fbpx

Jak při rozhodování se jak dál poznat na vlastním dechu, která volba je ta správná

Zveřejněno: 24. 5. 2018

„Utopit se v možnostech je hrozný způsob, jak zemřít,“ řekl Paul Angone, úspěšný americký autor a řečník. Zatímco naši prarodiče si často ani nemohli svobodně zvolit střední školu nebo životního partnera, dnes dětem už odmala rodiče opakují: „Můžeš být kýmkoli a dělat cokoli.“ Zní to překrásně. Jenže nepřeberné množství variant, které dnešní doba poskytuje, člověka často spíš paralyzuje.

Ztrácíme se ve všech možných eventualitách. Když si zvolíme jednu z možností, víme, že všechny ostatní varianty propadají. A nemusí se jednat jen o důležité volby. Každý, kdo někdy stál ztracený v uličce supermarketu přeplněné různými druhy různých čokolád či cereálií, moc dobře ví, o čem mluvím. Jak tedy co nejvíce snížit riziko, že se budeme trápit špatnou volbou? Jak docílit toho, aby naše rozhodnutí bylo založené na tom, co doopravdy chceme, nikoli na našich zbytečných obavách a katastrofických scénářích, které se nám rojí v hlavě?

Související…

Mindfulness pětkrát jinak: Cesta "bytí v přítomnosti" do západní civilizace
Anastázie Harris

Odpovědí je mindfulness, jinak také všímavost nebo bdělé pozorování. Když jsme "mindful", tedy bdělí a všímaví, znamená to, že se plně soustředíme na daný moment a jsme schopni v klidu zkoumat a přijímat své pocity, myšlenky a signály těla. Ten, kdo žije podle mindfulness, umí naslouchat své vnitřní moudrosti a rozhoduje se v souladu s ní. Pro začátečníka to všechno může znít trochu komplikovaně, s trochou snahy to však zvládne každý...

Myšlenky plují myslí

Vědomá rozhodnutí nejsou uspěchaná ani zbrklá, neuzavírají se na základě momentálních emocí. Mindfulness znamená nechat si dostatek času na to, abyste prozkoumali, jaké jsou vaše priority, cíle a hodnoty. Nechte jednotlivé možnosti proplouvat myslí a hledejte ty, které nejlépe korespondují s tím, čemu v životě dáváte přednost, co při myšlenkách cítíte. Přetrpíte nezáživnou práci za cenu vyššího platu? Je pro vás u partnera důležitější duševní soulad než finanční zajištění? A co bydlení? Budete tolerovat vesnické klevetění, abyste mohli dýchat čerstvý vzduch? 

Pokud se některá z možností neshoduje s vaší přirozeností a tím, čemu věříte, je to jako signál, který je dobré poslechnout. Zvažujte tedy jen takové varianty, které jsou v souladu s vaší osobností a tím, co je pro vás podstatné.

Žádný strach

Když se nám naskytne příležitost opustit svou komfortní zónu, míváme obavy, co změna přinese. A to je naprosto přirozené. Často však právě odvážná rozhodnutí mohou být ta nejlepší, protože do našeho života vnáší nové zkušenosti, dávají nám možnost získat nové schopnosti, poznat zajímavé lidi. Jak ale zjistit, zda jsou naše obavy ze změny oprávněné a daná cesta skutečně není pro nás, nebo se naopak zbytečně necháváme brzdit vlastním strachem?

Fyziologicky je rozdíl mezi úzkostí a vzrušením ve způsobu, jakým dýcháme. Pokud tedy něco vypadá děsivě, několikrát se zhluboka nadechněte a pokuste se svůj strach přeměnit ve vzrušení z nového.

 

Fyziologicky je rozdíl mezi úzkostí a vzrušením ve způsobu, jakým dýcháme. Pokud tedy něco vypadá děsivě, několikrát se zhluboka nadechněte a pokuste se svůj strach přeměnit ve vzrušení z nového. Jestliže se vám to však ani po delší době nepovede, je dost možné, že vaše obavy jsou opodstatněné a daná varianta pro vás není tou pravou.

Jděte s proudem

Když jsem poprvé četla knihu Kaye Pollaka, kde tvrdí, že vše správné je jednoduché, považovala jsem to za alibismus a omlouvání lidí, kteří pro své cíle nejsou schopni nic obětovat. Postupem času mi ale začalo docházet, že přílišným snažením se "za každou cenu" většinou opravdu ničeho nedosáhneme a naopak zbytečně ztratíme čas a energii.

Když se nám naopak naskytne cesta minimálního odporu, často vypadá, jako kdyby nám život nastavoval obrovský neonový nápis "pojď tudy". V případě, že se vám tedy nabízí zajímavá příležitost k financování, máte pocit, že se na nějakém místě cítíte jako doma, nebo vám kamarád oznámí, že vás chce s někým seznámit, nebuďte skeptičtí a novým příležitostem říkejte "ano".

I když některých rozhodnutí zpětně litujeme, dříve či později uznáme, že právě ony chyby nás nejvíc naučily. Proto neberte "špatná" rozhodnutí jako selhání, ale jako cestu, jak se krůček po krůčku přibližovat k ideálnímu stavu. A hlavně se rozhodněte – jakkoli, protože vůbec to nejhorší, co můžete pro svůj rozvoj udělat, je zůstat stát na místě.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...