fbpx

Kofein podle nutriční specialistky zvyšuje až o 15 % spalování tuků, zlepšuje cirkulaci krve a mírní bolestivost svalů po tréninku

Zveřejněno: 23. 7. 2018

Pokud chcete být při tréninku či třeba jen v posilovně výkonnější, nemusíte do lékárny ani do sebe lít sladké a drahé "energy drinky". Stačí zajít do kavárny a dát si kávu. Ale pozor: bez cukru a smetany. Pak byste měli být výkonnější a při sportu i pozornější.

Související…

Chcete zbohatnout? Nejdřív to chce skončit s pravidelnou kávičkou
Milada Kadeřábková

Několik studií poukázalo na souvislost mezi zvýšeným sportovním výkonem a konzumací kofeinu. Zpráva publikovaná v prestižním časopise SportsMedicine informuje, že kofein skutečně zvyšuje výkonnost a také uvádí, že sportovci po něm trénují s větším nasazením a vydrží také déle.

Zdá se, že káva tedy může být přesně tím, co potřebujete ke zvýšení svých výkonů.

Nejnovější výzkum zveřejněný na serveru British Journal of Sports Science zjistil, že skupina sportovců, která před během na 1500 metrů vypila kávu, doběhla do cíle průměrně o 4,2 sekundy rychleji než skupina bez kávy. Zdá se, že káva tedy může být přesně tím, co potřebujete ke zvýšení svých výkonů.

Snižuje bolest svalů

Pracovníci Univerzity v Illinois zase odhalili, že lidé konzumující kávu jsou při cvičení méně náchylní na bolesti svalů než jejich "nekofeinoví" sparingpartneři. Výsledkem tohoto zjištění je, že můžete do svého cvičení zařadit víc opakování a nasadit větší rychlost.

Vysoké množství kofeinu v černé kávě zrychluje váš metabolismus, a tím pádem během cvičení spálíte mnohem více kalorií.

Asi největší výhodou pití kávy před cvičením je nastartování metabolismu. Jedním šálkem docílíte rychlejší přeměny tukových buněk na zdroj energie při cvičení, na rozdíl od energie vázané v glykogenu.

Vysoké množství kofeinu v černé kávě zrychluje váš metabolismus, a tím pádem během cvičení spálíte mnohem více kalorií. Konzumace kávy před cvičením tedy zvyšuje jeho celkový efekt. Kofein navíc lehce sníží váš apetit, takže toho pak během dne sníte méně.

Lepší soustředění

Kromě zlepšení fyzického výkonu černá káva zlepšuje i soustředění, takže během tréninku vydržíte být déle produktivní. Další výhodou šálku kávy je ochrana před různými nemocemi. Káva totiž obsahuje velké množství antioxidantů, které tělo chrání před volnými radikály.

Tato tvrzení podporuje i Anna Jermářová, absolventka potravinářství na vysoké škole, nutriční terapeutka a specialistka na výživu. "Ideální doba pro konzumaci kávy je ráno před cvičením nebo tréninkem, vhodné jsou jeden až dva šálky. Kofein zvyšuje až o 15 % spalování tuků, zlepšuje cirkulaci krve a mírní bolestivost svalů po tréninku," říká Jermářová. "Před vytrvalostním výkonem dokáže káva navíc lépe mobilizovat tukové zásoby jako zdroje energie, a zvýšit tak výkon," dodává nutriční specialistka.

Pití kávy koreluje s nižším výskytem cukrovky, Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci a některých druhů rakoviny.

Studie z Critical Reviews in Food Science and Nutrition uvádí, že pití kávy koreluje s nižším výskytem cukrovky, Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci a některých druhů rakoviny.

foto: Shutterstock, zdroj: British Journal of Sports Medicine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...