fbpx

Pokud trpíte podzimní úzkostí, zkuste psát verše, nebo s nimi i veřejně vystoupit. Existují živé důkazy, že to pomáhá

Zveřejněno: 26. 10. 2018

Podzim, kratší dny a sychravé počasí. Sklony k melancholii jsou v tomto období jaksi častější. A ani se nemusí jednat vyloženě o depresi, což už je skutečně diagnostikovaný velmi závažný stav. Nicméně i taková pořádná úzkost umí nemálo potrápit. Lék existuje, a to i pro ty, kteří se obávají, že nedisponují básnickým střevem. V každém případě jde o poezii.

Související…

Jak se dostat z podzimního víru úzkosti a depresí? Chce to optimální spánek
Kateřina Hájková

Poezie umožňuje používat nuanci jazyka k vyjádření některých z nejtěžších pocitů, které mohou lidé zažít. Pomáhá vyjádřit ztrátu, zármutek, a dokonce i samotnou depresi ve formě veršů. Nutí nás de facto konfrontovat naše nejniternější myšlenky a pocity v pohodlném formátu s ostatními. To jí dává v dnešní moderní společnosti a zrychlené době mimořádnou sílu.

Poezie je také vynikajícím nástrojem pro pomoc ostatním, aby depresi porozuměli.

„Poezie byla a stále je jedním z mých nejoblíbenějších způsobů, jak se vyrovnat s depresí,“ potvrzuje na serveru Healthyplace.com autorka Jennifer Smithová, která byla právě s depresí diagnostikována. A psaní jí prý zásadně pomáhá. „Poezie je také vynikajícím nástrojem pro pomoc ostatním, aby depresi porozuměli,“ dodává. 

Síla vyjádření

Psaní veršů podle Jennifer pomáhá ukončit stigma duševního zdraví. Mnozí zjišťují, že je snazší vyjádřit pocity, zkušenosti a vnitřní boje prostřednictvím tvůrčí činnosti než dialogem nebo psaním přímo o problému. „Také spisovatelé znají způsob, jak posílit poselství svých textů prostřednictvím básní, které lidé dokážou pochopit,“ říká Jennifer. „Prostřednictvím poezie navíc čtenář často cítí se spisovatelem.“

Nepochopitelná temná díla Franze Kafky podle některých názorů nejsou ničím jiným než psychohygienou nemocné duše.

Klid. Klid je to, co dnes ve velkém hledáme. Protože nám to ve velkém schází. A opakování rýmů je hodně uklidňující. Přenese vás do jiného, čistšího světa. Pro některé to může být zdroj velké pohody, která umožňuje relaxaci. A nejen čtení poezie, ale i tvorba vlastních veršů může pomoci doslova vypsat se z vlastních tíživých pocitů a myšlenek, kterým třeba úplně nerozumíte nebo chcete, aby jim lépe porozuměli ostatní.

kafka x 0152041885

Bylo pro Franze Kafku psaní taky terapií proti depresi?


Vzpomeňme třeba na slavného židovského spisovatele Franze Kafku, jehož nepochopitelná temná díla podle některých názorů nejsou ničím jiným než psychohygienou nemocné duše hledající vysvobození. Dnes už legendární povídka Proměna nebo román Zámek takovým domněnkám přímo nahrávají do karet. Poezie je majákem navigujícím v bahnitě kalných vodách neprostupné současnosti, který poskytuje prostředek pro hledání pravdy o sobě, lidstvu i celém světě. Joanna Moorheadová, autorka píšící pro britský The Guardian, přirovnává poezii k berlím. Stejně jako ony totiž dává jistotu a stabilitu i možnost se opřít a jít dál.

Kouzlo sdílení

Při vyjadřování svých nejhlubších myšlenek, tužeb a rozporů si básníci dovolují odhalit určitou formu zranitelnosti. Otevírají se čtenářům, a vytváří tak s nimi hluboké spojení. Někdy totiž to, co potřebujeme slyšet, je skutečnost, že se někdo cítí stejně jako my. Že v tom nejsme sami. Že nejsme blázni.

Poezie představuje jakési hledání komfortu v poznání sdílené bolesti.

Ne každý se také umí trefně vyjadřovat – jak se říká vládnout slovem. Báseň může pomoci nalézt správná slova, mnohdy si díky ní i uvědomíme, co že to vlastně cítíme. Poezie může přinést významné vyjasnění situace a nadhled, který je základním předpokladem duševního a mentálního zdraví. Poezie představuje jakési hledání komfortu v poznání sdílené bolesti – nabízí slova k popsání vlastních tísnivých pocitů.

Za lepší časy

Verše mohou být navíc nejen významným zdrojem vnitřního pohodlí, ale mohou také představovat silný nástroj pro společenskou změnu. Tuto změnu pak pomáhá zprostředkovávat internet. To je třeba případ šestadvacetileté spisovatelky z Toronta Sabriny Benaimové, která se prostřednictvím poetického mluveného slova, které nazvala Vysvětlení deprese mé matce, vymlouvá z tísnivých pocitů, a dává tak zároveň inspiraci podobně trpícím lidem. Na serveru YouTube má její přednes této básně více než sedm milionů sdílení.

Vyvolává pocit empatie a porozumění ostatním, pro něž jsou podobné stavy denním chlebem. Seznamuje tak širokou veřejnost s depresí a úzkostmi a vzdělává a informuje ty, kteří je nechápou. Na téma deprese Sabina napsala i knihu Deprese a další magické triky, která vyšla v roce 2017.

Poezie představuje jakýsi pomyslný most spojující nové a staré a umožňující komunikaci mezi nimi.

Žijeme ve světě, v němž máme tendence dávat bezmyšlenkovitě přednost všemu novému. Poezie představuje jakýsi pomyslný most spojující nové a staré a umožňující komunikaci mezi nimi. Jedná se o jeden z nejkrásnějších a možná nejefektivnějších léků, které máme naservírované přímo a pod nosem. Na internetu, v knihovnách. Protože slova zkrátka mají sílu. To je prověřeno staletími. A aktuálně i těmi, kteří depresí trpí a dokázali se z ní "vypsat". Protože vyspat se z ní nedá.

foto: Shutterstock, zdroj: HealthyPlace

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...