fbpx

Nejvíce náchylní k cigaretám jsou děti ve třinácti letech, kdy je nejvíc baví zkoušet zakázané

Zveřejněno: 15. 10. 2018

Výzkumníci z univerzity v Pensylvánii zkoumali, jak u dospívajících souvisí touha po nových a intenzivních zážitcích s kouřením cigaret. Zjistili, že zde souvislost opravdu je. A poměrně velká. Zejména milovníci dobrodružství by podle nich tedy měli k nezdravému zvyku inklinovat víc než mladí kliďasové.

Související…

Jak mluvit s mladými o pornu?
Klára Ponczová

Studie publikovaná v americkém časopise Journal of Research on Adolescence analyzovala americkou národní datovou schránku s údaji shromážděnými od 5080 adolescentů a mladých dospělých po dobu 13 let. Každý účastník během té doby informoval o tom, jak často kouřil a jak často si kouření spojoval s riskováním. To pomohlo vědcům zjistit, jak moc velkou motivaci hraje v oblasti kouření touha po adrenalinu.

Studie ukázala, že právě kouření může být vnímáno jako velice atraktivní odměna.

Výzkumníci zjistili, že atraktivita „zakázaného“ vrcholí na sklonku třináctého roku věku, tedy někdy na počátku puberty. Nejnižšího bodu pak dosáhla kolem jednatřiceti let. V období mezi dvanácti a osmnácti lety přitom prudce vzrostla náchylnost ke kouření v kterémkoliv okamžiku. Nejsilnější asociace mezi kouřením a dopřáním si nevšedního zážitku či vytržením z reality byla identifikována ve věku patnácti až šestnácti let.

Prevence a intervence

Zjištění pensylvánských vědců, která se týkají zvýšeného rizika vytvoření závislosti na kouření u dospívajících milovníků adrenalinu, může mít do budoucna velký význam. A to zejména v oblasti zlepšování prevence kouření a vytváření intervenčních programů. Může rovněž částečně odpovědět na často kladenou otázku, proč někteří teenageři kouří o mnoho víc než jiní.

skateboard 609651839

Trochu adrenalinu, partička a co pak? Nedáme cigárko?


Podle Davida Lydon-Staleyho, vědce z Pensylvánské univerzity, který se na výzkumu podílel, může jako samotný vzrušivý element u dětí fungovat už sama skutečnost, že kupování cigaret je zakázané. „Pohled na tento širší psychosociální kontext je důležitý pro pochopení těchto souvislostí,“ říká Lydon-Staley pro server Futurity.

Může za to mozek

Touhu po přijímání rizik, jíž se teenageři často vyznačují, prý může částečně vysvětlit způsob, kterým se v tomto období vyvíjí mozek. Jeho část, která reaguje na odměny, je během puberty velmi využívaná. Myšlení dospívajících dokonce na principu odměn funguje. Něco udělám dobře, dostanu odměnu. A na tu se budu těšit. Studie ukázala, že právě kouření může být vnímáno jako velice atraktivní odměna.

Touha po vzrušení a nevšednosti je pouze jednou z možností, která ale zdaleka nevysvětluje všechno.

Současně se ale stále rozvíjejí i ty oblasti mozku, které takovému impulsivnímu chování brání. Mezi oblastmi, které podporují přístup k odměnám, a těmi, které toto chování naopak usměrňují, pak v pubertě vzniká nesoulad. Studie tak mimo jiné přichází se zajímavou myšlenkou, že za chování typické pro puberťáky nemohou pouze hormony, ale i zvláštní způsob vývoje mozku.

Jak se ovládnout?

Výzkum provedený na univerzitě v Pensylvánii tedy přináší osobitý pohled na to, proč jsou teenageři obecně náchylnější k rizikovému chování. Sami výzkumníci ale potvrzují, že prostřednictvím stejných dat nelze identifikovat, kteří dospívající častěji experimentují s drogami nebo alkoholem.

Je nutné zjistit, jakým způsobem dospívající nahlíží na pozitivní a negativní důsledky jednotlivých zlozvyků.

Podle výzkumníků je nutné hledat další rizikové faktory, které mohou dospívající vést k vytváření zlozvyků. Touha po vzrušení a nevšednosti je pouze jednou z možností, která ale zdaleka nevysvětluje všechno. Podle Lydon-Staleyho je nutné zjistit, jakým způsobem dospívající nahlíží na pozitivní a negativní důsledky jednotlivých zlozvyků, a podrobněji prozkoumat schopnost ovládat se ve chvíli, kdy po něčem opravdu velmi silně touží.

foto: Shutterstock, zdroj: Futurity

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...