fbpx

Energie putuje tělem takzvanými meridiány. Jejich zablokování přináší nemoci. Odblokovat je mohou jóga, akupunktura nebo meditace

Zveřejněno: 8. 3. 2023

Západní medicína běžně uznává pouze ty systémy v lidském organismu, které jsou fyzicky hmatatelné. Avšak některé východní kultury věděly o kompletně odlišné tělesné soustavě už před více než 2 000 lety a používaly ji jako základ pro pochopení lidské biologie, stejně jako k léčbě nemocí. Tato soustava je podle nich složena z energetických drah, které byly v Thajsku nazývány "sen", v Indii "nádí" a v Číně a Japonsku "meridiány" či "kanály". K těmto "starověkým soustavám" se obloukem vrací i moderní věda.

V Indii, kde se vyvinulo během let mnoho léčitelských směrů, se říkalo, že takovýchto kanálů je v každém organismu několik desítek tisíc, a mnoho léčitelských tradic jako například akupunktura, akupresura, masáže a jóga jsou na jejich existenci založeny. Západní medicína zatím tento systém oficiálně neuznává, nejnovější výzkumy to však možná už brzy změní, píše léčitel a naturopat Case Adams pro server Heal Naturally.

Nové objevy

Už v roce 1962 popsal korejský vědec a lékař Kim Bong-han důkazy existence systému, který pojmenoval jako primo-vaskulární, a prohlásil, že odpovídá meridiánům z tradiční čínské medicíny. Kim zemřel v roce 1966. Jeho práce byla z větší části ignorována, a to až do roku 2002, kdy se k výzkumu vrátil tým vědců ze Soulské národní univerzity v čele s Byung-Cheon Leem, avšak již za pomoci moderního vybavení. Stejně jako doktor Kim i tito vědci zjistili, že vlákna soustavy meridiánů prochází lymfatickým systémem, vnitřními orgány i tukovými tkáněmi.

Podle tradiční čínské medicíny nezbytné, aby byly tyto kanály energeticky v rovnováze, k čemuž může pomoci například jóga či meditace.

S moderním přístupem k výzkumu byly také vyvinuty nové technologie, které umožnily meridiány lépe pozorovat. Bylo zjištěno, že jsou v těle přítomny ve formě miniaturních vláken, která mohli vědci sledovat díky speciálnímu barvivu s názvem trypanová modř vpravenému do akupunkturních bodů. Od té doby byl tento energetický systém pozorován u myší, psů, prasat, krav i lidí...

Meridiány a zdraví

Meridiány jsou v podstatě sítí kanálů v těle, jimiž proudí energie, které obecně nazýváme životní silou neboli čchi. Tyto kanály si můžeme představit jako "energetické stezky", které vnáší život do všech našich vnitřních orgánů a končetin.

merediany akupunktura

Podle tradiční čínské medicíny existuje 12 základních párových meridiánů a dva jednotlivé. Meridiány se dělí na jinové a jangové, přičemž ty první vedou energii zdola nahoru, ty druhé naopak a každý z nich je nejaktivnější v určitý čas během dne.

Pokud se jeden z kanálů zablokuje, tok energie se zastaví a vznikají různé zdravotní problémy, včetně těch psychických.

Pro dobré zdraví je podle tradiční čínské medicíny nezbytné, aby byly tyto kanály energeticky v rovnováze, k čemuž může pomoci například jóga či meditace. Pokud se jeden z nich zablokuje, tok energie se zastaví a vznikají různé zdravotní problémy, včetně těch psychických. Nejčastěji mohou být způsobeny strachem, zklamáním, napětím, šokem, negativními vlivy na člověka z okolí a podobně. K odstranění těchto bloků byly vyvinuty různé metody, mezi nimi například již zmiňovaná akupunktura.

Výzkumy dokazující existenci meridiánů už částečně rozvířily medicínské vody. A stejně jako akupunkturní jehličky mohou být dobrou stimulací, která odblokuje západní vnímání lidského organismu a přinese nové, komplexnější lékařské přístupy.

foto: Shutterstock, zdroj: Heal Naturally

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...