fbpx

Zpomalit biologický čas pomůže zachránit život vojáka

Zveřejněno: 9. 3. 2018

Pentagon spolupracuje na projektu, který „zpomalí biologický čas“. Cílem je zachránit životy vojáků a transformovat možnosti současné medicíny. V projektu kromě vědců, lékařů a vojáků pomáhají i žáby.

Bývalý labouristický premiér Tony Blair si v Anglii nemůže bez ochranky zajít ani na rybu s hranolky a prezident Bush se úplně stáhl do ústraní. Angličané ani Američané jim nikdy neodpustili, že je zatáhli do války s Irákem. Ale díky nedávné krvavé zkušenosti američtí vojenští doktoři získali prostředky a také příležitost posunout možnosti moderní medicíny.

Největší problém, se kterým se vojenský lékař potýká v bitevním poli, se nezměnil od dob známých ze seriálu MASH. Úspěch medicínského zásahu závisí na tom, co se dá pro zraněného vojáka udělat v prvních šedesáti minutách po zásahu. Realita bojového pole možnosti felčara dramaticky limituje. Této hodině se říká „zlatá“ a americká vojenská agentura DARPA věnuje obrovské prostředky na to, aby zlatou hodinu dokázali natáhnout.

Proč zrovna žáby

Pro někoho se do projektu možná trochu nečekaně zapojily žáby. Ty jsou schopné v extrémních podmínkách (jako mráz, téměř totální dehydratace, extrémní ozáření) umrtvit svůj organismus i jeho tělesné funkce a díky tomu přežít nebezpečí. Vojenští vědci se pokoušejí o podobný biologický efekt. S pomocí injekce nebo prášku by mohli ovlivnit proteiny organismu na molekulární úrovni. Nejtěžší nebude zpomalit každý jednotlivý proces, který v buňce probíhá, ale zpomalit každý z nich úplně stejně, aby buňku nezničili.

Další články Anastázie Harris čtěte ZDE.

Pentagon věří, že do pěti let budou vědci znát několik různých způsobů, jak odvrátit smrt nebo některá smrtelná zranění. Dopad bude fantastický i pro civilní medicínu. I proto Britové zřejmě nechápou, proč je vedení EU tak arogantní a při vyjednávání Brexitu se k Británii chová jako k nepříteli. Díky válce v Iráku a zálibě ruské výzvědné služby v trávení Ostrovanů exotickými jedy jsou totiž zdejší doktoři experty v řešení krizových, vypjatých situací, které i v Evropě budou zřejmě přibývat.

foto: Shutterstock, zdroj: The Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...