fbpx

Nejlepší "antioxidační potraviny" jsou kakao, acaí či spirulina

Zveřejněno: 7. 2. 2018

Znečištěné ovzduší, zakouřené prostředí, stres a nevyvážená strava. Přímo ideální prostředí pro tvorbu takzvaných volných radikálů, které se ve velkém hromadí v našich organismech. Povolejte proto do boje účinnou zbraň, která je pomůže vymýtit nebo alespoň pozastavit. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíte přírodní antioxidanty.

Žijeme ve světě civilizačních chorob v čele s aterosklerózou nebo ischemickými srdečními nemocemi či nádorovým bujením. K jejich vzniku přispívají volné radikály, velmi reaktivní látky, které poškozují i jinak zdravé buňky. Z velké části však těmto vážným nemocem můžeme předcházet díky zdravé životosprávě. Do svého jídelníčku bychom měli pravidelně zařazovat potraviny obsahující dostatek přírodních antioxidantů. To jsou látky, které v boji s volnými radikály hrají prim. Co všechno ještě antioxidanty umí?

Zabraňují stárnutí organismu

Elixír věčného mládí sice zatím neexistuje, takový koktejl z přírodních antioxidantů by se za něj ale bez obav mohl vydávat. Tyto látky totiž účinně zabraňují procesu stárnutí. Pomáhají udržovat buňky v dobrém stavu a podporují správnou činnost mozku.

Chrání před onemocněními srdce a cév

Strava, která je bohatá na živočišné tuky, způsobuje zvýšení hladiny cholesterolu v těle, což může vyústit až v ucpání životně důležitých cév. Právě antioxidanty však organismu navrátí potřebnou rovnováhu. Navíc dokážou dokonce zabránit infarktu a vzniku dalších vážných onemocnění cév.

Pomáhají předcházet rakovině

Hlavní účinek antioxidantů, jak už napovídá jejich název, spočívá v zabránění procesu oxidace v lidském organismu. Právě tato funkce chrání buňky, a to i před případným nádorovým bujením.

Významně posilují imunitu

Pouze organismus, který je zásoben dostatkem vitamínů a minerálů, dokáže odolat nepříznivým vnějším vlivům. To je důvod, proč byste na jejich správný příjem měli dávat důraz, a to zejména v období chřipek a nachlazení.

shutterstock 628362929

Antioxidační superfoods posilují imunitu a předcházejí rakovině

Čtěte také:

Spirulina: Superpotravina z tropických jezer
Nejlepší zdroj vitaminu C? V Camu Camu je ho 40x víc než v citrusech

Nejlepší potraviny s obsahem antioxidantů

Mezi nejvýznamnější přírodní antioxidanty patří zejména vitamíny A, C a vitamíny skupiny E. Najdete je ve většině ovoce a zeleniny. Významné množství obsahují hlavně citrusové plody, listová zelenina nebo naklíčená semena a obiloviny. Dalšími potravinami bohatými na přírodní antioxidanty jsou pak ty s obsahem tzv. polyfenolů, ochranných látek pocházejících z rostlin. Najdete je, pro někoho možná překvapivě, dokonce v kvalitní kávě nebo čaji.

Nezvykle zvýšenou koncentraci přírodních antioxidantů však hledejte v superpotravinách. Třeba e-shop iswari je nabízí ve formě různých „mlsek“, které můžete zobat jen tak, nebo ve formě namletého prášku, kterým dochutíte třeba svou oblíbenou misku s müsli k snídani.

Přírodními antioxidanty překypují zejména superpotraviny, mezi něž patří kakaoacaíspirulina či konopná semínka. Je proto dobré se předzásobit těmito chutnými a zároveň nesmírně zdravými potravinami ve velkém. Nejen že si na nich skutečně pochutnáte, především však uděláte něco, za co se vám vaše tělo odmění energií, sílou a vitalitou.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: Iswari

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...