fbpx

Jonathan Paul Ive je jedním ze dvou nejvýše postavených mužů Applu. I díky němu je značka s jablíčkem nejhodnotnější na světě

Zveřejněno: 1. 11. 2018

Češi mají přibližně milion iPhonů. Nejčastěji model 5s. A většina z nich zřejmě netuší, že s nimi nosí po kapsách a kabelkách také kus designerského génia, jímž je Jonathan (Jony) Paul Ive. Kdysi jeden z nejbližších přátel Steva Jobse, dnes šéfdesignér Applu, nejhodnotnější firmy světa.

Související…

Chtěli přestat používat Apple a Facebook. Nešlo to
Jana Abelson

Když byl Jony ještě malý chlapec, dostal od svého otce neobvyklý vánoční dárek: dohodu. „Když jsem měl ukázat, co chci, měl jsem to dát najevo pomocí kresby. Otec mi slíbil, že mě pak vždy vezme na univerzitu, kde učil, a spolu tu myšlenku dokončíme,“ vzpomíná Ive v jednom z nedávných rozhovorů. Časem se z otce a syna stali parťáci. Navrhovali spolu nábytek, motokáry nebo skrýše, které si dříve děti stavěly v korunách stromů. Už při těchto projektech uvažovali o tom, co použít za dřevo a jaké druhy kovů.

Designerské vychytávky z Iveovy dílny zdobí i téměř pětistovka maloobchodních provozoven po celém světě.

„Pamatuji, že jsem už tehdy miloval nejdřív ty věci kreslit a potom je na základě nákresů vyrábět,“ doplňuje Jony Ive. Nic pro něho nebylo příliš bláznivé, vymýšlel věci, z nichž se často staly nejžádanější kousky na celé planetě.

Designér hardwaru

Jednapadesátiletý šéfdesignér patřil k nejbližším přátelům zakladatele Applu Steva Jobse. Sedm let po Jobsově smrti je Jonathan Ive jedním ze dvou nejdůležitějších lidí firmy. Tím dalším je její výkonný ředitel Tim Cook. Není pochyb, že díky Iveovi patří Apple ke společnostem, které spolu s Facebookem, Amazonem nebo Googlem určují technologické trendy 21. století.

Učebny byly plné studentů, kteří při kreslení imitovali zvuk motoru.

Pouze Apple se na rozdíl od ostatních jmenovaných živí prodejem vlastního hardwaru. O to důležitější pro takovou firmu je mít schopného designéra, jakým Jonathan Ive bezesporu je. Jeho rukopis najdeme prakticky na všem, co Apple prodává. A nejde pouze o iPhony, hodinky Apple Watch nebo iPady. Designerské vychytávky z Iveovy dílny zdobí i téměř pětistovka maloobchodních provozoven po celém světě.

Neúspěch toalet

Jonathan Ive se narodil 27. února 1967 v Chingfordu, který je součástí severovýchodního Londýna. Jeho otec Michael Ive byl stříbrotepcem, který vyučoval na Polytechnické univerzitě v Middlesexu. Jonathan se po absolvování základní školy dal na studia na Waltonské střední škole ve Staffordu. Tam zcela propadl automobilům, což do značné míry předurčilo jeho budoucí designérskou kariéru. Když odmaturoval na Waltonu, pokukoval po Royal College of Art v Londýně. Jenže když viděl, v jakém prostředí by studoval, rozmyslel si to. „Učebny byly plné studentů, kteří při kreslení imitovali zvuk motoru,“ vysvětloval Ive.

Navrhoval širokou paletu produktů od mikrovlnných trub přes toalety až po zubní kartáčky.

Nakonec dal přednost Newcastleské polytechnické univerzitě (dnes Northumibria University), kde v roce 1989 získal bakalářský titul. Některé jeho studentské výtvory byly dokonce vystavovány v londýnském Muzeu designu. Když Jonathan Ive odcházel s diplomem v kapse, nebyl si jistý, na kterou oblast designu se má zaměřit. Po setkání s různými kapacitami v oboru se nakonec vrhl na produktový design. Získal místo v Roberts Weaver group, společnosti, která sponzorovala univerzitu, na níž vystudoval.

ivy 3 0386464304

Jony Ive a současný CEO Applu Tim Cook: Docela se nám ten iPhone XR povedl...


Tam vydržel zhruba rok a poté přešel k začínající designerské společnosti Tangerine, kde navrhoval širokou paletu produktů od mikrovlnných trub, přes toalety až po zubní kartáčky. Jenže tady nebyl možná i kvůli výběru těch produktů příliš spokojen, což vyvrcholilo poté, co významný klient Ideal Standard odmítl Iveovy návrhy toalety a bidetu se slovy, že jsou příliš drahé a vypadají příliš moderně. Jonathan Ive zkrátka nechtěl pracovat pro někoho, kdo s ním nesouzní a nevyznává stejné principy.

