fbpx

S propagátorkou hypnoporodů Michaelou Klementovou o tom, proč může být porod nejšťastnějším zážitkem v životě matky

Zveřejněno: 24. 7. 2018

Hypnoporod dcery byl ten nejintenzivnější a nejhlubší zážitek v mém životě, říká Michaela Klementová. K šíření informací o této metodě ji tedy vede ten nejpřesvědčivější důvod ze všech – její vlastní zkušenost. A dodnes, když o ní mluví, lesknou se jí dojetím oči.

Související…

Sexualita a rozmnožování budou brzy oddělené, říká porodník
Kateřina Hájková

„Po prvním obtížném porodu jsem podle lékařů měla pro případné další pouze jedinou možnost – císařský řez. Když jsem pak okolí oznámila, že jsem připravena své druhé dítě porodit přirozeně, partner mě podržel, ale ostatní blízcí včetně rodičů, byli spíš proti. Až když tatínek viděl fotku z mého druhého porodu, řekl, že už chápe. Nikdy předtím mě prý šťastnější neviděl,“ vypráví mi Michaela nadšeně příběh, který tak ostře kontrastuje s tím, co jsem zatím o porodu jako takovém slyšela. Co tedy na hypnoporodu vlastně je?

Pokud hypnoporod proběhne tak, jak má, je to pro matku i dítě příjemný zážitek, který matku posílí a dodá jí sebedůvěru.

Metoda začíná být čím dál populárnější i u nás. Podle Míši na to měl velký vliv fakt, že takto pravděpodobně porodila i vévodkyně Kate Middleton. Nedávno se pro tuto metodu rozhodlo i několik českých celebrit. Míša ale zdůrazňuje, že klíčem k úspěchu je výběr kvalitního kurzu. „Vyberte si takový, kde se vám budou věnovat déle než jeden víkend, abyste mohly zpracovat všechny své obavy a negativní předsudky, “ radí lektorka, podle které je právě pravidelné setkávání důležité pro zpracování hluboce zakořeněných strachů.

Tato metoda podle Michaely zdaleka není jen módní výstřelek. Pokud porod proběhne tak, jak má, je to pro matku i dítě příjemný zážitek, který matku posílí a dodá jí sebedůvěru. Navíc i podle světových odborníků, jako je psycholog David Chamberlain, má harmonický porod velký vliv i na osobnost dítěte a jeho pozdější život.

Říkáte, že hypnoporod je takzvaně přirozený porod, co to znamená?

O přirozeném bezbolestném porodu psal lékař a porodník Jonathan Dye ve své knize Easier Childbirth už na konci 19. století. Napsal, že zdravé ženy, které nosí zdravé dítě, mohou porodit bezpečně, bez rizika a bez bolesti. A já s ním naprosto souhlasím. Převážná většina z nás má totiž všechny předpoklady k přirozenému porodu, jen pro něj musíme mít vhodné podmínky, umět vnímat samy sebe a také věřit své intuici. Proto ženy na kurzech učím, jak rozpoznat, které faktory přirozený proces pozastavují, jak si zajistit ideální prostředí pro porod a naladit se na své tělo.

Jak vaše kurzy probíhají?

Na rozdíl od standardních předporodních kurzů je příprava na hypnoporod velmi obsáhlá a intenzivní. Kromě opakovaného setkávání, které většinou trvá jeden měsíc, se ženy připravují každodenními vizualizacemi, relaxacemi a dechovým cvičením. Navíc jim poskytuji ucelené informace, jak ženské tělo funguje z hlediska fyziologie a mentálního nastavení, díky čemuž se přesvědčí, že porod může probíhat přirozenou cestou.

Maminky učím, jak mohou samy sebe uvést do takzvané autohypnózy, kdy jsou hluboce ponořené do sebe a dokážou vyselektovat pouze ty vjemy, které jim porod zbytečně nekomplikují.

