplném začátku: Jak zjistit, co chci v životě dělat?

Související…

Klasická česká výuka demotivuje. Žákům nic nedává a učitele vyčerpává
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehack

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...