fbpx

Japonci budou v práci povinně odpočívat, na novou směnu půjdou nejdřív za 11 hodin

Zveřejněno: 15. 6. 2018

V Japonsku se skutečně pracuje tak moc, že přesčasové hodiny mohou přinést zaměstnanci smrt. Lékařskou příčinou může být infarkt nebo mrtvice a jejich původcem stres.

Zejména pozůstalí po přepracovaných se bouří. Japonské úřady už vymýšlejí způsoby, jak těmto tragédiím zamezit. Mezi navrhovaným řešením jsou například nařízené pauzy nebo doporučené doby odpočinku mezi směnami. Zatím ale ještě není jasné, jak dlouhé by měly pauzy být ani jak dlouho budou moct Japonci po skončení směny znovu nastoupit do práce. Evropská unie například požaduje, aby zaměstnavatelé v členských státech zajistili, že jejich zaměstnanci dostanou alespoň 11 po sobě jdoucích hodin denního odpočinku.

84 japonských sebevražd z přepracování je jen špičkou ledovce

Některé japonské firmy se už vydaly cestou regulací a paradoxně tak zaměstnancům neregulují směny, ale naopak odpočinek mezi nimi. Japonský systém by měl začít platit v řádu několika měsíců a pracuje na něm odborný panel složený z vedoucích manažerů, pracovníků samotných a také z pozůstalých, jejichž příbuzní zemřeli z přepracování.

Související…

Čína a Japonsko těží nová fosilní paliva. Studie varují, že to může mít drtivý dopad na životní prostředí
Radek Chlup


Průzkum japonského ministerstva zdravotnictví v roce 2017 ukázal, že pouze 1,4 % firem zavedlo systém intervalu mezi směnami a více než 90 % firem uvedlo, že nemá v úmyslu takový systém zavést nebo vůbec zvážit. Návrh označil specifické rizikové profese s dlouhou pracovní dobou – v Japonsku jde například o řidiče, učitele, lékaře a pracovníky v mediálním průmyslu.

Japonsko zaznamenalo ve fiskálním roce 2016 107 případů karóši (včetně 84 sebevražd vyvolaných přepracováním). Odborníci tvrdí, že čísla jsou jen špičkou ledovce, jelikož mnoho případů je neevidováno.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Japan Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...