fbpx

Běžné opalovací krémy obsahují nebezpečné syntetické látky

Zveřejněno: 12. 2. 2018

Pořádnou dávku karcinogenního UV záření můžeme dostat nejen při letním opalování, ale i při zimní lyžovačce na horách. Opalovací přípravky se tak stávají nezbytnou výbavou po celý rok. Mnohé z nich však obsahují syntetické komponenty, které nás sice dokonale ochrání proti negativním vlivům slunečního záření, našemu zdraví a ani zdraví planety však nikterak neprospějí. Výroba šetrnějších přípravků je už naštěstí v procesu. Jejich základ tvoří výtažek z mořských řas.

Přestože jsou klasické opalovací krémy  při ochraně pokožky efektivní, měli bychom se jejich užití vyvarovat. Syntetické látky v nich obsažené se totiž z těla dostávají do vodního prostředí, kde mnohé z nich působí obdobně jako hormonální disruptory. Ty mají neblahý dopad zejména na činnost endokrinního systému, a v důsledku toho ovlivňují produkci i funkci hormonů jak u lidí, tak u živočichů v zasaženém prostředí.

Těla savců se ukládání disruptorů do tkání dokážou ve většině případů efektivně bránit. Jednou z cest, jak dostat hormonálně aktivní látky z organismu ven, je například mateřské mléko. Častým následkem působení disruptorů na organismus kojence bývá mnohdy nenávratné zpomalení fyzického i duševního vývoje.

Ochrana z moře

Na poli opalovacích přípravků však svítá na lepší časy. Výzkumníci z American Chemical Society našli látku absorbující UV záření, která je čistě přírodního původu. Jedná se o sloučeninu výtažků z červených mořských řas a cyanobakterií zvaných šinorin. Jelikož získávání potřebného množství řas pro výrobu této látky je problematické a liší se sezónně i geograficky, šel vedoucí výzkumu Yousong Ding ještě o krok dál a přenesl produkci šinorinu z volné přírody do prostředí laboratoře.

Výzkumníci pracovali s odolným a rychle rostoucím kmenem sladkovodních cyanobakterií synechocystis, který posloužil jako hostitelská buňka. Do ní pak vložili skupinu genů zodpovědných za syntézu šinorinu od přirozeného producenta, vláknité cyanobakterie Fischerelle.

Následně nově vzniklé buňky produkující šinorin a kontrolní buňky vystavili silnému UV záření. U kontrolních buněk došlo k výraznému poklesu populace, zatímco buňky chráněné látkou šinorin i pod náporem světla dále žily, rostly a prospívaly. Laboratorní produkce šinorinu je desetkrát rychlejší než ta přirozená. Opalovací krémy s touto přísadou tedy budou brzy běžně k dostání na trhu.

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...