fbpx

Aplikace proti rozptylování a hlasoví asistenti fungují na každou osobnost jinak

Zveřejněno: 28. 3. 2018

Výzkumníci uvádí, že velký vliv na naši osobnost má v současné době to, jak adaptujeme software do našich životů. Vezměme si třeba takové hlasové asistenty, Siri od Applu, Alexu od Amazonu nebo Cortanu od Microsoftu. Posledně jmenovaný systém a jeho používání v praxi odhalil zajímavou věc. Prý si vybíráme různé asistenty podle toho, zda jsme introverti nebo extroverti.

Extroverti uvítají asistenta projevujícího emoce, introverti to mají naopak. Chtějí věcné informace, tak jak je dodává Alexa. Siri si k odpovědi dodá nějaký expresivní komentář, z čehož jsou extroverti nadšení. Asistenty si tedy evidentně vybíráme tak, aby seděli k našemu typu osobnosti.

Stejný princip prý funguje u lidí používajících systémy či aplikace proti rozptylování, takzvané distraction blockers. Příkladem je aplikace Freedom. Osobnost člověka má velký vliv na to, jak se vypořádá s negativními efekty multitaskingu, různých vyrušení od práce a moru sociálních sítí. Ti, kteří jsou dobří v timemanagementu a vypnou si sociální sítě a ostatní rušivé elementy při práci, dostanou se najednou do velkého stresu. Sebekontrola na vysoké úrovni a přesto se člověk nechá rozhodit takovou maličkostí, jako je vypnutý Twitter a Facebook.

Související…

Klábosení s počítačem zatím netáhne. Proč?
Jan Handl

Naopak uživatelé, kteří začali používat nějakou z aplikací z distraction blockers a říkají o sobě, že trpí nedostatkem sebekázně, říkají, že je pro ně aplikace velkým přínosem zlepšujícím sebekontrolu. Aplikace dodá práci systém, zamezuje přístup na weby svádějící k prokrastinaci a ordinuje přestávky k odpočinku a odreagování.

Pokud se tedy v jedné z cílových skupin aplikací pro odblokování rozptýlení vidíte, pomůže vám výše uvedená charakteristika k rozhodování, zda jsou tyto specifické aplikace určené právě vám.

zdroj: A Life Of Productivity

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...