fbpx

Pokud chcete dojít co nejdál, nesmíte hledět na své chyby, ani na posměšky ostatních. Tak jako zakladatel CNN

Zveřejněno: 30. 5. 2018

Perfekcionismus se nám jeví jako dobrá vlastnost. Vždyť co je špatného na tom, chtít po sobě i ostatních to nejlepší? Jenže ve skutečnosti je často záležitostí příliš vysokého ega a jeho touhy po uznání. Samozřejmě mluvíme o tom klasickém, „nezdravém“ perfekcionismu, kdy se člověk snaží za každou cenu působit dokonale a zachovat si tvář.

Perfekcionista překresluje linku nosu na portrétu, až v papíru udělá díru. Přepisuje větu tak dlouho, až přestane dávat smysl. Pro perfekcionistu vlastně není nic dost dobré. A než aby dělal něco nedokonale, raději to nedělá vůbec.

Související…

Proč šéf nepozná, když pracujete kratší dobu
Anastázie Harris

Říkáte, že to není váš případ? A kolikrát jste už odmítli lákavou nabídku na práci, kurz či rande jen z obavy, že nejste dostatečně dobří? Jestliže i vám často blízcí říkají, že jste na sebe moc tvrdí, nebo si to sami uvědomujete, pak uberte ve svých nárocích na sebe i na okolí. Nejenže sami sebe zbytečně brzdíte, ale jako perfekcionistovi vám navíc hrozí mnoho zdravotních problémů včetně depresí, úzkostných stavů, a dokonce předčasné úmrtí. Jinými slovy, můžete se vystresovat až do předčasného hrobu. A mimochodem, kromě předčasné smrti si můžete přivodit i vyhoření v práci.

Perfekcionismus je strach

Jestliže je perfekcionismus ve vaší osobnosti silně zakořeněn, nebude úplně jednoduché to změnit. Jste totiž už vlastně naprogramováni, abyste reagovali na základě minulých vzorců, a nyní musíte změnit své škodlivé chování za nové, zdravější. K tomu vám mohou dopomoci následující postřehy odborníků ze serveru Lifehack.

Nejste středem vesmíru. Druzí mají víc věcí na starost, než na vás neustále hledat nedokonalosti. Často jsme největším nepřítelem sami sobě.

Perfekcionismus je strach. Strach z kritiky nebo nesouhlasu. Pozitivní na něm ale je, že se jedná o stav duševní, nikoli fyzický. Každá obava, a speciálně ta z naší nedokonalosti, může být změněna nebo překonána tím, že zjistíme, čeho se vlastně bojíme. A když si uvědomíme, že nejhorší, co se může stát, je to, že nás někdo zkritizuje, pak pochopíme, že ve skutečnosti není k obavám důvod. Hloupě kritizují jen lidé, kteří mají nízké sebevědomí, proto nemá smysl brát jejich připomínky vážně. A konstruktivní kritika je úžasným nástrojem, jak se můžete neustále zlepšovat.

Kritika pomáhá

Kritika je žádaná. Často radši spolkneme svůj názor či nápad, protože máme strach, že je hloupý. Ale není to pravda. I ty nejlepší nápady se odněkud vynořily a byly dány do placu, aby je druzí lidé mohli zhodnotit. Protože právě skrze zpětnou vazbu se nové myšlenky vyvíjely a zlepšovaly. Když si však budete své nápady nechávat pro sebe v domnění, že stále ještě nejsou dost dobré, pak jen sami sebe okrádáte o čas a možná i o skvělou příležitost, jak uspět. Kritika navíc může motivovat. Ted Turner, mimo jiné zakladatel CNN, prohlásil, že když lidem řekl o svém nápadu tuto zpravodajskou společnost založit, každý se mu vysmál. A on přesně v tu chvíli věděl, že je to dobrý nápad.

Začněte tedy tím, že budete ochotni dělat chyby, a klopýtejte s vědomím, že klopýtáte kupředu.

Nejste středem vesmíru. Druzí mají víc věcí na starost, než na vás neustále hledat nedokonalosti. Často jsme největším nepřítelem sami sobě. Začněte tedy tím, že budete ochotni dělat chyby, a klopýtejte s vědomím, že klopýtáte kupředu. Uvědomte si, že dnešek je jen jeden den z mnoha, máte před sebou dlouhou cestu. Když tedy šlápnete vedle, nadechněte se a jděte dál.

Dokonalost je relativní

První pokusy většinou nejsou perfektní. Abychom vyvinuli potřebné schopnosti a know-how, vyžaduje to dostatek času a i pak je stále co zlepšovat. Toto zjištění by vás však nemělo zastavit, ale spíše podpořit. Při každém dalším pokusu si povedete lépe. Radujte se z procesu a zapomeňte se soustředit na dokonalost. Vždyť cílem je vytvořit něco, co funguje, co s lidmi rezonuje a co se bude postupně zlepšovat tím, že tomu dáte dostatek času, trpělivosti a snahy.

Dokonalost je hrozně subjektivní. Co jednomu přijde úžasné, druhý zkritizuje. Kdybychom chtěli být všichni bezchybní, vyžadovalo by to naprostou uniformitu. Jsou to tedy právě naše „nedostatky“, které dělají svět zajímavým. Díky nim jsme jedineční a posouváme se vpřed. Jak napsal mexický autor Don Miguel Ruiz: „Dělejte vše tak, jak v dané chvíli nejlépe dovedete.“ A své chyby se naučte oceňovat.

foto: Profimedia, zdroj: Lifehack

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...