fbpx

Nebezpečná nemoc dokáže proměnit polovinu lidstva v nehybné zombie 2 fotografie
Ležet na zádech a nebýt schopen se hýbat je jedna z nejděsivějších představ.

Noční můra někdy dokáže paralyzovat. Doslova. Říká se tomu spánková paralýza. Jednoduše se přestanete hýbat. A jen němě civíte před sebe.

Zveřejněno: 5. 10. 2018

Také se vám čas od času zdají špatné sny? To je úplně normální. A poměrně běžná je dokonce i skutečnost, že vás noční můra ochromí natolik, že se vůbec nemůžete hýbat. Pokud se vám něco takového stane bezprostředně po probuzení, nemusíte se zbytečně děsit. Neochrnuli jste. Jen jste se stali obětí spánkové paralýzy.

Petrificus Totalus

Pamatujete na první filmové zpracování Harryho Pottera (a Kámen mudrců)? Hermiona použila proti Nevillovi uzemňující kouzlo Petrificus totalus. Chudák chlapec scvakl končetiny k sobě, spadl na záda a nemohl dělat nic jiného než jen bezradně koulet očima ze strany na stranu.

Když vás přepadne spánková paralýza, ztratíte kontrolu nad vlastním tělem. A nehýbete se.

Spánková paralýza vypadá podobně. Vidíte, slyšíte, dýcháte – ale nemůžete se hýbat. S nohama ani rukama prostě nepohnete, ani prsty. Hlava bolí jako střep, kocovina je slabé slovo. Pokud se vám něco takového stane bezprostředně po probuzení, nepanikařte. Spánková paralýza bývá charakterizována jako stav dočasně znemožňující pohyb svalstva. Podle statistik se to alespoň jednou za život přihodí až 50 % dospělých na celém světě.

Pozor na nedostatek spánku

Spouštěčem spánkové paralýzy není nic jiného než nekvalitní spánek nebo jeho nedostatek. I proto jsou k ní náchylní zejména studenti, mladé čerstvé maminky nebo psychiatričtí pacienti na lécích. Nejčastější skupinou zažívající spánkovou paralýzu ale tvoří jedinci trpící tzv. narkolepsií, což je porucha, způsobující extrémní únavu.

U všech postižených dochází ke krátkodobému vyřazení činnosti kosterních svalů, tedy těch, které běžně ovládáme. Svaly, nad nimiž vládu nemáme, jako je srdce a další hladké svalstvo, pracují normálně.

Ochromeni snem?

Podle Michaela Breuse, PhD, zakladatele společnosti thesleepcoctor.com, se do spánkové paralýzy lidé nejčastěji probouzejí v hluboké fázi spánku REM, nebo ve třetí spánkové fázi, tedy té, v níž sníte. A odtud vlastně plyne i souvislost spánkové paralýzy s nočními můrami.

spanek muz

Nejhorší je pocit, že se nemůžete bránit - ani kdyby vás někdo tahal z postele nebo se vám posadil na břicho.


Ve skutečnosti vás nepromění v pomyslný kámen pouze děsivý sen, ale každý sen. „Během REM spánku je tělo ochromeno, takže tělo nemůže vykonávat pohyby, které vykonáváte ve snu. Jinak bychom byli všude,“ vysvětluje Breus na serveru Prevention.com. Spánková paralýza je pak situací, kdy se do tohoto ochromení probudíte. Mozek je tedy vzhůru, ale tělo je stále paralyzováno.

Když přijde démon…

Jako kdyby dočasné ochrnutí nebylo samo o sobě dost strašidelné, má spánková paralýza v rukávu ještě jedno eso. Říká se mu démon spánkové paralýzy. Jedná se o živé, děsivé halucinace, které lidé během spánkové paralýzy zažívají. Každý člověk to má přitom jiné – můžete mít pocit, že vás někdo sleduje, tahá z postele, nebo že vám nějaká záhadná bytost sedí na prsou. Nebezpečné to není, ale vyděsit to dokáže řádně. Dobrá zpráva je, že to celé netrvá nijak dlouho. Od 15 sekund po pár minut. Ovšem subjektivně pocitově se to neskutečně vleče…

Jde do tuhého

Navzdory tomu, jak strašidelná spánková paralýza je, není nebezpečná – když se ovšem děje jednorázově. Pokud se objevuje častěji, nebo dokonce pravidelně, tedy více než jednou za dva týdny, měli byste podle Breuse navštívit spánkového specialistu nebo neurologa. Ten s vámi rozebere možné příčiny a pravděpodobně doporučí dodržovat spánkovou hygienu a režim. 

Aby to ale nebylo tak depresivní, máme pro vás na závěr jednu dobrou zprávu: Ze spánkové paralýzy si můžete pomoci sami. Respektive tomu, koho postihla. Stačí se ho dotknout.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...