fbpx

Milada Kadeřábková o tom, proč je pro ženu naprosto nezbytné mít BFF /best friend forever/ nejlepší kamarádku.

Zveřejněno: 14. 8. 2018

Vždycky s nadsázkou říkám, že kdyby byla moje nejlepší kamarádka chlap, už máme dokonalé manželství. Známe se už 12 let. Na seznamovacím kurzu gymplu nás spojil stejný smysl pro humor a taky obdiv ke klukovi, který na pouti v našem městě prodával balónky – to totiž puberťačkám stačí, aby se z nich staly nejlepší kamarádky. Když se mě pak zeptala, jestli bych s ní nechtěla sedět v lavici, znělo to vážně, skoro jako žádost o ruku. A já někde v hloubi duše věděla, že to moje „jasně“ je příslibem kamarádství, které potrvá léta.

Dávná ženská sesterstva

Přátelství mezi ženami není stejné jako u mužů. Mluvíme o důležitých věcech. O hlubších věcech. Vždyť už v dobách, kdy se společnost dělila na kmeny, ženy mnoho sdílely. Vzájemně si pomáhaly v péči o děti, společně jedly a svěřovaly si tajemství, což je výsadou jen velmi důvěrných vztahů. Také pečovaly jedna o druhou a mohly se na sebe spolehnout. A právě díky tomu snáz čelily běžnému životu a všem jeho problémům.

Už v dobách, kdy se společnost dělila na kmeny, ženy mnoho sdílely. Dnes je to ale jinak. Jsme rády, že stíháme práci, děti a domácí povinnosti, a když si vyšetříme večer na kamarádky, považujeme to za úspěch.

Dnes je to ale jinak. Mnoho žen je izolovaných. Jsme rády, že stíháme práci, děti a domácí povinnosti, a když si vyšetříme jeden večer v měsíci na kamarádky, považujeme to za úspěch. „Všeobecně důležitost přátel v našich životech dost podceňujeme, což mě mate. Přátelství má totiž na naši psychickou pohodu větší vliv než vztahy v rodině,“ zdůrazňuje profesorka sociologie Rebecca G. Adams z univerzity v Severní Karolíně.

Jiné prožívání stresu

Muži často jen kroutí hlavou, když se ženy schází a každou „prkotinu“ probírají na kafi nebo u vína. Podle vědců je to však naše přirozenost, což potvrdila například studie Kalifornské univerzity zaměřená na prožívání stresu. Při napětí se ženám v těle vylučuje nejen stresový kortizol, ale také třeba oxytocin, který nás zklidňuje a pohání k tomu, abychom chránily své děti a družily se s ostatními. Proto, když je nám mizerně, voláme přítelkyni. A funguje to i naopak. Když pečujeme o své nejbližší a jsme s kamarádkami, oxytocin opět působí, díky čemuž zvládáme překonat problémy s partnerem i stres v práci mnohem lépe. 

Související…

O léčivém objetí od ženy, za kterou putují lidé z celého světa
Věra Keilová

Muži to mají jinak. Při stresu se jim do těla uvolňuje i vysoké množství testosteronu, což redukuje uklidňující efekt oxytocinu. Proto také častěji při stresu reagují podrážděně. A když se cítí mizerně, většinou nemají chuť se s někým bratříčkovat.

Četnost kontaktu vliv neměla, stačil jen pouhý pocit, že přátelé jednoduše jsou

Vliv ženských přátelství na zdraví potvrdila i studie z roku 2006, která zjistila, že ženy bez blízkých přátel měly čtyřikrát větší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu prsu než ty s 10 a více blízkými osobami. Zajímavé také bylo, že četnost kontaktu vliv neměla, stačil jen pouhý pocit, že přátelé jednoduše jsou. Důležitost přátelství ostatně zdůrazňuje i mnoho celebrit, mezi nimi například herečka Jane Fonda: „Přátelství mezi ženami je jiné než mezi muži. Mluvíme o odlišných věcech. Noříme se hlouběji. Jdeme dál, i když jsme jedna druhou neviděly roky... Nevím, kde bych dnes bez svých kamarádek byla...“

Myslím, že nezáleží na tom, zda máme deset blízkých přátel nebo méně. Každopádně já jsem za ta svoje přátelství nesmírně vděčná, hlavně za ta „školní“, která už toho hodně překonala. Vztahy s kamarádkami nám často vydrží déle než ty milostné, věnujme jim tedy péči, kterou si zaslouží.

 

zdroj: Madeleineshaw

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...