fbpx

Pokud bude konopí legální, nebude děti lákat jako něco tajemného a zakázaného. I samotný nákup je bezpečnější

Zveřejněno: 10. 9. 2018

A co děti? Pomyslel někdo na děti? Tak zní častá otázka, když dojde na diskuzi o legalizaci konopí. Pravdou však je, že současná prohibice děti nijak nechrání, právě naopak.

Související…

Kanadě chybí už jen krok k legalizaci konopí
Lukáš Hurt

V posledních šesti letech legalizovala konopí řada států – od Uruguaye přes Colorado, Oregon, Aljašku či Kalifornii až po Kanadu. Návrh na povolení pěstování a držení konopí alespoň pro vlastní potřebu nedávno představili v Poslanecké sněmovně České republiky i zástupci Pirátské strany.

Minimálně od roku 2011 množství uživatelů alkoholu a ostatních drog plynule klesá, tvrdí dále průzkum.

Odpůrci těchto progresivních změn velmi často argumentují tím, že legalizace či jakékoli uvolňování prohibičních zákonů povede k obrovskému nárůstu spotřeby mezi dětmi, oficiální statistiky a výzkumy ale hovoří o efektu spíš opačném. Čím to je?

Zakázané „ovoce“

První průzkum provedený v Kalifornii po předloňské legalizaci rekreačního konopí ukázal, že mezi mladistvými došlo dokonce ke snížení konzumace této rostliny, a to na všech stupních středních škol. Výsledky dvouleté studie zdraví dětí a mladistvých (Biennial State California Healthy Kids Survey) z léta 2015 až 2017 se navíc shodují s daty získanými z ostatních amerických států, kde byla v posledních letech ukončena konopná prohibice.

„Žáků, kteří užili konopí minimálně jednou v životě, bylo v dotazovaných věkových skupinách 4 % třináctiletých, 17 % patnáctiletých a 32 % sedmnáctiletých, což ukazuje na pokles o 4 procentní body u první a 6 bodů u následujících dvou skupin,“ zjistili autoři kalifornského výzkumu.

Konopí ztrácí „punc zakázaného ovoce“, které je třeba si vyzkoušet.

Minimálně od roku 2011 množství uživatelů alkoholu a ostatních drog plynule klesá, tvrdí dále průzkum. Tento trend nijak nenarušila ani legalizace rekreačního užívání z roku 2016, ani předchozí rozmach léčebného konopí.

Podle dotazovaných žáků je hlavním důvodem, proč už jim konopí nevoní jako dříve, lepší informovanost o možných rizicích i to, že konopí ztrácí „punc zakázaného ovoce“, které je třeba si vyzkoušet. Razantně se zvýšil například počet třináctiletých a patnáctiletých, kteří užívání konopí svými vrstevníky silně odsuzují.

Do vzdělání a prevence

Tim Torlakson, vysoce postavený úředník na kalifornském Ministerstvu školství, v prohlášení, které reaguje na výsledky nového výzkumu, uvedl, že pedagogové „musejí i nadále vytrvat v úsilí předcházet nebo alespoň minimalizovat užívání konopí mezi žáky“.

V tom jim ovšem legalizace pro dospělé rozhodně nebrání, naopak – „legalizační státy“ směřují významnou porci peněz vybraných na takzvaných konopných daních právě do vzdělávání a prevence.

dealer

Legalizace má další výhodu: nemusíte chodit k dealerovi, u něhož nevíte, co vám prodá


Odpůrci legalizace si navíc neuvědomují jednu zásadní věc: Za současného prohibičního stavu je pro mládež jednoduché opatřit si trávu i další drogy u dealera, kterého nezajímá, kolik je zákazníkovi let. Zkuste se zeptat svých dospívajících ratolestí, jestli neznají někoho, kdo zná někoho, kdo by jim dokázal sehnat trávu. Pokud se nebojí říct vám pravdu, v naprosté většině vám odpoví kladně.

V případě legalizace dochází logicky k omezení černého trhu, jelikož většina dospělých si raději než od dealera koupí legální konopí v prodejně.

V případě legalizace dochází logicky k omezení černého trhu, jelikož většina dospělých si raději než od dealera koupí legální konopí v prodejně, přičemž tyto prodejny musejí samozřejmě stejně jako hospody ověřovat, zda je dotyčný plnoletý. Jak navíc ukázala řada akcí policistů v utajení, které v poslední době proběhly v několika amerických státech, téměř všechny tyto prodejny opravdu poctivě kontrolují věk svých zákazníků.

Jak by to fungovalo u nás, kde alkohol (který je mimochodem mnohem nebezpečnější a návykovější než nějaké konopí) dětem bez ostychu nalévají v každé druhé putyce, je otázka. To už ale není záležitost legalizace konopí.

foto: Shutterstock, zdroj: California Healthy Kids Survey

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...