fbpx

Bezmála po dvou letech firma splnila podmínky úřadů. Ty jsou ale nastavené tak, že pacienti na nákup léčivé rostliny nemají

Zveřejněno: 24. 8. 2018

Do českých lékáren se po dlouhých měsících úředních zákazů vrátilo české konopí. Pacienti, kteří ho využívají k léčení, ale moc důvodů k radosti nemají. Stále si ho totiž 99 procent lidí z těch, kterým by mohlo pomoci, nemůže kvůli vysoké ceně dovolit. A tak jim dále nezbývá nic jiného než si nadále pěstovat vlastní a porušovat nesmyslné prohibiční zákony.

Související…

Konopí získává na popularitě, jeho užívání je podle Američanů „morálně přijatelné“
Lukáš Hurt

„Pacienti, kteří na konopí k léčbě stále čekají, se těšili, ale opět byli zklamáni,“ potvrzuje ředitelka pacientského spolku KOPAC Hana Vágnerová v úvodu otevřeného dopisu Ministerstvu zdravotnictví a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) z 11. července. Z poněkud ironicky laděného textu je zřejmé, že to, co právě SÚKL v médiích prezentoval jako nějakou úžasnou novinu, v praxi žádnou dobrou zprávou pro české pacienty není. 

Co je české, to je...

Od konce června mohou nemocní, kterým tuto rostlinu předepsal lékař, znovu (po bezmála dvou letech) v lékárnách kupovat konopí vypěstované v našich úrodných luzích a hájích, nikoli pouze to dovážené z nedalekého Nizozemska a daleké Kanady. Výhradním domácím pěstitelem a dodavatelem byla stejně jako před pár lety vybrána společnost zabývající se především výrobou plastových popelnic Elkoplast Slušovice, která SÚKLu v červnu dodala celkem 4,2 kilogramy standardizovaného konopí české provenience. Co konkrétně to však znamená pro desítky tisíc nemocných Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří se konopím léčí nebo chtějí léčit a nechtějí už přitom porušovat zákon?

České pojišťovny tvrdošíjně odmítají vůbec jenom uvažovat o proplácení této formy léčby ze zdravotního pojištění.

Pokud pacienti nepatří mezi takzvaných horních deset tisíc, neznamená pro ně tato „skvělá zpráva“ v podstatě nic, jelikož se cena „nového“ českého konopí v lékárnách pohybuje kolem 180 korun za jeden gram sušených květů neboli lidově řečeno palic (v případě kanadského a nizozemského se pohybuje mezi 140 a 300 korunami). Pro srovnání – na černém trhu se cena jednoho gramu květů pohybuje od 50 až do 250 korun za gram podle kupovaného množství a lokality. Uprostřed Václaváku bude samozřejmě dražší než v hospodě na malém městě na Moravě.

Paradoxní také je, že první konopí v lékárnách od firmy Elkoplast stálo před dvěma lety 100 korun, ale nesmyslně nastavené podmínky SÚKLu vedly k tomu, že za to současné zaplatí nebohý pacient takřka dvakrát tolik...

Blok pojišťoven

V rámci objektivy je nutné přiznat, že konopí v lékárnách musí mít přesně stanovený obsah dvou hlavních léčivých látek THC a CBD, nesmí obsahovat zbytky těžkých kovů ani další škodlivé látky, a jeho produkce je tak logicky finančně náročnější než ilegální domácí pěstování. K tomu si ještě připočtěme marže lékáren a astronomické ceny jsou na světě – vezmeme-li v potaz, že průměrný pacient spotřebuje 30 gramů měsíčně, bavíme se o několika tisících korun u lidí, kteří často musejí vycházet s velmi nízkým invalidním důchodem.

Ceny oficiálního léčebného konopí jsou ale vysoké i v dalších zemích, přesto se jím například v Kanadě léčí k dnešnímu dni takřka 300 000 registrovaných pacientů, v Izraeli více než 30 000 a v Německu se toto číslo za pouhý rok od legalizace pohybuje taktéž v řádech desetitisíců pacientů. Jak je to možné?

V zahraničí je proplácení konopné léčby alespoň některým pacientům samozřejmostí.

Důvod je stejně jednoduchý jako neuvěřitelný – české pojišťovny v čele s největším státem ovládaným kolosem VZP tvrdošíjně odmítají vůbec jenom uvažovat o proplácení této formy léčby ze zdravotního pojištění. A to dokonce i v případech, kdy je k tomu vyzývá soud, jak je tomu například v kauze asi nejznámější české konopné pacientky Martinky Kafkové, která trpí velmi pokročilou formou roztroušené sklerózy.

A jediným lékem, jenž jí podle jejích vlastních slov i podle posudků řady specializovaných lékařů pomáhá, je právě konopí. V zahraničí je přitom proplácení konopné léčby alespoň některým pacientům samozřejmostí a například v Izraeli platí každý nemocný pouze registrační poplatek v hodnotě kolem 1000 korun měsíčně, přičemž vůbec nezáleží na tom, jestli užívá 20 gramů měsíčně nebo 200 – „rozdíl“ v ceně vždy hradí stát.

foto: Shutterstock, zdroj: Dopis KOPAC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...