fbpx

S Jaromírem Horákem zvaným Čajomír o tom, proč čaj dokáže nakopnout víc než káva

Zveřejněno: 25. 7. 2018

V polovině července to byly přesně tři roky, co Jaromír Horák dotáhl do konce svůj nápad. Chtěl vyrobit čistě přírodní drink, který by člověka nabil energií, aniž by si k tomu pomáhal alkoholem či umělými cukry, kofeinem, taurinem, guaranou a vším možným, co obsahují takzvané energetické nápoje. Věděl, že k nabuzení pomohou čaje. Jde jen o to vybrat ty správné a správně je nakombinovat.

Související…

Proč v USA moravské brambůrky válcují americké chipsy
Hana Raiskubová

Jaromír Horák, kterému už přátelé a známí neřeknou jinak než Čajomír, srší při našem setkání dobrou náladou a energií. V holešovickém skladu svých výrobků s jistou dávkou uspokojení vysvětluje, co je podstatou nápojů, které nikde jinde než u nás na trhu neseženete a které také nemají vlastně nikde obdobu. Základem je přitom nám obecně známý čaj. Vlastně ne – čaj, který většinou známe a používáme, by se nehodil, je potřeba vysoce kvalitní a speciálně vybíraný. Tady v distribučním skladu se dozvídáme nikoli o čadó, což je japonsky cesta čaje, ale spíš o Čajomírově cestě k čaji.

Co člověka motivuje, aby se začal zajímat o čaje? 

Asi zdraví. Je to patnáct let, co jsem omezil pití, přestal kouřit a začal jsem se nabuzovat čajem. Tehdy jsem dělal kulisáka v divadle Archa. S tím čajem jsem to ale vzal nešikovně, doslova jsem se přepíjel, což nebylo zrovna dobré, ovšem jeho účinky mě oslovily. Tak jsem začal hledat a zajímat se o čaj víc do hloubky.

Vůči kávě, tedy vůči jejím účinkům, už je hodně lidí imunních. Na ně platí dát si jeden či dva panáky našeho Samuraje a bude to určitě fungovat.

Pak jsem jednou v Jirkově vlezl do vietnamské čajovny a majitel mi na uvítanou podal vietnamský zelený čaj. Byla to jen malá mistička, ale otevřely se mi oči. Doslova. Cítil jsem příval nastupující energie. To jsem předtím nepoznal. Byl to pro mě impuls, který mě po létech dovedl k tomu, abych se pokusil něco takového vyrábět.

Silnější čaj si ale můžu udělat taky…

Samozřejmě, třeba Rusové taky používají při přípravě čaje silný koncentrát. Ale na trh nikdo nedodává kvalitní extrakty, které by se daly přímo pít. Chtěli jsme udělat něco jako čajové espresso. Člověk by si dal malou porci vysoce koncentrovaného čaje, který by mu dodal rychle a spolehlivě energii.

Káva ovšem taky nakopává, ne?

Vůči kávě, tedy vůči jejím účinkům, už je hodně lidí imunních. Na ně platí dát si jeden či dva panáky našeho Samuraje a bude to určitě fungovat. V jednom panáku totiž do sebe dostanou obrazně pět běžných sáčků čaje. Pro koho je to silné, může si koncentrát ředit sodou, džusem nebo mlékem, podle chuti.

White moon je z bílého čaje a skutečně ho dochucujeme konopím, ovšem konopím technickým, bez THC.

Čaj obsahuje thein, který dokáže člověka povzbudit jinak, než to udělá káva. Kofein v kávě zvyšuje tlak, pumpuje krev a zatěžuje srdce, ale thein, čajový kofein, spíše pomáhá nabudit mysl, působí dobře na soustředění. Lze jej tedy doporučit v případě, že člověk potřebuje zbystřit, tedy třeba při řízení vozu, ale v zásadě obecně kdekoli.

Proč zrovna název Samurai?

