fbpx

A není to jen o tom, že budete klidnější a že se budete šťastně usmívat.

Zveřejněno: 10. 8. 2018

Prvním důvodem, proč mít sex, by mělo být asi to, že je příjemný. Ale nepochybuji, že by se našla řada lidí, která by se se mnou hádala. Jenže pravidelný styk je taky lepší než antibiotika, omlazující krémy či léky na bolení hlavy. Nevěříte?

Související…

Hledáte smysl života? Možná ho najdete… V sexu
Kateřina Hájková

„Sexuální uspokojení je jedním z největších přispěvatelů ke kvalitě života. Je přinejmenším stejně důležité jako duchovní a náboženské odhodlání nebo morálka. Proto bychom měli podporovat pozitivní přístup k dospělému sexu,“ řekl doktor David Weeks. Proč si to myslí?

1. Lepší než pleťová maska

V roce 2016 doktor David Weeks zjistil, že starší muži a ženy, kteří se pravidelně oddávají sexu, vypadají o 5 až 7 let mladší. Na své studii si dal pořádně záležet, strávil s ní 10 let! Díky tomu přišel například na to, že důležitější než kvantita je kvalita. Sex má také silnější účinky, pokud je z lásky.

Po orgasmu máte v těle pětinásobek steroidu DHEA, známého jako "proti-stárnoucí hormon"

Při sexu se v těle vytváří přírodní steroid DHEA známý jako „proti-stárnoucí hormon“. Po orgasmu ho máte v těle pětkrát tolik než obvykle. Během styku se vám do těla vylučuje estrogen, který vyhlazuje kůži. Což je obzvlášť účinné po menopauze, kdy je ženská pokožka sušší a více vrásčitá. Americká studie prokázala, že ženy po menopauze, které měly sex každý týden, měly dvakrát vyšší hladinu estrogenu než ty, které abstinovaly. Konečně studie Královské nemocnice v Edinburghu ukázala, že při intenzivním sexu se vám zvyšuje hladina kyslíku v těle, zvyšuje se tok krve a přísun živin do kůže. Díky tomu vaše pokožka vypadá zdravěji.

2. Podporuje imunitu

Stačí mít sex jednou dvakrát týdně, abyste zvýšili svoji hladinu imunoglobulinu A (jedna z hlavních lidských protilátek), který vás chrání před chřipkou a nachlazením. Studie ukázala, že páry, které mají styk alespoň jednou týdně, mají o 30 % imunoglobulinu více než ti, kdo abstinují.

Orgasmus třikrát týdně snižuje o polovinu pravděpodobnost, že umřete kvůli zdravotním problémům

A mimochodem, lidé, kteří mají orgasmus alespoň třikrát týdně, mají o polovinu menší šanci, že umřou kvůli jakýmkoliv zdravotním problémům, než ti, kdo vyvrcholili jenom jednou týdně.

3. Pomáhá od menstruačních bolestí

Mnoho žen říká, že sex během menstruace snižuje jejich bolesti. Vědci zatím neví proč, ale podle jedné teorie se při vzrušení zmírňuje napětí v děložním svalstvu (což je svalstvo, které způsobuje menstruační křeče).

4. Budete si připadat atraktivní

Při časté sexuální aktivitě vylučuje vaše tělo více feromonů, chemikálií, které zvyšují vaši atraktivitu pro opačné pohlaví. Takže čím častěji máte sex, tím více partnerů se k vám bude lísat.

5. Zvyšuje sebevědomí

Nedávná studie Texaské university prokázala, že lidé, kteří mají pravidelně sex, jsou sebevědomější ohledně svého těla. „Vícenásobná regresní analýza prokázala, že sexuální spokojenost byla ovlivněna sebeúctou ke svému tělu a nízkou četností rozptylujících myšlenek týkajících se vzhledu během pohlavního aktu,“ napsali autoři studie. Jinak řečeno, o co méně se jedinec zabýval vlastním tělem a tím, jak je s ním nespokojený, o to lepší měl sex. A o co lepší měl sex, o to spokojenější byl se svým tělem.

6. Žádný stres a deprese

Při sexu se uvolňuje napětí v těle, proto je ideální zbraní proti stresu. Lidé, kteří měli v posledních 24 hodinách sex, lépe zvládali stresové situace (například mluvení na veřejnosti). Mimo jiné pomáhá i mazlení před a po sexu, neboť snižuje hladinu kortizolu (hormonu, který se vám do těla vylučuje během stresu) v těle. Při aktu se vám taky do těla uvolňují chemikálie, které zvyšují úroveň serotoninu – hormonu štěstí. Jinak řečeno, zlepšuje vám náladu. Serotonin je hlavní antidepresivum lidského těla. Díky němu se smějete a jste uvolnění.

7. Sbohem, bolesti hlavy

Jak nám připomínají mnohé vtipy, ženy se vymlouvají na bolest hlavy, aby nemusely mít sex. Jenže právě ten od bolesti hlavy pomáhá. Vyplavuje vám do těla oxytocin a endorfiny, které snižují bolest.

foto: Shutterstock, zdroj: Mirror

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...