Kromě vzdělávání pracuji i s psychikou maminek. Postupně odhalujeme, jaké negativní předsudky a strachy ohledně porodu se v nich ukrývají, a pracujeme na tom, aby se od nich oprostily a otevřely se novému pohledu na věc. Díky těmto dílčím krokům ženy postupně získají sebedůvěru, a pokud je to nutné, umí se ohradit i během samotného porodu a sdělit ošetřujícímu personálu, které postupy či způsoby jednání jim nedělají dobře.

A proč by měl být nejpřirozenější zrovna hypnoporod?

Ty kurzy obsahují i několik prvků z psychoterapie i hypnoterapie. Já maminky učím, jak mohou samy sebe uvést do takzvané autohypnózy, tedy relaxačního módu, kdy jsou hluboce ponořené do sebe a dokážou vyselektovat pouze ty vjemy, které jim průběh porodu zbytečně nekomplikují. Zároveň však vždycky zůstávají při plném vědomí a své tělo i myšlenky mají plně pod kontrolou. Díky tomu pak mohou poznat, co je pro ně i jejich miminko nejlepší. Některé ženy se dokonce dostanou do meditace i během samotného porodu a pak celý zážitek popisují jako extatický.

Vy máte zkušenost s hypnoporodem i „běžným“ porodem. Dají se ty zážitky porovnat?

Ano. Byl to nesrovnatelný rozdíl. Náš syn se narodil téměř před devíti lety. Během těhotenství jsem se snažila patřičně vzdělávat, chodila na předporodní kurzy, pečlivě jsme s manželem vybírali porodnici a podobně. A také jsem hodně důvěřovala lékařům. Měla jsem jen několik požadavků, co nechci, aby se během porodu dělo. Pak ale tahle moje přání nebyla respektována, což mě docela šokovalo.

klementova deti

Michaela Klementová s dětmi. Dcera měla přijít na svět císařským řezem. Nakonec byl porod přirozený


Postupně následoval jeden lékařský zákrok za druhým a tempo ošetřujícího personálu začalo nabírat na rychlosti a intenzitě. Ještě si pamatuji na manželův vyděšený výraz, pak mé tělo přestalo spolupracovat a já upadla do bezvědomí. Na konci už jsem byla naprosto vyčerpaná a otupená léky. Navíc mě hluboce mrzelo, že jsem přišla o výsadní roli porodit vlastní dítě.

Porod naší dcery plynul přesně podle tempa, které si určovala sama dcera, a pro mě byl transformační.

První zkušenost tedy byla velmi negativní a odvahu znovu počít jsem po dlouhé cestě zotavování nalezla až za pět let. Lékaři mi na základě předchozího porodu shodně doporučovali císařský řez. Já ale chtěla svému druhému dítěti umožnit, aby se narodilo přirozeně. Zároveň jsem se souhrou různých náhod seznámila s hypnoporodní přípravou podle Marie Monganové. Začali jsme s manželem jezdit na kurz, tehdy ještě do ciziny, také jsem četla knížky od světových odborníků. A najednou jsem věděla, že to zvládnu. Velkou oporou mi byl můj muž a u porodu pak i zkušená hypnoporodní asistentka. Porod naší dcery plynul přesně podle tempa, které si určovala sama dcera, a pro mě byl transformační. Dcerku jsem porodila vkleče do vody, sama jsem si ji chytila a ihned přivinula k sobě.

Po prvním porodu jsem tedy byla vyčerpaná z boje o svůj i synův život a měla jsem pocit, že si nezasloužím být matkou, protože jsem nebyla schopna své dítě přivést na svět. Zato ve druhém případě jsem byla jako znovuzrozená a plná energie, což bylo neuvěřitelné, protože dcera se přihlásila o půl páté ráno a narodila se před půlnocí, takže porod nebyl zrovna krátký.

Nezáleží taky na fyziologii rodičky?

Pravda je, že my Evropanky máme odlišné postavení pánve než například Afričanky. Abychom snáze porodily, instinktivně zaujmeme jinou porodní pozici. Dobrá porodní asistentka tohle dokáže odhadnout a pomůže vám. Když se porod dlouho nehýbe, ženu navádí do vhodnější pozice. Musíme si však uvědomit, že porod není pouze fyzickým procesem a psychika rodičky ho ovlivňuje z více než 80 procent.

