fbpx

Jste právník, novinář nebo lékař? Gratulujeme, zřejmě pracujete s psychopaty

Zveřejněno: 10. 11. 2018

Psychopata (což je medicínský terminus technicus pro člověka s poruchou osobnosti) máme zpravidla spojeného s nějakou formou nebezpečnosti, ať už vůči sobě samému nebo ostatním lidem. Jak ale nedávno v pořadu Host Radiožurnálu uvedl známý psychiatr Radkin Honzák, psychopat nemusí být pouze zlý.

Související…

Jak bezpečně odhalit psychopata? Zde je jejich sedm nebezpečných vlastností
Klára Ponczová

Učebnicovým příkladem je prý americký astronaut, první člověk na Měsíci Neil Armstrong. „Měl za sebou sedm nebo osm naprosto neuvěřitelných přistání, proto si ho NASA vyhlédla. Byl to člověk bez nervů. Tito lidé jsou bezchybní ve svém výkonu i v kritických situacích. Jsou to přirozené vzory a vůdci,“ řekl Honzák. 

Kdo z vás by si chtěl nechat operovat slepé střevo roztržitým a netrpělivým operatérem?

Není proto divu, že se tito lidé často vyskytují v povoláních, kde jsou rozvaha, preciznost či schopnost se rychle a správně rozhodovat nezbytnými vlastnostmi. Ruku na srdce: kdo z vás by si chtěl nechat operovat slepé střevo roztržitým a netrpělivým operatérem?

Desítka "nej"

Britský psycholog a spisovatel Kevin Dutton vypracoval ve své knize Moudrost psychopatů: Praktická lekce od svatých, špionů a sériových vrahů žebříček deseti povolání, kde je koncentrace psychopatů nejvyšší. 

10. Státní zaměstnanec

Pracovat jako státní zaměstnanec je podle Duttona desátou nejčastější volbou povolání mezi psychopaty. Britská vláda dokonce v 80. letech minulého století došla k závěru, že psychopati by měli být do služeb státu přijímáni záměrně, protože „jsou dobří během krizí“, „nemají empatii a morální zábrany“ a navíc jsou „velmi inteligentní a přijímají logická rozhodnutí“.

 Policisté mají vysoce stresující a nebezpečné zaměstnání. Zřejmě právě proto je kariéra policisty mezi psychopaty tolik populární.

I k takovým závěrům došli autoři tajného experimentu z roku 1982, označeného jako Operace regenerace. Ten simuloval schopnost Velké Británie vypořádat se s následky nukleárního útoku. Ukázalo se, že právě psychopati byli schopni se se vzniklou situací vypořádat nejlépe.

9. Kuchař

Většina psychopatů nemá motivaci ubližovat jiným lidem. Nemusíte se proto bát kuchařů, kteří mají volný přístup k nožům a otevřenému ohni. Kuchyně může být naopak prostředím, ve kterém jejich pozitivní schopnosti náležitě vyniknou. Nejde totiž o žádné klidné pracoviště, zpravidla na něm vládne chaos, spěch nebo hluk.

8. Duchovní

Bývalý příslušník americké FBI Joe Navarro ve svém blogu na portálu PsychologyToday.com uvádí několik důvodů, proč se psychopati někdy rozhodnou pro kariéru duchovního. Třeba proto, že církevní organizace jsou jako stvořené pro ty, kteří rádi využívají druhé. Navíc církve prý mají tendenci takové jednání legitimizovat. Podle Navarra není také nic těžkého vytvářet vazby, kdy jedni manipulují druhými, a manipulátoři tak mimo jiné získávají citlivé informace o svých „ovečkách“.

7. Policista

Psychopati si toto povolání zpravidla nevybírají kvůli nějakým nekalým úmyslům nebo vidině příležitosti léčit si mindráky z dětství. Právě naopak. Některým vyhovuje být řízen a pod tlakem. Policisté mají vysoce stresující a nebezpečné zaměstnání, což jim dává prostor k seberealizaci. A zřejmě právě proto je kariéra policisty mezi psychopaty tolik populární.

6. Novinář

Kevin Dutton mimo jiné ve své knize vyjmenovává charakteristické rysy, které se u psychopatů vyskytují. Patří k nim šarm, soustředění, všímavost, bezcitnost nebo akce. Toto jsou vlastnosti, které lze efektivně využít v žurnalistice. Zejména když novinář pracuje v režimu pevně stanovených termínů nebo když je třeba získat informace či klást nepříjemné otázky zpovídaným osobám.

5. Lékař

Studie z roku 2015 publikovaná časopisem The Bulletin of the Royal College of Surgeons of England dokázala, že mezi lékaři je skutečně větší procento psychopatů.  Nejčastěji se u zkoumaného vzorku lékařů vyskytovala imunita vůči stresu, chladnokrevnost a nebojácnost. V menší míře také machiavellismus nebo nonkonformita. Odolnost vůči stresu však jasně dominovala napříč všemi lékařskými obory.

4. Obchodní zástupce

Často můžete slyšet, že obchodníkem se člověk musí narodit, že se to zkrátka nedá naučit. Do značné míry to bude pravda. Lidé, kteří se živí prodejem, zpravidla nemají stud (v dobrém slova smyslu), jsou přesvědčiví v prezentaci sebe sama i nabízeného produktu, nemají problém navazovat kontakt a současně nejsou příliš týmovými hráči.

Psychopati mají to, čemu se říká odolnost vůči stresu, ale také odolnost vůči chaosu.

Pokud takového člověka chcete zaměstnat, měli byste si uvědomit, že mít obchodního zástupce-psychopata může být vaším nejlepším, ale také nejhorším rozhodnutím.

3. Televizní či rozhlasový moderátor

Psychopati také rádi a ochotně exhibují. Narcisismus se však k povolání člověka, jenž se má ukázat na televizní obrazovce nebo pravidelně hovořit do mikrofonu, vyloženě hodí. Současně také platí, že televizní i rozhlasový moderátor či hlasatel zpráv nesmí být trémista, který se během přenosu složí jak domeček z karet.

2. Právník/advokát

Kevin Dutton tvrdí, že arogance, bezcitnost, nepoctivost, manipulace a charisma mohou právníkům pomoci být ve svém oboru těmi nejlepšími. Také jiné průzkumy ukazují, že mezi právníky se psychopati vyskytují výrazně častěji než mezi běžnou populací, což této profesi zhoršuje už tak poměrně pošramocenou pověst. Jenže k čemu je právník, který překypuje empatií, když není schopen činit logická a racionální rozhodnutí?

1. Výkonný ředitel

Jak už bylo řečeno, psychopati mají to, čemu se říká odolnost vůči stresu, ale také odolnost vůči chaosu. To ale neznamená jen zachování si chladné hlavy, když jde do tuhého. Někdy je také potřeba přenést chaos a stres na lidi kolem sebe a následně se vyžívat v pozorování ostatních, jak si se situací dokážou poradit. Někteří psychopati tuto metodu využívají jako žebřík, po kterém se šplhají na vrchol své kariéry.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...