fbpx

Bezlepková dieta nesvědčí všem

Zveřejněno: 24. 1. 2018

Lepek je špatný. Mouka je zlo. Nejezte pečivo! Stále více lidí si samo ordinuje bezlepkovou dietu i přesto, že po konzumaci potravin s lepkem na rozdíl od celiaků nemají žádné zdravotní potíže. Věří, že lépe zhubnou a budou se cítit fit. Je to tak ale správně?

Lepek je komplexní rostlinná bílkovina, kterou najdeme v pšenici, konkrétně na povrchu obilného zrna. Při pečení dodává těstu pružnost a hotovému chlebu a pečivu pak charakteristickou žvýkavou strukturu. Podobné bílkoviny spadající do stejné skupiny pak najdeme také v ječmenu, ovsu a žitu.

Mýtus č. 1: Lidské tělo neumí lepek strávit

To, že bychom neuměli lepek strávit, je pravda jen z části. Lidské tělo nemá ty správné enzymy, které by lepek dokázaly štěpit. Na scénu proto přichází imunitní systém, který se lepku zbavuje.

Člověk, jehož imunitní systém tuto schopnost nemá, trpí tzv. celiakií. Celiaků, tedy lidí, kteří musí držet striktní bezlepkovou dietu, je ale pouze zhruba jedno procento. Zbytek si s trávením lepku poradí bez problémů.

pexels photo 196668

Pokud se rozhodnete pro bezlepkovou dietu, musíte bílkoviny něčím nahradit.

Mýtus č. 2: Když vynechám lepek, budu zdravější

Média udělala z lepku pachatele číslo jedna, který může za spoustu civilizačních onemocnění a škodí lidskému zdraví. Proto se stále větší procento lidí (v čele s mnoha hollywoodskými celebritami) rozhoduje vyřadit ho zcela ze svého jídelníčku. A to i přes to, že po něm netrpí žádnými trávicími obtížemi.

Jenže pak nastává jiný problém. Lidé často lepek nahrazují nekvalitními bezlepkovými potravinami s vysokým obsahem rafinovaného cukru nebo tuku, a tak si vlastně uškodí ještě více. Studie navíc u lidí netrpících celiakií nebo intolerancí lepku nijak neprokázaly souvislost mezi bezlepkovou dietou a zlepšením jejich stávajícího zdravotního stavu.

Mýtus č. 3: Budu lépe hubnout

Může být, vždy ale záleží na tom, čím tuto bílkovinu nahradíte. Bezlepkové polotovary vám redukci váhy rozhodně nezaručí. Naopak se může stát, že po nich ještě přiberete. Pokud ale lepek vyměníte za pohanku nebo rýži, které budete kombinovat s kvalitními živočišnými výrobky a především dostatkem ovoce a zeleniny, máte vyhráno. Kromě této pestré stravy však do svého denního programu budete muset zařadit i aktivní pohyb.

Mýtus č. 4: Z celiakie se dá vyrůst

Mnoho lidí se také mylně domnívá, že celiakií trpí jen děti a v dospělosti se jí pacienti už nemusí bát. Kdepak, tahle autoimunitní nemoc s věkem nijak nesouvisí. Může se dokonce rozvinout až ve stáří. V současnosti je na ni medicína krátká a pomocí léků ji nedokáže vyléčit. Jediným řešením je proto přísná bezlepková dieta.

Mýtus č. 5: Lepek je jen v pečivu

Lepek obsahuje většina obilovin. Největší podíl najdeme v pšenici, dále pak v ječmenu, žitu i ovsu. Pečivo však zdaleka není jedinou potravinou, která tyto obilné složky obsahuje. Konzumujeme ho i ve spoustě dalších průmyslově zpracovaných potravinách a ani o tom možná nevíme.

Lepek obsahují třeba omáčky, uzeniny, těstoviny a další potraviny. Pokud si ho tedy nepřejete konzumovat, budete se muset podrobně začíst do složení jednotlivých potravin. Sáhněte vždy po těch, které nesou označení „bez lepku“ nebo „gluten free“. Spoustu těchto potravin a doplňků stravy najdete v běžných supermarketech, obchodech se zdravou výživou nebo e-shopech.

Život bez lepku: Jaké mám možnosti?

Naštěstí existuje spousta alternativ, které z bezlepkové diety dokážou udělat poměrně příjemný životní styl jak pro celiaky, tak pro ty, co se pro něj rozhodnou dobrovolně. Bez obav můžete konzumovat sójovou mouku, rýži nebo kukuřici a brambory. Pozor ale na špaldu. Přestože slouží jako častá náhražka „bílé“ mouky, stále se jedná o druh pšenice, a tak je v rámci této diety nevhodná.

Dopřávejte si také dostatek semínek a ořechů. Při sestavování jídelníčku se zkrátka zaměřte primárně na ty potraviny, ve kterých lepek v principu vůbec nefiguruje. Průmyslově zpracovaným náhražkám se tak automaticky vyhnete. A pokud si nevíte rady, neváhejte oslovit odborníka, který vám se skladbou vhodné stravy velmi rád pomůže.

spoluautorka: Eliška Jindrová

foto: Profimedia, zdroj: Iswari

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...