Dva roky námluv 

Jedním z klientů společnosti Tangerine byl také Apple. Mladému designérovi Apple imponoval, líbily se mu jeho výrobky. Ještě když pracoval pro Tangerine, fungoval také jako konzultant Applu a podílel se na prvních laptopech řady PowerBook. Námluvy mezi Jonathanem a Applem probíhaly více než dva roky, ovšem bez úspěchu.

 Jonathan Ive se stal v roce 1997 druhým nejmocnějším mužem designu v Applu.

Teprve až v roce 1992 se Jonathan Ive stal definitivně jablečným zaměstnancem. Designerské divizi tehdy šéfoval Robert Brunner, který tou dobou ve firmě pracoval už tři roky. Spolu s Jonathanem stojí za druhou generací osobních asistentů Apple Newton nebo touchpadem nazvaným MessagePad 110. Jenže poměrně krátce nato se Jonathan Ive rozhodl z Applu odejít. Jeho tehdejší přímý nadřízený Jon Rubinstein ho nakonec ve společnosti udržel. Prý mu dokázal vysvětlit, že Apple bude psát historii v informačních a komunikačních technologiích.

Důraz na funkcionalitu

Dnes už je nade vši pochybnost, že Rubinstein odvedl skvělou práci. Jonathan Ive se stal v roce 1997 druhým nejmocnějším mužem designu v Applu poté, co se do firmy vrátil Steve Jobs. Netrvalo dlouho a Ive designu v Applu začal šéfovat. Jeho prvním úkolem v této funkci byl vývoj iMacu, který byl v roce 1998 přijat s jistými rozpaky. Nicméně jeho přínos lze spatřovat v tom, že pomohl otevřít dveře dalším produktům, jako jsou iPod, iPhone nebo iPad.

Ive nemá rád publicitu, což je zřejmě důvod, proč nemá žádný účet na sociálních sítích, tedy ani na Facebooku či Twitteru.

Jobs pochopil, že design je jedna z klíčových věcí, na které je třeba klást důraz. A Ive věděl, jak z Applu udělat v tomto ohledu lídra. Začal pro něj být charakteristický minimalismus v designu a zároveň maximalismus ve funkcionalitě. V tomto momentě se zřejmě projevily vlivy, které na Ivea působily. Velmi se totiž inspiroval u německého designera Dietera Ramse, který navrhoval domácí spotřebiče značky Braun, a nechal se ovlivnit i německou uměleckou školou Bauhaus, která byla známá svým krédem „méně je více“ a důrazem právě na funkcionalitu.

ivy 4 0290979995

Zde jako účastník obřadu na Cambridge University, který probíhal v roce 2016


Génius v ústraní

Jonathan Ive sám v roce 2014 hovořil o tom, že jeho spolupráce se Stevem Jobsem byla to nejlepší, co mohlo jeho osobně, ale i Apple potkat. „Když jsme se dívali na různé objekty, to, co naše oči viděly, bylo naprosto shodné. A kladli jsme si také stejné otázky a byli víceméně stejně zvídaví, když jsme chtěli naše výrobky ještě nějak vylepšovat,“ vzpomínal Ive v rozhovoru pro časopis Time.

Účet NOT Jony Ive má přes sto tisíc sledujících a každý den na něm autor zveřejňuje vtipné komentáře týkající se politiky, sportu, ale i samotného Applu.

Steve Jobs ale nebyl zdaleka jediný člověk, se kterým Ive spojil svůj život. Tím zcela nejbližším se mu stala jeho žena Heather Peggová, kterou si vzal už před více než třiceti lety. Spolu vychovávají dva syny – dvojčata. A žijí v rezidenci na Pacific Heights v San Francisku. Ive nemá rád publicitu, což je zřejmě důvod, proč nemá žádný účet na sociálních sítích, tedy ani na Facebooku či Twitteru. Jeho fanoušci se s tím ale zřejmě nechtěli smířit, a tak mu několik twitterových účtů založili.

Zřejmě nejvíce internet baví ten s nickem „NOT Jony Ive“. Má přes sto tisíc sledujících a každý den na něm autor zveřejňuje vtipné komentáře týkající se politiky, sportu, ale i samotného Applu. Samozřejmě si střílí i z konkurenčního systému Android. Teď je jen otázka, jestli falešný účet vydrží déle než designérské dílo jeho jmenovce. V případě Applu si lze asi vsadit na design než na Twitter.

foto: Profimedia, zdroj: The Time

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...