fbpx

Nevnímat věci kolem a plně se soustředit na svůj momentální výkon není těžké. Extrémní sportovci to vědí

Zveřejněno: 21. 7. 2018

Představte si stav, kdy jedete na sto padesát procent. Kdy přesně víte, co máte dělat, jak to udělat. Kdy si užíváte to, co děláte, natolik, že nechcete nic jiného. Takovému stavu se říká flow. A vědci zjistili, jak ho dosáhnout.

Související…

Buď ve flow: O magických 81 vteřinách Ester Ledecké
Nora Grundová

Flow je ideální stav vědomí, kdy se cítíme nejlépe a podáváme nejlepší výkony. Kdy jsme soustředění a žijeme okamžikem natolik, že se pojem času stává docela irelevantní. Jak poznáte, že jste ve flow? Tak, že zapomenete mít hlad, žízeň nebo si dojít na záchod.

Steven Kotler je studuje posledních deset let a analyzoval spouštěče, které lidem umožňují vstoupit do flow.

Flow je vysoce příjemný stav. Většina lidí je ale schopná ho dosáhnout jenom na krátký okamžik. S jednou výjimkou. Tou výjimkou jsou lidé provozující extrémní sporty – bouldering, freeruning, skok s padákem, extrémní lyžování a podobně. Být ve flow je pro ně nezbytné – je to jediný stav, který jim umožňuje přežití. Stoprocentní soustředěnost na přítomný okamžik. Polevit v pozornosti znamená udělat chybu a ublížit si.

Dosáhnout nemožného

Díky moderním technologiím je možné měřit, co atleti během svých extrémních zážitků prožívají. Spisovatel, jehož knihy se staly v USA bestsellery, jeden z předních autorů listu New York Times a zakladatel výzkumného projektu Flow Research Collective Steven Kotler je studuje posledních deset let a analyzoval spouštěče, které lidem umožňují vstoupit do flow.

Abyste vstoupili do flow, musíte se nepřerušovaně soustředit. Multitasking je zcela nepřípustný.

„Když řeknu ultimátní lidský výkon na veřejnosti, většina lidí myslí na kohokoliv, jenom ne na sebe. Představujeme si astronauty, námořnictvo nebo geniální vynálezce. Takže abych se vyjádřil jasně: Když řeknu, co potřebujeme k tomu, abychom byli nejlepší v okamžicích, kdy na tom záleží nejvíc, tak tím myslím, co to znamená pro vás být tím nejlepším, když na tom záleží nejvíc. Prostě co je potřeba, abyste dosáhli nemožného,“ říká Kotler. Na základě výzkumů definoval 17 věcí, které nám umožňují vstoupit do flow. Soustřeďme se nyní na ty, které můžete snadno ovlivnit sami.

1. Intenzivní soustředění

Abyste vstoupili do flow, musíte se nepřerušovaně soustředit. Multitasking je zcela nepřípustný.

2. Jasný cíl

Víte, co děláte a proč to děláte. Díky tomu vaše mysl nepromýšlí příští kroky, ale soustředí se na momentální akci.

3. Okamžitá zpětná vazba

Díky jasnému cíli víte, co máte dělat, díky okamžité zpětné vazbě víte, jak to dělat lépe. Opět nepřemýšlíte, pouze reagujete na to, co vám situace přináší.

4. Výzva

Flow existuje na dělicí čáře mezi nudou a úzkostí. Když je úkol nudný, nezajímá nás a naše pozornost se potuluje okolo. Když je úkol příliš těžký, paralyzuje nás strach. Výzva by tedy měla být jenom o trošku větší, než jsou naše aktuální schopnosti.

5. Vysoké konsekvence

Čím větší riziko (smrti, ztráty zaměstnání, vyhození ze školy atp.), tím spíše se dokážeme soustředit na problém. Jinými slovy, deadliny pomáhají. Není divu, že řada vysokoškoláků je schopná dokončit diplomovou práci během jediného týdne (nebo i rychleji, ovšem zde nenarážíme na některé české bývalé ministry).

student koncentrace

Studenti se dostávají do flow i kvůli termínům. Proto někteří dokážou napsat diplomku během pár dní


6. Nové prostředí

Prostředí bohaté na nové podněty udržuje naši pozornost bdělou. Nemáme na výběr, protože nevíme, co očekávat v příštím okamžiku.

7. Ztělesnění

Pokud chcete snadno vstoupit do flow, musíte skutečně věřit tomu, co děláte. Mít pro to vášeň, vidět v tom smysl.

8. Kreativita jako bonus

Abyste mohli vstoupit do flow, potřebujete mít určitou volnost v jednání, možnost improvizovat, následovat instinkt, dělat věci, které nejsou rutina. Jakákoliv nezbytnost následovat rozkazy nebo zažité postupy vás blokuje.

Bez mozku

A co se ve flow děje v naší hlavě? I na to má Kotler odpověď. „Kdysi jsme si mysleli, že za normálních okolností využíváme jenom malou část našeho mozku. Ultimátní výkon by tedy měl náš mozek přetížit. Ukázalo se ale, že je to přesně naopak. Ve flow nevyužíváme mozek víc, ale mnohem méně,“ vysvětluje. Část mozku se v podstatě vypne, hlavně část zodpovědná za dlouhodobé plánování, za smysl pro morálku, vůli, čas, osobnost. „Jsme uvězněni ve stavu, o kterém výzkumníci mluví jako o hlubokém teď,“ dodává Kotler.

Váš vnitřní kritik se vypne, vaše osobnost ztratí na důležitosti… Vlastně se dostanete do podobných stavů, jakých se lidé snaží dosáhnout skrze meditaci. Abychom to nějak shrnuli: Stav flow, tedy stav, kdy jste hluboce ponoření do přítomného okamžiku a podáváte nejlepší možné výkony, je vlastně stavem, kdy jste skutečným superčlověkem. A tento stav vyžaduje, abyste měli vášeň pro to, co děláte, a viděli v tom smysl. Vyžaduje nové podněty a stavy nepředvídatelnosti, vyžaduje jasný cíl, riziko a výzvu, vyžaduje volnost v jednání a kreativitu, kterou s sebou přináší. A obecně vyžaduje, abyste byli ve stavu, kdy nemusíte přemýšlet o věcech kolem.

foto: Shutterstock, zdroj: Kniha Rise of Superman

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...