Některým ženám tedy typické ležení na zádech vůbec nemusí vyhovovat…

Ano, to je velké téma. Pamatuji si, jak mi jednou jen tak mimochodem jedna významná porodní asistentka s úsměvem na rtech sdělila, že z hlediska fyziologie mé pánve je pro mě porod na zádech život ohrožující. Tuto informaci jsem se dozvěděla až několik let po tom, co se mi narodily obě děti. Dalo mi to však odpověď na několik zásadních otázek.

Ostatně, je to dobré i pro odborníky. Čím častěji budou svědky takovýchto porodů, tím dříve mohou získat důvěru v přirozené schopnosti ženského těla.

Mimochodem, porodní poloha vleže na zádech byla zavedena za vlády francouzského krále Ludvíka XIV., který měl velké zalíbení v ženách. Kromě sexuálních zážitků ho zajímalo i samotné zrození jeho potomků. A jelikož ze svého křesla neměl na rodící ženu v podřepu moc dobrý výhled, rodička byla položena na stůl. Tuto polohu však například Světová zdravotnická organizace nedoporučuje.

Když se tedy pro hypnoporod rozhodnu, jak těžké je ho prosadit v nemocnici?

Z právního hlediska si můžete vyžádat cokoli. Zdravotníci vám můžou navrhnout z jejich pohledu nejvhodnější postup a informovat vás jak o přínosech, tak i o možných rizicích, ale rozhodnutí je vždy na vás. Praxe je bohužel často jiná, a to nejen v Čechách. Je tedy důležité, aby se ženy nebály říct, co chtějí. Ostatně, je to dobré i pro odborníky. Čím častěji budou svědky takovýchto porodů, tím dříve mohou získat důvěru v přirozené schopnosti ženského těla.

Vy sama máte s hypnoporodem dobré zkušenosti. Jsou ale dostupné i nějaké všeobecnější statistiky a výzkumy?

Hypnoporod se ve světě vyučuje téměř 30 let a od HypnoBirthing Institute máme k dispozici statistiky porovnání bolestivosti, nutnosti lékařských zásahů, délky trvání porodů a podobně. Jako příklad vždycky dávám studii amerických žen – prvorodiček. U této skupiny matek je velmi oblíbená epidurální anestezie, kdy si ji jako úlevu od bolesti zvolí až 95 % z nich. Zajímavé je, že prvorodičky, které se připravovaly na hypnoporod, se k této skupině řadí pouze v 18 procentech.

Michaela Klementová (36)

Po dokončení studií pracovala jako poradkyně se specializací na újmu na zdraví v právnické firmě Russel Jones and Walker v Manchesteru, ve Velké Británii. Zároveň pracovala na částečný úvazek v agentuře pro péči o miminka a malé děti. Po narození syna se aktivně začala zajímat o výchovu a vzdělávání malých dětí, kromě mezinárodních kurzů a stáží absolvovala i diplomový kurz pro Montessori učitele. V přístupu k porodu ji nejvíc ovlivnilo absolvování kurzu HypnoBirthing podle Marie Monganové v roce 2014, následné studium u světoznámého porodníka Michella Odenta (2015-2016) a přednášky amerického psychologa Thomase Vernyho (2018). Hypnoporod je metoda, která při vedení porodu používá například autohypnózu, autosugesci, relaxaci, vizualizaci a speciální techniku dýchání.

Já sama připravuji ženy v Česku na hypnoporod poměrně krátce, takže čísla, která mám k dispozici, nepředstavují ještě dost velký vzorek. Ale podle zpětných reakcí, které dostávám, je 99 procent českých a slovenských klientek s prožitkem z porodu spokojených.

Doporučila byste hypnoporod každé ženě?

Nedoporučila bych ho ženám nebo celkově párům, které nedůvěřují přirozenosti a nechtějí vzít odpovědnost samy za sebe a své dítě plně do svých rukou. Pokud u rodičů není otevřenost, důvěra a vědomé počínání, nemůže to fungovat.

foto: Archiv Michaely Klementové, zdroj: Hypnopory, Michaela Klementová

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...