No, původně jsem čajový koncentrát, který byl testovaný porůznu v čajovnách a na festivalech, nabízel jako „vietnamské peklo“, ale pochopitelně bych ho pod takovou značkou těžko dnes prodával. Vyslovení názvu Samurai má připomenout Asii obecně jako domovinu čaje, konkrétně pak silného válečníka, který byl přes svou tvrdost a možná i krutost vždy charakterní.

cajomir1

Jaromír Horák se společníkem Martinem Solničkou při křtu Samurai shotu


Takže ten první nakopávač je dnes Samurai Shot Bitter Green, což je kombinace zeleného čaje s cesmínou velkolistou. Je hořká, bez cukru. Čaj měl úspěch, a tak jsme to s kolegou Martinem Solničkou začali pěkně od základu rozjíždět jako crowfoundingovou kampaň.

Jak jste rostli dál? Prý do některých čajů přidáváte konopí.

V tuhle chvíli vyrábíme sedm variant čaje, sedm variant shotů, a to tři základní a čtyři speciální. Liší se použitým čajem a pochopitelně chutí. Mezi základními je zmíněný Bitter green, pak Pure dark z černého čínského čaje Pu-Erh s mírně nakyslou bylinnou příchutí a Sweet flower ze zeleného japonského čaje, ochucený navíc okvětními lístky růže, liči a grepu. Jedná se o variantu, mírně oslazenou třtinovým cukrem.

Když už cukr v minimální míře použijeme, tak jde o cukr třtinový nebo kokosový, v jednom případě doslazujeme hruškou.

Do speciální edice pak patří Matcha booster, který je – jak název říká – z japonského práškového čaje matcha, White moon je z bílého čaje a skutečně ho dochucujeme konopím, ovšem konopím technickým, bez THC. Děláme i Maté rio, což je brazilské maté s příchutí maracuji, lehce doslazené, a nejnověji je to Masala spicy z indického čaje s kořením, jako je kardamom, hřebíček, zázvor či anýz. Vyrábíme také limonádu ze zeleného čaje Sencha s aroma liči a grepu, je v raw kvalitě, vyrábí se za studena a obsahuje jen dvě procenta cukru.

Všechno se vyrábí tady?

Ano, dovážíme jen základní suroviny. Extrakt se vaří několik hodin z kvalitních, námi vybíraných čajů. Nejsou v něm zbytečné konzervanty, barviva nebo zahušťovadla. Je navíc bezlepkový a stoprocentně veganský, prostě přírodní zdroj energie. Většinou také bez cukru, takže se hodí i pro diabetiky. Když už cukr v minimální míře použijeme, tak jde o cukr třtinový nebo kokosový, v jednom případě doslazujeme hruškou. Trvanlivost garantujeme rok od výroby a jeden měsíc po otevření lahve.

Individuální míra je různá, a když se to přežene, může to způsobit nevolnost, vyrazí studený pot.

Jinak jsme stoprocentně český produkt, česká výroba – podle našich receptů čaje připravuje jedna certifikovaná výrobna na jihu Čech, která se zaměřila na rostlinné extrakty. A abych nezapomněl, tak i skleněné lahve jsou od českého výrobce. Etiketu a grafický manuál značky připravil český hudebník a výtvarník Maťo Mišík.

Sám jste říkal, že jste to s čajem přeháněl. Kolik se dá takového Samurai shotu vypít?

Záleží na vás, lze z něj udělat ledový či horký nápoj, jsou z něj výborné alkoholické i nealkoholické koktejly. Spousta podniků ze Samurai shotu vyrábí vlastní koktejly. Je možné si ho dát jako panáka samotný. Kolik, to záleží jen na každém, ale rozhodně nedoporučuji vypít celou láhev. Individuální míra je různá, a když se to přežene, může to způsobit nevolnost, vyrazí studený pot.

Jaromír Horák

Čaji se věnuje od roku 2002. Zaměřuje se na jeho přípravu v různých stylech. Je zatím jediným Čechem, přijatým v roce 2008 do Mezinárodní asociace čaje (World Tea Union), o rok později založil Spolek Čajomír, který se věnuje pořádání kulturních akcí na téma čaj. Mimochodem, autorem jména Čajomír je herec Jaroslav Dušek.

Ostatně, Samurai shot si teď může každý dát na mnoha hudebních festivalech, kde je k dostání. V srpnu bude jubilejní ročník Čajomír festu v Praze na Vyšehradě, jinak býváme třeba na pražské Náplavce. Takže příležitostí, kde ochutnat a nechat se nakopnout, je dost.

foto: Archiv Jaromíra Horáka, zdroj: Spolek Čajomír

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...