fbpx

Řekněte smutku ano. Uleví se vám 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Americký psycholog radí, abychom sami před sebou neschovávali své pesimističtější já

Zveřejněno: 24. 5. 2023

Západní kultura nás neustále tlačí do toho, abychom byli dobře naladění a mysleli pozitivně. Vidíme to ostatně v reklamách. Asi by na tom nebylo nic špatného. Ovšem ve chvíli, kdy pociťujeme negativní emoce, bychom nad nimi neměli mávnout rukou nebo se je dokonce snažit zapudit. Napácháme tím totiž sami sobě víc škody než oné radosti, píše evoluční kouč, doktor Leon F. Seltzer pro Psychology Today.

Podle studie z června 2017 může mít nadhodnocování pozitivních emocí a podhodnocování těch negativních jeden zásadní dopad. Čím víc se bráníme negativním emocím a snažíme se soustředit na ty pozitivní, tím hůř se cítíme.

Buď veselý!

Vědci zkoumali lidi s depresivními příznaky a požádali je, aby zhodnotili, jak moc se jejich blízcí snaží, aby přestali být smutní. Zjistili, že "čím větší je tlak na člověka z jeho blízkého okolí, aby neprožíval negativní emoce, tím větší je pravděpodobnost, že se u dané osoby dostaví nárůst depresivních příznaků".

Náš smutek je posílen tím, že jej srovnáváme se sociálně žádoucím veselím.

Podle vědců se zdá, že náš smutek je posílen tím, že jej srovnáváme se sociálně žádoucím veselím. Nejsme tedy jen primárně smutní, úzkostní nebo depresivní, ale kvůli společenskému tlaku se cítíme špatně, protože nejsme šťastní. A proto si připadáme, že jsme horší než ostatní.

Řekněme smutku ano

Potlačení negativních pocitů vede podle psychologů k emocionálnímu zablokování, nikoliv ke svobodě. Nejlepší způsob, jak se co nejrychleji zbavit negativního pocitu, není jeho odstranění z mysli, ale naopak jeho přijetí.

Pokud se občas cítíte zle, neodsuzujte se. Negativní pocity je rozhodně lepší je přijmout než je potlačit.

Vědci proto doporučují, aby si člověk udělal takové vlastní základní vyšetření. Měl by si všímat svých emocí a pojmenovávat je. I své negativní pocity by měl člověk tolerovat a nebojovat s nimi. Pocity samy o sobě neublíží, pokud se tedy nejedná o extrémní případ, jako jsou například sebevražedné sklony.

Pokud se občas cítíte zle, neodsuzujte se. Negativní pocity samy od sebe nezmizí. Je rozhodně lepší je přijmout než je potlačit. I když to třeba v médiích vidíte jinak, nehoňte se za každou cenu za štěstím. Když se budete zabývat rozdílem mezi tím, jak se cítíte a jak šťastní se chcete cítit, povede to k ještě většímu prohloubení vašeho smutku.

Zkrátka přijměte to, jakým způsobem se v daném okamžiku cítíte. Není-li to kvůli zdraví, existuje psychologický důvod, proč se tak cítíte. Vezměte tedy svůj stav jako informaci. Tato informace je nakonec podle evolučního kouče důvodem, proč máte dané pocity.

Související…

Co je negativní projekce? Když ho nenávidíte, protože ho vlastně milujete
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychologytoday.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...