fbpx

Se Zuzanou Kolkovou a Kristýnou Bokovou o kavárně, kde si najdou své mámy, děti a nakonec i otcové

Zveřejněno: 17. 7. 2018

Divoké matky. Už sedm let místo, kde mohou být děti dětmi a rodiče lidmi. Tato živá kavárna v pražském Karlíně je v podstatě rájem pro všechny, kteří chtějí být jednoduše sami sebou. A pozor, přístup sem mají i otcové.

Související…

Jak se z Pražáků stali sadaři a ze sadu prvotřídní cider
Ivan Verner

Kavárna a pražský Karlín – pro mě jde vlastně o ideální kombinaci. Na rozhovor do Bar/ák za Zuzanou Kolkovou a Kristýnou Bokovou jsem se tedy měla proč těšit. Ač podobné „maminkovské podniky“ nevyhledávám, o tomto jsem slyšela v souvislosti s jejich „rodičovsky neortodoxními“ akcemi už nějaký ten rok zpátky. Tušila jsem proto, do čeho jdu.

Při průzkumu menu mě zaujala samozřejmě nabídka i alkoholických nápojů, což jen podtrhuje záměr Divokých matek.

Ten podnik vlastně není úplně výhradně pro matky s dětmi, o čemž jsem se přesvědčila ihned po vstupu. Interiér vás vtáhne, jako byste přicházeli k někomu do obýváku, v němž máte chuť se usadit a užívat si příjemné chvilky. A tak jsem se usadila, objednala si na doporučení majitelek espreso a bezlepkové brownies. Při průzkumu menu mě zaujala samozřejmě i nabídka alkoholických nápojů, což jen podtrhuje záměr Divokých matek. Objednala jsem si a hned s první objednávkou přišel i důvod, abychom si začaly tykat.

Nejen vy, ale i zdejší atmosféra na mě přenáší pocit, že se cítím uvolněně a příjemně. Mám pocit, že tady můžu skoro všechno.

Zuzana: Všechno tu samozřejmě dělat nemůžeš. I my zde máme nějaká pravidla. Třeba ničení hraček. To se postupem času ukázalo jako problém, který nás velice trápil. Jako matky víme, že žádná z nás u sebe doma nenechá dítě ničit nábytek, hračky a podobně. Vedeme dítě k pořádku a určitě ho nepodněcujeme k ničení věcí. Proto jsme nechápaly, že v kavárně každý večer nacházíme poničené věci, pomalované zdi, rozbitý nábytek. Až nás z toho bolelo srdce.

matky kavarna

Prostor vás zve podobně jako známý do svého obýváku

To byl taky důvod, proč jste zavedly symbolické vstupné?

Kristýna: Ano, přesně tak. My mnoho hraček a celkově věcí, které tu vidíš, máme darovaných. Moc si ceníme toho, že nám přátelé a zákazníci přenechávají věci, které doma vyřadí, a my je zde tak můžeme dát ještě ostatním k dispozici. Dostáváme i krásné knížky, které ale nacházíme roztrhané, zmuchlané… Škoda mluvit.

Takže Divoké matky, ale i divoká dítka. Jak vůbec ta myšlenka vznikla a co ten název?

Kristýna: No, lepší nás nenapadl. V době, kdy jsme začínaly, jsme si sotva sedly, protože jsme měly všechny neustále děti kolem sebe. A to tedy vlastně stále přetrvává. Celé se to pak vyvíjelo od jejich nálad.

A jestli jsme kamarádky? Těžko říct. Vedeme podnik a každá máme svůj názor… Ale jo, jistě že jsme.

V jednom jsme měly ale jasno od začátku. Všechny jsme věděly, že nám chybí podobné místo. Představa byla, ale hodně se později v reálu vyvíjela a měnila. Měly jsme každá malé dítě a nebyl moc prostor někam zajít s kamarádkou nebo známými, vzít prcka s sebou a k tomu všemu nikomu nepřekážet.

Četla jsem, že se neznáte moc dlouho. Přitom působíte jako taková sehraná dvojka.  

Zuzana: To je pravda. Neznáme se věky věků, ale seznámila nás před několika lety bývalá kolegyně. My si padly do oka, zjistily, že máme podobné sny, a bylo to. Rozhodly jsme se vybudovat kavárnu. Začínaly jsme ve třech, ale po prvním roce jsme zůstaly jen my dvě. A jestli jsme kamarádky? Těžko říct. Vedeme podnik a každá máme svůj názor… Ale jo, jistě že jsme.

matky divoke 2

A tady už při prezentaci nového projektu, alternativního prostoru nejen pro kavárnu, ale třeba i pro kapely

Určitě byly chvíle, kdy jste to chtěly zabalit, ale vydržely jste. Jste tu už sedmý rok.

Zuzana: Držíme se a snad ještě budeme. To si přejeme moc. Tedy to a zdraví, štěstí, lásku... No a pak zákazníky. Máme totiž plány i do budoucna. Chceme se rozšířit a probudit opuštěné místo k životu. Tak se zrodil projekt Bar/ák. Je to opět prostor pro všechny, kteří chtějí zrealizovat svůj nápad nebo se prezentovat.

Chceme se rozšířit a probudit opuštěné místo k životu. Tak se zrodil projekt Bar/ák.

Nešlo by ale vymýšlet nové věci, kdybychom v kavárně neměli skvělou provozní, naši Martinku. Asi i můžeme říct, že nevíme, co bychom bez ní dělaly… Je důležité mít kolem sebe ty správné lidi. Nejen v životě, ale i v podnikání. A v tom máme štěstí. Měly jsme štěstí i třeba na tyto krásné prostory, na lidi, co nám pomohli a pomáhají, na sebe a vlastně i na Zonky, která nám s rozjezdem projektu pomohla.

Kristýna: A to jsme na Zonky narazily jen tak z doslechu a podívej, teď tu spolu takhle sedíme a povídáme si o projektu, který byl v naší hlavě. A najednou tu je sedmý rok a každý si v něm najde to své místo. Nejen děti.

foto: Divoké matky, zdroj: Zonky Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...