fbpx

Zveřejněno: 13. 9. 2018

Celý život pracovali, ale ani po šedesátce si často nemohou dovolit, aby si užívali zasloužený odpočinek. Penze totiž často vystačí jen na základní potřeby seniorů, kterých navíc stále přibývá. Do roku 2030 by měli penzisté tvořit skoro čtvrtinu všech obyvatel Česka, což by mohlo už tak nízké důchody ještě snížit. Ne každý člověk si ale může dovolit ve vysokém věku pracovat, a tak je nejvyšší čas zkusit něco nového – třeba začít podnikat anebo chytře investovat.

Související…

Na vínu si můžete buď pochutnat, nebo díky němu zbohatnout
Gabriela Krčálová, Zonky.cz

Starší lidé nejčastěji vnímají jako investici vlastní bydlení. Podle posledního sčítání lidu, domů a bytů z roku 2011 bydlí v Česku 40 procent lidí ve vlastním domě a dalších 30 procent v bytech v osobním vlastnictví. Procento lidí, kteří vlastní nemovitost, přitom stoupá právě s věkem a důchodců, kteří jsou odkázáni na placení nájmu, je v Česku jen několik desítek tisíc.

Co s nemovitostí?

Nemovitost může člověk v případě potřeby prodat nebo pronajímat a peníze nechat výhodně úročit nebo investovat. Není to ale pro každého. Další možností, jak s nemovitostí naložit, je takzvaná obrácená hypotéka. Ve světě, zejména v USA, jde o bankami běžně nabízený produkt. Senioři dostanou částku, například ve formě doživotní renty, výměnou za nemovitost. Na rozdíl od běžného prodeje ji ale banka či nebankovní poskytovatel získá až po dohodnuté době anebo po smrti klienta. Ten ji do té doby může stále využívat.

Až čtvrtina lidí před důchodem zvažuje, že začne podnikat.

Ovšem české banky většinou nevnímají obrácenou hypotéku jako vhodný model pro tuzemský trh. Už jen proto, že nemovitosti se v Česku často dědí z generace na generaci, a senioři se tak raději dobrovolně uskrovní, aby do budoucna zabezpečili své potomky.

Podnikatelé budoucnosti

Mezi dříve narozenými se také v posledních letech začíná prosazovat nový fenomén. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR nedávno zveřejnila analýzu, podle které až čtvrtina lidí před důchodem zvažuje, že začne podnikat.

floristka

Hodně lidí, kteří si uvědomí, jak vysoký budou mít důchod, se těsně před odchodem do penze stávají podnikateli


Loni bylo podle studie v Česku bezmála milion aktivních podnikatelů a z toho měl přibližně každý pátý přes 61 let. Letos tak poprvé tato věková kategorie překonala počet podnikatelů ve věku 36 let. Prognóza navíc ukazuje, že během jediného desetiletí by se měl počet podnikajících důchodců dokonce zdvojnásobit.

Prospěšní a nezávislí

Senioři si nejčastěji představují, že budou pracovat 5 až 8 hodin denně. Nejvíce z nich přitom volí obory podnikání, jako je malý obchod, administrativa, pedagogika, drobná výroba nebo poradenství.

Senioři se do vlastního byznysu pouštějí kvůli společenské prospěšnosti nebo posílení vlastní nezávislosti.

Do vlastního byznysu se chtějí pustit kvůli společenské prospěšnosti nebo posílení vlastní nezávislosti. Nejvýznamnějším motivem ale zůstávají peníze, což v průzkumu přiznala čtvrtina dotázaných.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...