fbpx

Dobrá i špatná nálada mají hodně co do činění s chemickými látkami v těle. Odborníci odhalili správný čas na dělání všeho, od sexu až k poslechu hudby.

Zveřejněno: 15. 8. 2018

Přemýšleli jste někdy o tom, proč se cítíte na nic ve 14:00, líní v 15:00 a šťastni ve 20:00? Nic se neděje náhodou, naše nálady se totiž řídí až neuvěřitelně předvídatelnými denními vzory. Na základě analýzy více než 800 milionů tweetů vědci přišli na to, že lepšící se a horšící nálady lidí (na základě slov, která používají ve statusech) téměř přesně sedí s denními pohyby dvou zásadních tělesných chemikálií: stresový hormon kortizol a „šťastný“ neurotransmiter serotonin.

Související…

Sexomnie: Spánková porucha občas mužům slouží jako výmluva u soudu
Jana Abelson

Není to ale jen serotonin a kortizol, které ovlivňují naši náladu. Roli hraje i hladina cukru v krvi, výživa a proudění dalších hormonů a chemických látek. „Jde o kombinaci faktorů, které všechny pracují společně, a je obtížné je rozdělit,“ říká Daniel Pink, který zkoumal každodenní rytmy pro svou knihu: Kdy – věda a umění dokonalého načasování.

Jak tedy využít každou minutu svého dne?

6 hodin ráno

Vstávejte! Vaše tělo po několik hodin produkovalo kortizol. To je hormon, který vás nakopne, a jeho hodnoty vrcholí 30 minut po probuzení a zůstanou vysoké další hodinu. Brzké vstávání údajně snižuje u žen deprese.

7 hodin ráno

Hladina testosteronu u žen vrcholí mezi 7. a 8. hodinou ranní, kortizol je stále zvýšený – to znamená, že náš elán a motivace jsou na nejvyšší úrovni. Podle výzkumníků z Bristolské univerzity jsme v tento denní čas také méně podráždění a také zprávy, které si lidé v tuto dobu posílají, jsou převážně pozitivní. To je dobrý čas na řešení problémů.

Tip: Zkuste snídat bílkoviny, ořechy, semínka a ovoce – a zapomeňte na bílé pečivo. Samotné sacharidy způsobí pokles hladiny cukru v krvi, a tudíž i pokles vaší nálady, zatímco bílkoviny vás udrží plnější po delší dobu, říká expertka na ženské hormonální zdraví Maryon Stewart.

Ráno jsme méně podráždění a také zprávy, které si lidé v tuto dobu posílají, jsou převážně pozitivní.

8 hodin ráno

I když jsme vstali v dobrém duchu, naše nálada nyní klesá: studie ukazují, že 8 hodin ráno je vrcholem pro smutek a únavu (obzvláště v pondělí).

Tip: Zkuste se na 30 minut projít venku. Denní světlo dokáže nařídit mozku, aby přestal produkovat hormon spánku melatonin, a pohyb zase zlepší vaši náladu až na 12 hodin.

9–10 hodin ráno

Pozitivní emoce jsou na vzestupu, kortizol nabírá na obrátkách a ranní únava se vytrácí. Až do 11 hodin navíc rostou hladiny serotoninu. „Něco zásadního se s námi kolem 9. hodiny děje a pozitivní emoce převládají,“ říká Dr. Fabon Dzogang, který pracoval na twitterových studiích pro Bristol University.

Tip: Odložte svou první kávu až na teď. Hned potom, co otevřete oči, totiž kofein nepotřebujete. Probouzí se ve vás totiž vysoká hladina stresového hormonu kortizolu. Když chvíli vydržíte, káva vás později více nakopne.

11 hodin ráno

Nyní jsou analytické schopnosti vašeho mozku v nejlepší kondici, tudíž budete nejproduktivnější z celého dne. Pozitivní emoce stále rostou a brzy vyvrcholí.

Poledne

Nastává období, kdy lidé s největší pravděpodobností reagují na pozitivní emoce a pocity. Je to část dne, kdy se cítíme nejvíc šťastni.

Tip: Sjednejte si důležité schůzky, telefonáty či jednání o zvýšení platu právě na poledne. Výzkum ukazuje, že v tuto dobu máte větší pravděpodobnost, že přinese úspěch.

happy people

14–15 hodin

Polední nadšení vyprchává a nastává nejnižší bod pocitu štěstí v pracovním dnu. Budete se také cítit nejvíce unaveni, protože se vaše tělo dostává do přirozené fáze odpočinku.

16–17 hodin

Nastane menší energetický vzrůst, nebudete sice tak bystří jako ráno, ale je to dobrý čas pro tvůrčí úkoly. „Vědci to nazývají ‚inspiračním paradoxem‘, protože inovace a tvořivost jsou na nejvyšší úrovni, když zrovna nejsme na vrcholu z hlediska cirkadiánních rytmů,“ říká Daniel Pink. „Je to proto, že myšlení je uvolněnější.“

18–19 hodin

Vaše tělesná teplota je v tuto dobu nejvyšší, což je dobrý předpovídatel nálady. Nejlepší volba pro večeři k zachování dobré nálady je jídlo s vysokým obsahem sacharidů. Ty totiž zvyšují hladinu cukru v krvi, díky čemuž produkujete více inzulínu, který snižuje hladinu kortizolu. Po zbytek večera se budete cítit klidně a uvolněně.

20–21 hodin

Výzkum zjistil, že v těchto hodinách pociťujeme nejpřívětivější pocity vůči ostatním, a jsme také nejšťastnější. Během hodiny tělo začíná produkovat melatonin, hormon spánku.

sex

22–23 hodin

Melatonin narůstá a tělo se připravuje k spánku: začněte větrat a vypněte elektronická zařízení. 22. hodina je, dle cirkadiánního rytmu, nejlepší čas mít sex.

24 hodin

Pokud jste stále vzhůru, je pravděpodobné, že vaše nálada rapidně klesne. Studie naznačila, že pokud budete ještě vzhůru, je dost pravděpodobné, že se můžete pohádat – no, ale pokud jste ještě v 10 neměli sex, můžete to všechno zase uvést do normálu.

A pokud ano, tak si to prostě zopakujte, ať usínáte s dobrou náladou. 

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...