fbpx

Vědci z Pensylvánské národní univerzity zjistili, že některé houby obsahují neobvykle velké množství antioxidantů. Ty mohou zpomalit stárnutí a zabránit mnoha problémům, které stáří přináší.

Zveřejněno: 27. 5. 2023

Tým vedený Robertem Beelmanememeritním profesorem a ředitelem centra, které zkoumá vliv rostlinných potravin a hub na naše zdraví, díky testům 13 druhů hub zjistil, že některé z nich obsahují velké množství dvou typů antioxidantů, konkrétně ergothioneinu a glutathionu. Jejich největším zdrojem jsou přitom například naše klasické hříbky. Jednu z látek, tedy ergothionein či glutathion, má každá houba. Jen některé ale obsahují obě látky a jejich potřebné množství. Hřib je právě jednou z hub s touto výsadou.

shutterstock 772212628

Tuzemské hřiby obsahují obě antioxidační látky, které zpomalují stárnutí.

Antioxidační odboj

Antioxidanty jsou v našem těle přítomny proto, aby nás chránily před volnými radikály. Ty se tvoří při takzvaném oxidačním stresu. Jde o proces, který vzniká jako doprovodná reakce při tvorbě energie z přijaté potravy. Díky tomuto procesu se v organismu začnou hromadit právě volné radikály, tedy vysoce toxické atomy kyslíku s nepárovanými elektrony, které poškozují buňky, proteiny, a dokonce DNA.

Tím, jak stárneme, začnou antioxidanty postupně v našem organismu ubývat. A tak dostávají o to větší prostor volné radikály, které postupně způsobují onemocnění spojená s procesem stárnutí, jako jsou rakovina, koronární onemocnění srdce či Alzheimerova choroba. Pravidelná konzumace hub by tedy měla přinést intenzivní přísun ergothioneinu a glutathionu, díky čemuž by bylo tělo účinně chráněno před oxidačním stresem.

Uctívání hub

Houby, a nejen ty jedlé, svojí tajemnou biologií přitahovaly lidstvo od starověku. Podle pradávných textů, legend a mýtů byly starověkými civilizacemi ctěnyctěny, nebo byly naopak obávány pro svou moc. Houby totiž mají mnoho různorodých vlastností, jež umí využít jako léčebný prostředek, ale naopak i zneužít k otravě či některé druhy zkoušet jako halucinogen.

shutterstock 556267684

Houby jsou skvělé na jakýkoli způsob. A antioxidantům teplota varu nevadí.

Pokud tedy chcete zpomalit stárnutí a bránit se před nemocemi, jež jej doprovází, konzumujte houby co nejvíce. A pokud možno právě oblíbené hříbky. Antioxidanty obsahují všechny druhy, ale pro obyčejného člověka je těžké určit, které mají oba typy v potřebném množství. Beelman také dodává, že tepelná úprava hub nemá na antioxidanty vliv, protože jsou imunní vůči vysokým teplotám. Takže smaženice ani houbovka nevadí. Naopak.

foto: Shutterstock, zdroj: MessageToEagle

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...