fbpx

I moderní kartáčky už pracují s novými technologiemi. Ty vám změří čas a monitorují, jak si zuby čistíte

Zveřejněno: 9. 9. 2018

Elektrické zubní kartáčky už dneska nejsou žádnou novinkou. I ty se ale rozdělují na dvě skupiny. Na oscilačně-rotačně-pulzační a sonické. Trh se zubními kartáčky je poměrně rozmanitý, nicméně ne všechny nabízené modely plní svou funkci tak, jak by opravdu měly.

Související…

Přírodní kartáček na zuby nepotřebuje pastu ani kus plastu
Milada Kadeřábková

Jakmile přijdete do obchodu s elektrickými spotřebiči, kde se běžně elektrické zubní kartáčky prodávají, prodejci většinou bohužel netuší, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými systémy, a ani od sebe nerozeznají náhradní hlavice.

Oscilačně-rotačně-pulzační

První variantou je oscilačně-rotačně-pulzační kartáček s kulatou hlavou, který funguje na principu pulzací, jež rozruší vrstvu plaku a oscilačně-rotační pohyby poté plak z povrchu zubu odstraní. Záležet byste si měli nechat na délce čištění zubů, se kterou vám pomůže zabudovaný časovač.

Elektrické kartáčky jsou už vybavené dobíjecím akumulátorem, takže si zuby vyčistíte i v koupelně, ve které není zásuvka.

Oscilačně-rotačně-pulzační zubní kartáček má hned několik předností. Odstraní až o 100 % více zubního plaku ve srovnání s manuálním kartáčkem. Na výběr je několik druhů kartáčkových hlav, které jsou navržené ve spolupráci se zubními lékaři tak, aby splnily všechny potřeby v péči o ústní dutinu. Kartáčkové hlavy Oral-B mají vlákna se zaoblenými konci, která jsou šetrná k dásním. Elektrické kartáčky jsou už vybavené dobíjecím akumulátorem, takže si zuby vyčistíte i v koupelně, ve které není zásuvka.

Sonické kartáčky

Druhou variantou jsou sonické zubní kartáčky. Vzhledem k technologii čištění může být jejich název zavádějící – zuby rozhodně nečistí zvukem. Sonické kartáčky fungují na principu vibrací. Co to v praxi znamená?

kartacek elektro 557049646

Štětiny kartáčku vibracemi „stírají“ zubní plak a další nečistoty podobně jako manuální kartáček. Sonické kartáčky nedosahují tak dokonalých výsledků jako oscilačně-rotačně-pulzační kartáčky a pro správné čištění od uživatele vyžadují speciální techniku.

Jsou bezpečné?

Po internetu kolují různé mýty o používání elektrických kartáčků. Jedním z nich je ten, že zubům škodí. Existují však na elektrický kartáček recenze, které vás přesvědčí o opaku. Elektrické kartáčky Oral-B s kulatou hlavicí jsou až o 100 % účinnější než manuální kartáček.

Trh se zubními kartáčky je poměrně rozmanitý, nicméně ne všechny nabízené modely plní svou funkci tak, jak by opravdu měly.

Jestliže přemýšlíte, který typ elektrického kartáčku si koupit, doporučujeme jeden z modelů z nabídky značky Oral-B, která se na jejich vývoj specializuje již dlouhá léta. Vyvíjí nové technologie a daří se jí to. Na pomyslném vrcholu stojí kartáčky Oral-B Genius s Bluetooth technologií a unikátní funkcí detekce polohy, která snímá pohyby kartáčku při čištění a skrze aplikaci Oral-B pro chytré telefony uživatele informuje o místech, která nebyla dostatečně vyčištěná, případně o místech, na která jsme vyvinuli nadměrný tlak.

foto: Shutterstock, zdroj: Oral-B

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...