fbpx

Psycholog popisuje, jak se překonat a jít za svými vysněnými cíli. Důležité je třeba datum, kdy začneme

Zveřejněno: 12. 1. 2019

Stanovíte si předsevzetí nebo cíl, ale bojíte se, že při snaze ho dosáhnout selžete. Pokud takto uvažujete, váš mozek vám poskytne dostatek výmluv na, abyste skončili ještě dřív, než začnete. Jaké výmluvy to konkrétně jsou?

Podle psychologa Guye Winche jsou obavy, že se nám nepovede splnit, co jsme si předsevzali, zcela přirozené. Jakmile ale těmto obavám podlehneme, najdeme si důvody, proč nám nic nepůjde, a ocitáme se v bludném kruhu. Jak si stanovit realistické cíle a očekávání a vydat se na cestu úspěchu?

1. Bude to složité

První výmluvu popisuje Winch na serveru Psychology Today následovně: Máte pocit, že daného cíle bude velmi těžké dosáhnout. "Nejsem toho schopen, takže ani nemá smysl se snažit," říká vám přitom vaše mysl. "Pokud se domníváte, že jste neschopní, pak skutečně nemá smysl nic zkoušet,“ vysvětluje psycholog. "Když ale uznáte, že máte v tomto ohledu problém, začnete plánovat a vymýšlet, jak překonat překážky, které vám brání v dosažení cíle. Tím se zvýší pravděpodobnost, že skutečně uspějete," dodává.

Pokud se jedná o váš cíl, pak to ve skutečnosti chcete zkusit a uspět.

Další obavou je přirozený strach z toho, že se vám váš záměr nepovede. "Nechci to zkoušet," říká si přitom vaše mysl. "Pokud se jedná o váš cíl, pak to ve skutečnosti chcete zkusit a uspět," vyvrací tohle smýšlení Winch. "Jestli vaše mysl říká, že to zkusit nechcete, věřte mi, že je to falešné a jedná se jen o reakci na strach z neúspěchu. Přiznání si strachu je prvním krokem k jeho překonání."

2. To mi za to nestojí

Můžete mít rovněž oprávněný pocit, že to, co jste si předsevzali, vás bude stát hodně úsilí a bude to chtít pořádnou přípravu. "To nestojí za to," sabotuje pak veškerou snahu váš mozek. "Čím je cíl smysluplnější, tím obvykle stojí více úsilí. Smysluplné cíle vám ale také přinesou nejvíce pozitivního, mohou změnit váš život. A to už za pořádnou snahu stojí," říká psycholog.

Jedním z nejčastějších důvodů, proč neplníme své cíle, je právě ten, že si nedokážeme stanovit datum, kdy začneme.

Pokud chcete dosáhnout cíle, musíte s jeho plněním někdy začít. Když ale nejste schopni stanovit jasné datum a neustále to odkládáte, máte problém. "Dostanu se k tomu, až budu připraven," říkáte si. "Jedním z nejčastějších důvodů, proč neplníme své cíle, je právě ten, že si nedokážeme stanovit datum, kdy začneme," souhlasí Winch.

"To by nás totiž mohlo dohnat k odpovědnosti a zabránit dalšímu otálení. Jednoduché zanesení termínu do kalendáře, díky kterému se začátek stane oficiálním, vám může poskytnout to poslední šťouchnutí, které potřebujete, abyste začali pracovat," doporučuje psycholog.

3. Co když selžu?

Lidé se rovněž často bojí toho, že pokud se budou opravdu snažit, a přesto neuspějí, psychicky je to zničí. "Vyzkouším to, ale budu dělat jen tolik, co můžu," chlácholí vás vlastní mysl.

Související…

Rozhodování bolí. Většinou nám totiž zamkne zadní vrátka
Kamila Steinbachová

"Strach z neúspěchu se často projevuje tak, že se ospravedlňujete předem. Například jste pesimističtí ohledně svých šancí na úspěch. Problém je, že toto ospravedlňování se se stane sebenaplňujícím se proroctvím. Tím, že se tolik nesnažíte, zvyšujete šanci, že selžete. Uvědomte si svůj strach a namísto představování si, jak to bude vypadat, když selžete, se zaměřte na to, jak se budete cítit, pokud uspějete. A jděte do toho," motivuje Winch.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychologytoday.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...