fbpx

Zveřejněno: 7. 8. 2018

Nový výzkum, jehož primárním cílem bylo potvrdit možný pozitivní účinek konopí na hustotu kostní tkáně, nečekaně přinesl další důkazy o tom, že uživatelé konopí jsou štíhlejší a fyzicky aktivnější než zbytek populace. Rýsuje se nový recept na štíhlou postavu?

Autoři z Oregonského institutu pro zdraví a vědu se ve studii zaměřili na měření hustoty kostí u dlouhodobých pravidelných konzumentů konopí, neboť kanabinoidy jsou jedním z činitelů ovlivňujících kostní buňky. Výzkumu se zúčastnilo 4743 respondentů ve věku mezi 20 a 59 lety, kteří byli rozděleni do čtyř skupin – častí uživatelé, občasní uživatelé, bývalí uživatelé a neuživatelé. Sice nebyla prokázána žádná souvislost mezi konopím a hustotou kostí, nicméně vedlejším produktem snahy vědců bylo zjištění, že jedinci užívající konopí více než pětkrát měsíčně měli nižší index tělesné hmotnosti (Body mass index – BMI) než ti, kteří ho nikdy nezkusili. 

„U častých uživatelů byl průměrný BMI 26,7 kilogramu na metr výšky, u úplných abstinentů to bylo 28,4 kilogramu,“ uvádí se v závěru studie. 

 

Tyto údaje jen potvrdily výsledky starších výzkumů z posledních zhruba pěti let. Ke stejnému závěru dospěla například studie, jejíž výsledky byly v loňském roce zveřejněny v magazínu Journal of Mental Health Policy and Economics. „Je poměrně rozšířenou pověrou, že kuřáci konopí mají po jeho užití zvýšený apetit, takže hodně jedí a tloustnou. Tento předpoklad ale nebyl výzkumem potvrzen – právě naopak,“ objasnila vedoucí výzkumu Isabelle C. Beulaygueová.

Konopí zřejmě pomáhá i na cukrovku

Jiná studie, publikovaná v American Journal of Medicine v roce 2013, zjistila u uživatelů konopí o 16 procent nižší hladinu inzulinu a také o 17 procent nižší míru odolnosti vůči inzulinu než u neuživatelů. Ještě o rok starší studie v British Medical Journal pak ukázala, že je u nich také výrazně menší riziko vzniku diabetu 2. typu.

shutterstock 390542218

Je velmi pravděpodobné, že konopí snižuje riziko vzniku cukrovky.


Na současné úrovni poznání není jasné, proč jsou uživatelé konopí štíhlejší než abstinenti. Někteří lékaři a vědci přičítají tuto skutečnost na vrub schopnosti látek obsažených v konopí efektivně štěpit krevní cukry a tím předcházet přibývání na váze. K finálnímu potvrzení nebo vyvrácení tohoto předpokladu bude však třeba dalších výzkumů.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...