fbpx

Potřeba obdivu, nedostatek empatie, ale paradoxně i křehká sebedůvěra. Existuje devět známek narcismu

Zveřejněno: 19. 2. 2021

Za normálních okolností se s nimi potkáváte každý den. Doma, v práci, na lekci spinningu nebo v obchodě, kam si na skok jdete koupit něco k večeři. Nikdy neuznají vlastní chybu, vozí se po vás jako sáňky po sněhu, potřebují být vždycky nejlepší a nejrychlejší a nikdy vás nepustí ve frontě, i když si jdete koupit jen žvýkačky a oni dělají nákup na celý týden. Říká se jim narcisté.

Odborně se jedná o jedince, kteří trpí "narcistickou poruchou osobnosti" (NPD). Ta se vyznačuje neustálou potřebou obdivu, nedostatkem empatie a její první příznaky lze podle odborníků pozorovat už v rané dospělosti. Navzdory tomu se podle výzkumů kliniky Mayo pod maskou extrémní sebedůvěry skrývá velmi křehké sebevědomí, které je zranitelné vůči sebemenším náznakům jakékoliv kritiky. Podle profesora psychologie na Perelmanově lékařské fakultě Pennsylvánské univerzity Coryho Newmana za to částečně může genetika a částečně i zanedbaná rodičovská péče.

Taková osoba si například bude stěžovat na to, jak má mimořádně otravného otce, někomu, komu otec před nedávnem zemřel.

Americká psychiatrická asociace ve spolupráci s Cory Newmanem posala devět charakteristik, podle nichž narcistu poznáme. Aby mohl být někdo označen za narcistu, musí prý vykazovat alespoň pět z nich.

1. Zvýšený pocit sebedůvěry

Jednou ze základních charakteristik lidí trpících NPD je podle profesora Newmana neustálá potřeba uznání jejich geniality a úspěchů, které s ní souvisejí. Takoví jedinci nadhodnocují své schopnosti a současně znehodnocují um jiných lidí. Mohou být překvapeni, když se jim nedostane chvály, kterou si dle vlastního mínění zaslouží. Často z toho viní společnost, nikdy však sami sebe.

2. Víra ve výjimečnost

Všichni si čas od času myslíme, že jsme skvělí a lepší než ostatní. To je normální. Narcisté tuhle nevinnou radost ale uvádějí do extrému. Věří totiž, že jsou tak jedineční, že to dokážou pochopit pouze další podobně jedineční lidé. Proto se snaží zdržovat v té nejlepší společnosti. A to se týká všech oblastí – školy, práce, vztahů, lékařské péče. Zaslouží si ty nejlepší lidi, nejspolehlivější profesionály.

3. Vyžadují nadměrný obdiv

Ačkoliv to tak mnohdy nevypadá, protože zdánlivě překypují arogantním sebevědomím, sebeúcta narcistů může být překvapivě křehká. Přehnaně se totiž zajímají o to, co si o nich myslí ostatní, a když se jim nedostane chvály a obdivu, které čekají, trápí se. To platí zejména ve vztazích.

4. Mají vždycky pravdu

Mají pravdu a mohou si dělat, co chtějí. Narcisté věří, že se na ně nevztahují stejná pravidla jako na běžné smrtelníky. Což se může projevit jako neúcta vůči lidem, kteří vyžadují respekt, jako jsou různé autority.

5. Empatie je jim cizí

Narcisté jsou přímo pověstní tím, že se nedokážou vcítit do toho, co prožívá ten druhý. Podle Newmana se mohou jevit poměrně rozumnými a zúčastněnými, dokud z pusy nevypustí něco, co je neobyčejně necitlivé. „Taková osoba si například bude stěžovat na to, jak má mimořádně otravného otce, někomu, komu otec před nedávnem zemřel,“ vysvětluje. Na druhou stranu ale narcisté rádi s ostatními hovoří o vlastních problémech a věří, že jim druzí skutečně pomohou.

6. Věří, že jim jiní závidí

Neustále se porovnávají s ostatními, zejména velmi úspěšnými lidmi, kteří mohou vyvolat pocit závisti. To je další specialitka narcistů. A pokud se jim skutečně něco povede, často jsou přesvědčení o tom, že na ně ostatní žárlí.

7. Jsou arogantní

Byli jste někdy na večeři s někým, kdo objednal tu nejdražší láhev z vinného lístku a choval se k vám skutečně galantně, naproti tomu s obsluhou jednal arogantně až hrubě? Jedná se zřejmě o narcistu. Vy máte to štěstí (na rozdíl od obsluhy), že vás vnímá jako vyvoleného a lepšího člověka. Vlastně jako sám sebe. Otázkou ovšem je, jak dlouho potrvá, než v jeho očích klesnete na úroveň běžné populace a stanete po boku číšníkovi.

8. Hledají dokonalého partnera

Výzkumy potvrzují, že narcisté si dávají zvláštní péči s výběrem partnera. Měl by to být silný, respektovaný a mocný člověk, který bude kromě toho i mimořádně atraktivní. Proč? Protože v něm hledají odraz sebe sama…

9. Využívají ostatní

Když se spojí narcistická představa o tom, že mají vždycky a ve všem pravdu, s nedostatkem empatie, vyjde z toho jediná skutečnost: Že rádi a také dobře využívají druhé ve svůj prospěch. Proto je narcista v roli šéfa, nadřízeného nebo partnera či kamaráda doslova nesnesitelný.

Narcistům budete jen těžko vysvětlovat, že potřebují pomoct. Ale pomoc existuje. Jde o psychoterapii. Abyste na ni ale narcistu dotáhli, budete muset najít skutečně vyhlášeného odborníka, který bude esem ve svém oboru. Bude muset být zkrátka nejméně tak dobrý, jako je onen váš známý trpící narcistickou poruchou osobnosti.

Související…

Věk mileniálů: Zlepší „líní narcisové“ svět?
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...